2024. március 19., kedd - József

Szabadidő

20 kreatív tevékenység, amit a gyerekeid imádni fognak a karantén alatt

2020-03-31 1233

Embert próbáló napok ezek azoknak a szülőknek, akik március 16. óta egy vagy több iskolásuk mellett egyszerre próbálnak szülőként, munkavállalóként és korrepetitorként is helytállni. Nem könnyű a gyerekeknek sem: van, ahol flottul, van, ahol csak nagyon akadozva működik az online suli, bár nyilván erőn felül mindent megtesznek a tanárok, sokszor bőven marad még feladat a szülőre is.

Ha nem az iskolai feladatokkal, hát a gyerek unalma ellen próbálunk küzdeni a hosszúra nyúlt délutánok alatt. Joggal érezzük: túlzó elvárás lenne, hogy a gyerekeink, akiknek eddig minden percét beosztotta az iskola vagy mi magunk, hitelen önjáróak legyenek. Előbb vissza kell hogy szokjanak arra, hogy maguk is megpróbáljanak értelmet adni az idejüknek.

A We Are Teachers 40 elemből álló listája (melyet két részletben közlünk) ebben segíthet. Olyan aktivitásokat gyűjtöttek össze, amelyek egyszerre játékosak, izgalmasak, ráadásul önállóan végezhetők, és amelyek ráirányíthatják a srácok figyelmét arra, hogy a közvetlen környezetük is érdekes lehet, ha megpróbálnak kicsit más szemmel nézni rá. A listát, ha tetszik, érdemes a lakás egyik közös helyiségébe kitenni, hogy a gyerek bármikor választhasson valami neki tetszőt!

Készíts interjút egy családtagoddal!

Biztos hogy mindent tudsz a szüleidről, nagyszüleidről, rokonaidról? Tudod például, mi volt az óvodai jelük, mi a legkedvesebb kiskori emlékük, vagy szerették-e gyerekként a spenótot? Készíts interjút valakivel, aki otthon, vagy akár telefonon tud rá szánni némi időt. Legyél igazi riporter, gondold át, mit szeretnél megtudni, gyűjts kérdéseket, majd jegyezd is le a rögzített interjút. Szuper karácsonyi ajándék is lehet annak, akivel interjúztál!

Méricskélés

Tanultátok már, hogyan kell a dolgok kerületét, területét meghatározni? Elképzelésed sem volt, mire lehet jó mindez? Vesd be tudásod otthon! Mérd meg a lakások helyiségeinek területét, és készíts alaprajzot is. Utóbbi később még hasznos lehet például kincskereső játékhoz vagy más feladványok készítéséhez.

Madárles

Van kertetek, erkélyetek vagy balkonotok? Hacsak nem nagyon magas emeleten laktok, alkalmad lehet a fűben ugráló vagy a fákon megpihenő madarak megfigyelésére. Felismered őket? Ha nem, nézz utána, milyen appok segíthetnek ebben, és készíts leltárt a közvetlen környezetedben megfigyelt állatokról. Ér a sarokban kucorgó pók rendszertani meghatározása is!

Élő tiktok

Biztosan van olyan dal, amit nagyon szeretsz. Találj ki hozzá táncos koreográfiát! Ha van tesód, őt is bevonhatod. Dolgozzátok ki profik módjára, gyakoroljatok, amíg jól nem megy. Este be is mutathatod/játok a szüleiteknek.

Írj levelet!

De most nem e-mailt vagy csetüzenetet, hanem valódi, papíralapút. Lehet, hogy most nem tudod feladni, de ha egy ismerősödnek levélben beszámolsz arról, mi újság veled mostanában, hogy bírod, hogy nincs suli, mivel telnek a napok, a jövőnek is üzensz! Nagyon izgalmas lesz később újraolvasni. Ja és itt az alkalom, hogy megtanulj borítékot címezni is. Tudtad, hogy vannak, akik szinte művészi szinten űzik a szépírást?

Bunker

Ugye te is szeretsz elbújni, kuckózni? Na, most megteheted, hogy olyan bunkert építs magadnak, amiben élmény lesz elrejtőzni. Nem baj, ha a nappali összes párnája kell hozzá, és az sem, ha több napig épül. A te házad, a te várad!

Morzézz!

Talán hallottál már a Morze-ábécéről, és az ezzel való kommunikációról. Ha nem, olvass utána, és fogalmazz rövid üzeneteket ezen a nyelven. Még izgalmasabb, ha be is vonod mondjuk egyik osztálytársadat, és megpróbáltok így kommunikálni írásban: hosszú, rövid, rövid, hosszú.

Legyél a fűszerek szakértője!

Ha a szüleid sem bánják, ess neki a fűszeres polcnak/fióknak/rekesznek, és tegyél benne rendet. Nézd át, csoportosítsd és tedd őket ábécésorrendbe, közben pedig szagolj, tapints! Meg tudod állapítani az egyes fűszerek illata alapján, hogy melyik ételben találkozol velük? Akár kreatívkodhatsz is a fűszerek segítségével.

