2024. július 4., csütörtök - Ulrik

Szabadidő

Zsolnay Fényfesztivál, 2024. július 4-7.

97

Játék az érzékekkel, szemkápráztató fényinstallációk és alternatív fénydimenziók – Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál 2024. július 4-7. között! Megjelenik a mesterséges intelligencia, lesz elvarázsolt fényerdő és egy disztópikus sci-fi világba is beléphetünk! Az ecset továbbra is a fény, a vászon pedig a teljes belváros, mintegy 30 helyszínnel. A négynapos fesztivál igazi élmény az egész családnak, a fényfestésen kívül számos kísérőprogrammal is várják a látogatókat.

Az elmúlt években Pécs programkínálatának fénypontjává vált a százezres tömegeket vonzó Zsolnay Fényfesztivál, és így lesz ez várhatóan 2024-ben is. Ráadásul már megvan az ország első és egyetlen fényfesztiváljának dátuma is: 2024. július 4-7. között borulnak fényárba Pécs utcái és ikonikus épületei – immár 8. alkalommal.

A Zsolnay Fényfesztivál velejét az adja, hogy az éj leszállta után hazai és külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, a város galériáiban és pár olyan kivételes helyszínen, amik csak a rendezvény alatt nyitják ki kapuikat a közönség számára. Ez az összesen 20 helyszín alkotja a Fény Útját. A július 4-7. között tartó fesztivál során az érdeklődők egyaránt találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, valamint statikus és interaktívan irányítható fényinstallációkkal.

A Kodály Központ hangversenytermében kerül bemutatásra az intangible #form című grandiózus alkotás. A fiatal japán művész, SHOHEI FUJIMOTO első magyarországi munkájában több száz vörösen izzó lézersugárral létrehozott térbeli struktúra mozgása tölti be a rendelkezésre álló hatalmas teret, mely egyszerre tűnhet valóságosnak és megfoghatatlannak. Az alkotás a japán letisztultság mellett zsigerekig ható érzéki élményt kelt a nézőben.

A Kodály Központ melletti Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik. A Lucid Collective csapata a parkot a fény, a hang és a köd egyszerre vibráló és nyugalmat árasztó szentélyévé alakítja át, energiahatékony és fenntartható anyagok felhasználásával.

A Zsolnay Negyedben a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán egy öt részből álló, élő festészeti performanszként is értelmezhető generatív lézer vetítés látható. Egy kör alakú vásznon az élő emlékezet elevenedik meg, annak lüktetése, életereje, elvesztése és az, ami belőle megmaradt.

A Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója FORK IMRE lesz. Az erős graffitis háttérrel induló urban designer már 25 éve fest, több munkájával az m21 Galéria STREET UP nemzetközi urban art kiállításán is találkozhatunk a fesztivál alatt. A fesztiválkedvenc helyszínnek idén egy „kistestvére” is debütál a Szepesy utcában, ahol helyváltoztatás nélkül is utazhatunk, ugyanis a teljes járda felület mozgásba lendül a talpunk alatt.

A Széchenyi téri Dzsámi az idei Fényfesztivál alkalmával egy interaktív vetítés tömegvonzásába emelkedik, a vetítés központi eleme egy Nap szerű égitest, aminek részévé válhatunk mi magunk is.

A Nádor Galéria kistermében a tűz áll a középpontban, ami a kiterjesztett valóság segítségével jelenik meg. A Stolen fire című munka egy romantikus digitális kísérlet arra, hogy az elidegenedésből származó hiányérzeteket az illúzióval pótoljuk.

Ugyanitt a nagyteremben a mesterséges intelligencia jelenik meg: Egy ipari környezetben használt robotkar ezúttal egy projektort mozgat, a vetített tartalmat a látogatók maguk alakíthatják egy intelligens program segítségével. A LuminAI segítségével nemcsak a körülöttük lévő tereket világíthatják meg, hanem az ötleteiket is vizualizálhatják.

A sci-fi kedvelők mindenképp látogassanak el a Baranya Vármegyei Közgyűlés Dísztermébe, ahol a francia Studio Joanie Lemercier alkotása látható. JOANIE LEMERCIER francia fényművészt a XXI. század digitális művészet legnagyobb hatású alkotói között tartják számon, népszerűségét mutatja, hogy Jay Z-vel és Flying Lotus-szal is együttműködött már. A környezetvédelmi aktivistaként is tevékeny Lemerciert a klímaváltozás és a környezetpusztítás intenzíven foglalkoztatja. Pécsett látható audiovizuális installációja egy utazást kínál a múlt, a jelen és a jövő között. A COSMOS.1999 című alkotás a sci-fi műfaj roppant népszerű és csábító vizuális esztétikája és az általa megtestesített disztópikus jövőkép közötti mély ellentétet vizsgálja. A projekt kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.

