2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

Sikeres a vendéglátóhelyek megmentésére indított akció

483

Már az első héten tíz és félmillióan csatlakoztak az egyhónapos Eat Out to Help Out – “Egyen étteremben és segítse a vendéglátást” programhoz, amit a brit kormány a hazai éttermek támogatására indított. Az augusztusi kampánnyal a szektor élénkítését szeretnék elérni - írja a Dining Guide.

A brit kormány átfogó gazdaságélénkítő csomagtervvel, jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a koronavírus-járvány alatt négy hónapra bezárni kényszerült vendéglátóhelyek, a vendéglátó-ágazat újraindulását. Ennek egyik eleme az az 500 millió fontos (~192 milliárd forintos) támogatással indított Eat Out to Help Out program, ami egész augusztusban kedvezményes étkezést biztosít az éttermekben étkező vendégek részére.

Éttermi étkezés féláron – megéri a vendégnek, megéri az étteremnek

A vendégeknek a programhoz csatlakozott éttermekben, asztalnál elfogyasztott étel és alkoholmentes italok árának csak 50 százalékát kell kifizetniük fejenként, a gyerekek esetében is, és legfeljebb 10 fontot (csaknem négyezer forintot) az állam fizet. A költségvetésből fedezett egész augusztusban folyó kampány hétfőtől szerdáig kínál kedvezményes étkezést a kampányhoz csatlakozott közel 84 ezer vendéglátóhelyen, köztük Michelin csillagos éttermekben, kedvelt étteremláncokban és népszerű bisztrókban is. A kormány még ötvenezer vendéglő csatlakozási szándéknyilatkozatát várja, fogalmazta meg Rishi Sunak brit pénzügyminiszter egy Wagamama nevű étteremben tartott sajtótájékoztatón adott nyilatkozatában, ahol maga is felszolgált, legalábbis a kampányt támogató néhány friss fotó erejéig.

„A kincstár első heti statisztikái szívderítőek, a britek nagy számban vesznek részt a kampányban, már az első héten több mint 10,5 millió ember használta ki a kedvezményes étkezést, segítve a szektor szereplőit, a július 4-én újranyitott éttermeket és a mintegy kétmillió munkavállalót” – mondta el a pénzügyminiszter. A támogatási kezdeményezéshez csatlakozó vendéglátóhelyek augusztusban hetente adhatják be a visszatérítési igényt a pénzügyminisztériumnak a kedvezményes áron felszolgált ételek és italok után, és a tárca öt munkanapon belül utalja részükre az árkiegészítést.

eatout2

Juttatásokkal, kedvezményekkel segíti a brit kormány a szektort, de meddig?

Ez a kampány azonban augusztus 31-én véget ér, és hosszabb távon nem túl derűlátók a szakértők. A statisztikák szerint Nagy-Britanniában az első negyedévben 220 ezer fővel csökkent a vendéglátásban foglalkoztatottak száma a járványhelyzet miatt és 1,4 millió dolgozót voltak kénytelenek kényszerszabadságra küldeni a vállalkozók. A bérek 80 százalékának kifizetését október végéig átvállalta az állam munkahelyeket segítő programja, a kormány ennek értelmében ezer font térítésmentes juttatást ad minden vendéglátásban és turizmusban dolgozó munkavállaló után, akit a munkáltatók október és január között nem bocsátanak el – értesült a BBC News.

A britek készülnek a járvány elsőnél súlyosabb második hullámára, és az ebből fakadó őszre-télre jósolt munkanélküli-válságra. A jelenlegi, rendkívül drámai becslések szerint 1,3 millió hotelekben, éttermekben, kávézókban és pubokban dolgozó munkavállaló veszítheti majd az állását, ami az összes munkahely 75 százalékát jelenti. A munkavállalói szervezetek ezért több fronton is petíciókkal sürgetik a kormányt a hosszú távú stratégiák kidolgozásában, így például igyekeznek elérni, hogy szeptember után támogassák a dolgozók lakhatását a közismerten méregdrága országban, a lakások bérleti díja egy részének átvállalásával, hogy a bérbeadók ne tehessék utcára azokat a munkavállalókat, akik átmenetileg nem képesek kifizetni a bérleti díjukat.

(Forrás: turizmusonline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details