Legyél csillagász

Ha nincs is igazi szünet, mindenképpen később kelsz a napokban, mint egyébként, valószínűleg tovább is maradhatsz fenn. Használd ki ezt egy kis csillaglesre, ha tiszta az ég este: egy sor szuper applikáció van, amivel az égre nézve csillagképeket azonosíthatsz be.

lufi

Tanulj meg valamit a nagyitól

A nagymamák és nagypapák egy csomó érdekes dologra meg tudnak tanítani. Hívd fel egyiküket és kérd meg például hogy tanítson meg egy dalra vagy versre, amit máig kívülről tud.

Barkácsolj!

Az otthoni holmikból egy sor érdekes, működésbe hozható dolgot lehet készíteni: ha otthon van a technikadobozod, nézd át, milyen használható eszközök vannak benne különböző érdekes projektekhez. Ötletekért nézz körül a neten, de a szüleidet is megkérdezheted, ők például készítettek-e annak idején margarinos dobozból telefont. Ezt vagy egy ehhez hasonló ötletet te is kipróbálhatsz.

Fagyassz

Ha van hely a fagyasztótokban, kapd elő a jégkockatartót, és töltsd fel a rekeszeket különféle folyadékokkal. Nézd meg és dokumentáld, melyiknek mennyi időre van szüksége a fagyáshoz. Nézz utána, mi lehet az eltérések oka.

Készítsd el a bábodat

Mármint egy bábot magadról. Álmodd meg magad szuperhősként, vagy bárhogy, ahogyan szívesen elképzeled magad, vagy törekedj arra, hogy nagyon élethű legyen az alkotás. Ha belejöttél, jöhet a többi családtag is. Ez már egy egész társulat, amivel vicces előadást kerekíthetsz még a legegyszerűbb történetből is.

Napi 10 izgalmas szó

Ha te is szeretsz a szavakkal játszani, ha sokszor megnevettet vagy elgondolkodtat egy-egy érdekes szó: keresd is ezeket! Tanulj meg naponta 10 új szót, legyen akár idegen szó, tájnyelvi szó, vagy argó (most lehet, hogy tanultál is egyet), vagy csak valami szép, mint az, hogy delejező.

Vegyél hangmintát a környezetedből!

Amikor ezer dologgal foglalkozunk egyszerre, észre sem vesszük, hogy a háttérben mennyi hangot hallunk. 15 percig most ne csinálj mást, csak figyelj csöndben és jegyzetelj! Milyen hangokat hallasz? Halk, hangos? Kellemes? Kellemetlen? Mi adhatja ki?

Vess össze!

Válassz ki két egymástól a lehető leginkább eltérő tárgyat, és készíts táblázatot arról, mi a hasonlóság köztük. Ugyanígy elkészítheted a magad és testvéred összehasonlító táblázatát is. Meg fogsz lepődni, mennyi közös van egy cipősdobozban és egy ceruzában, és mennyire hasonlítotok egymáshoz a húgoddal.

Viccelj!

Keress három igazán vicces viccet. Meg tudod fogalmazni, mi a mókás bennünk? Szuper, mert ez segíthet abban is, hogy jól elő tudd adni. Tanuld meg őket, és este add elő a családnak.

Készíts házi hangszert!

Ahhoz, hogy valamiből hangszer legyen, elég, ha valamilyen hang kicsiholható belőle, igaz? A jó öreg fésűtrombitát biztosan ismered, de engedd kicsit szabadjára a kreativitásod! Milyen hangszer lehet egy vonalzóból vagy egy üres üvegből? A Bélaműhelyt ismered?

Suvickolj!

Itt az idő, hogy megtanulj rendesen cipőt pucolni: akár hiszed, akár nem, ezt is lehet mesteri szinten űzni. Máshogy kell a textil- és a bőrcipőkhöz nyúlni, más-más szert igényelnek az egyes anyagok. Nézd meg a cipőd belsejében lévő infótáblát, ott leírják, mihez kezdhetsz vele. Nyugodtan ajánld fel a segítségedet mondjuk apukádnak: naná, hogy a neten arról is van videó, hogyan kell csillogóvá tenni egy elegáns férficipőt. Érts te ehhez a legjobban otthon!

Készíts növénykatalógust!

Ha van lehetőséged kimenni a kertbe, könnyebb dolgod lesz, de lakásban sem megvalósíthatatlan, hogy különböző növények leveleiből préseléssel katalógust készíts. Petrezselyemzöld, karalábélevél és néhány dísznövény (kérdezd meg, nem mérgező-e, és szabad-e levenned róla egy levelet). Ezeket alaposan megszárítva és füzetbe ragasztva saját növényhatározód lehet, feltéve ha megkeresel és kiírsz róluk jó sok információt.

Forrás: divany.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

More details
Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

More details
Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

More details
DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

More details
Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

More details