A Jakováli Hasszán dzsámi egy hipnotikus erejű helyszín, ami délutánonként audiovizuális előadásoknak ad otthont, esténként pedig két kupolavetítés lesz látható. Az egyik a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny tavalyi közönségdíjasa, a thaiföldi DecideKit munkája, a másik a Zsolnay Light Art 2021-es első helyezettjének, a német ruestungsschmie.de csapatának alkotása.

A jól megszokott helyszínekre is érdemes ellátogatni: A Színház téren lézertáncot láthatunk, a Barbakán hengeres épülete a poklot a mennyel összekötő tengellyé alakul, a Civil Közösségek Házában a Light Art Museum Budapest munkáiból látható csoportos kiállítás, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban egy holografikus vászon látható, amit a látogatók kelthetnek életre. A Martyn Ferenc Múzeum udvarában működő Fényművésztelep továbbra is egyetemi diákoknak és fiatal alkotóművészeknek kínál lehetőséget, hogy bemutassák alkotásaikat, míg a Fénybütyköldében több helyszínen különböző világító tárgyakat készíthetnek a látogatók.

A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg, ezek a Fény Útja Extra helyszínek.

Az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontban a LIMELIGHT csapata az idei Fényfesztiválra egy 5 perces immerzív 3D vetítéssel készül, ami az élet keletkezését mutatja be.

A Fény Útja nyitvatartása: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00

Nappal is látható: a Kodály Központ, a Civil Közösségek Háza és a Jakováli Hasszán Dzsámi péntektől vasárnapig már déli 12:00 órától várja az érdeklődőket.


A bűvös kocka lesz a Fényfesztivál versenyének témája

A pécsi Zsolnay Fényfesztivál fő attrakciója minden évben a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny. Ennek során a Székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal. Július 4-7. között a döntőbe jutott legjobb 5 alkotást láthatják a fesztiválozók.

Az idei verseny témája a bűvös kocka, aminek apropóját az adja, hogy 2024-ben ötvenéves a világhírű magyar építész által tervezett, jól ismert térbeli logikai játék, a Rubik kocka.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is öt video mapping alkotás készül a pécsi Székesegyház déli homlokzatára. A művészek az Egyesült Királyságból, Ecuadorból, Németországból és Spanyolországból érkeznek, valamint egy magyar alkotás is lesz. Közülük a közönség választhatja majd ki a kedvencét egy online szavazás keretében.

Fontos újítás, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel mostantól a fesztivál mind a 4 napján megtekinthetőek az alkotások, esténként 21.30-tól félórás blokkokban ismétlik őket éjfélig. Vasárnap 22 órakor lesz az eredményhirdetés, amit az előző évek alkotásainak best of válogatása követ, zárásként pedig a Kiégő Izzók „Jónás Könyve” című, ikonikus mapping műve látható.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere és házigazdája a fesztivál kezdete óta a 25 éves múltra visszatekintő magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

https://www.zsolnayfenyfesztival.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Audi találkozó Kecskeméten, 2024. július 5-6.

Audi találkozó Kecskeméten, 2024. július 5-6.

More details
Tiszacsegei Halászlé fesztivál, 2024. július 6.

Tiszacsegei Halászlé fesztivál, 2024. július 6.

More details
Bud Spencer és Terence Hill rajongói fesztivál, 2024. július 19-21.

Bud Spencer és Terence Hill rajongói fesztivál, 2024. július 19-21.

More details
Rosé Fesztivál Zamárdiban, 2024. július 18-21.

Rosé Fesztivál Zamárdiban, 2024. július 18-21.

More details
Sörfesztivál, 2024. július 17- 21.

Sörfesztivál, 2024. július 17- 21.

More details
Palacsinta fesztivál, 2024. július 13-14.

Palacsinta fesztivál, 2024. július 13-14.

More details
Utcazene Fesztivál Gödöllőn, 2024. július 6.

Utcazene Fesztivál Gödöllőn, 2024. július 6.

More details
Jön az 1. Füred Art Week, 2024. július 26-28.

Jön az 1. Füred Art Week, 2024. július 26-28.

More details