2024. április 25., csütörtök - Márk

Promóció

A palacsinta titka épp az egyszerűségében rejlik

487

A gyerekeknek nagy kedvence, de egy életen át is elkísérhet bennünket a palacsinta iránti szeretet.

Előétel, főétel és desszert is lehet a palacsinta, melynek az alapja az egyik legegyszerűbben elkészíthető tészta. Sokaknál hétvégén kerül az asztalra, az pedig, hogy sós vagy éppen édes lesz, csak a család ízlésén múlik. Magyarországon – talán nem túlzás kijelenteni – a két legismertebb és legkedveltebb fajtája a főételként tálalt, sós ízű hortobágyi húsos palacsinta, valamint az édes élményként szolgáló Gundel-palacsinta. Ezekről a hazánkban kedvelt finomságokról Barabás Zoltán debreceni étterem-tulajdonossal beszélgettünk.

Barabás Zoltán lapunknak elmondta:

bár ez a két étel valóban nagy elismerésnek örvend a magyarok körében, a köztudatban elterjedt állítás, vagyis az, hogy tradicionális ételeink is egyben, nem igaz.

– A hortobágyi húsos palacsintának semmi köze nincs Hortobágyhoz. Ezt az ételt magyar mesterszakácsok az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták sok más magyar étellel, többek között a Budapest-bélszínnel és az erdélyi fatányérossal együtt. Erre a kiállításra kifejezetten borjúpörkölt-töltelékkel készítették, tehát ez a standard recept. Ma, ha körülnézünk a hazai gasztronómiában, akkor láthatjuk, hogy ezerféle töltelékkel kínálják már, vagyis eltértek az eredeti recepttől. A borjúpörkölt-töltelék helyett manapság előszeretettel készítenek csirkéből, marhából vagy sertésből is tölteléket. Emellett jelentős különbség az is, hogy az eredeti recept szerint a húsos töltelékkel ellátott, majd felgöngyölt palacsintára „mindössze” egy paprikás-tejfölös mártás került, míg ma a legtöbben a kész palacsintákat panírozzák és kisütik. A rántott verzió mellé rendszerint párolt rizst, burgonyát tálalnak fel, valamint tartármártást is ajánlanak hozzá. A hortobágyi húsos palacsintát azért ismerhetjük ma ezen a néven, mert a szakácsok fantázianevet adtak neki, de egyértelmű, hogy nincsen köze a Hajdú-Bihar megyei településhez – részletezte az étterem-tulajdonos.

palas

Hozzátette: a Gundel-palacsinta hasonló módon téves információkkal van jelen a köztudatban.

– A Gundel-palacsinta elsődlegesen nem Gundel Károly nevéhez köthető, ellentétben a közhiedelemmel. Annak idején a Gundel étteremben volt egy rendezvény, ahol Márai Sándor feleségének a kérése szerint állították össze a menüsort. Ennek a menüsornak volt a része a ma már Gundel-palacsinta néven ismert desszert, amelyet ugyan Gundel Károly készített el, de nem ő maga kreálta, hanem a hölgy utasításai szerint állította össze. A sikert arató édességet később is készítette Gundel Károly – feltehetően engedélyt kérve a recept felhasználására –, egy idő után pedig már mindenki az ő nevéhez kötötte – osztotta meg lapunkkal Barabás Zoltán.

palas2

A tészta alapja mindig ugyanúgy készül

Érdeklődésünkkor Barabás Zoltántól azt is megtudtuk: tulajdonképpen mindegy, hogy végül édesen vagy sósan tálaljuk fel a palacsintát, nem számít, hogy főételként vagy desszertként gondolunk rá, a tészta alapját minden esetben ugyanúgy kell elkészítenünk.

– A palacsinta tésztájához szinte alig van szükség alapanyagra, és azt gondolom, hogy a sokszínűségének pontosan ez az egyszerűség a titka. Lisztet, tojást, tejet, sima és vaníliacukrot, valamint lazításként szódavizet keverünk össze, ez adja az alapot, és már ebbe a nyers tésztába is tehetünk plusz­elemeket. Többek között reszelhetünk bele almát vagy narancshéjat, emellett a sós palacsintákhoz reszelt zöldségféléket is, majd a kikavart tésztát csak ki kell sütni. Ha natúr tésztát választunk, akkor pedig a töltelékkel tehetjük különlegessé, hiszen az, hogy mi kerül bele, már csak a fantázián és az ízlésen múlik. Fahéjas, kakaós, mogyorókrémes, lekváros vagy éppen pudingos is lehet – részletezte a debreceni étterem-tulajdonos.

A magyar palacsinta – mint Európa legtöbb országában – nagyobb méretű és vékony, az amerikai ezzel szemben kisebb méretű, de vastag, a franciáknál pedig a rendszerint narancsmártással tálalt, kandírozott ­Crêpes Suzette vált kultusszá. A palacsinta egyszerű étel, amit – valamilyen formában – mindenki szeret. Barabás Zoltán annak a vélekedésének is hangot adott, hogy

a manapság jellemző gasztroforradalom sem dobja ki magából ezt a kedvelt receptet, így feltehetően a palacsinta sosem fog kimenni a divatból.

(Forrás: haon.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details