2024. április 26., péntek - Ervin

Promóció

Sportolj a természetben! – Miért és hogyan érdemes a szabadban sportolni?

572

Itt a nyári jó idő, egyre kevesebb a kedvünk otthon ülni, annál inkább vágyunk a szabadba. A kinti időtöltés alatt azonban nemcsak a kültéri evészet-ivászatra gondolunk, érdemes ilyenkor változtatni a rutinunkon, és beltéri sportolás helyett kültérire váltani.

Ha pedig eddig nem mozogtunk, a jó időpont elég csábító indok ahhoz, hogy kipróbáljunk néhány kültéri mozgásformát. Ehhez nyújtunk most néhány tippet és tanácsot, a smag.hu sportoldal összeállítása alapján.

Miért szórakoztatóbb és eredményesebb a szabadban edzeni?

Számos előnyös oldala van, ha a szabadban sportolunk. A napfény nemcsak megfelelő D-vitaminnal lát el, ami segít abban, hogy energikusak maradjunk, akár még egy kis színt is kaphatunk tőle, a friss levegő pedig csökkenti az éjszakai alvatlanság előfordulását. A sporttevékenységek közben fontos a helyes lélegzés, a szervezet megfelelő mennyiségű oxigénhez való juttatása.

Gondolj bele, mennyivel frissebb levegőt szívhatsz be a természetben, mint egy zsúfolt, rosszul szellőző konditeremben vagy beltéri sportpályán. A kültéri sportolási lehetőségek jelentős hányada ráadásul ingyenes, az új szokások kialakításával pedig új barátokra lelhetsz a kondiparkban, futó- vagy kosárpályán. Arról nem is beszélve, hogy akár még a kutyádat is bevonhatod a mozgásba, gondolunk itt a reggeli vagy esti kutyasétáltatások újragondolására, amit kis lendülettel kocogássá változtathatsz.

Ha csak most kezded a sportolást

Edzettségi szintedtől függően többfajta lehetőség közül választhatsz. Ha eddig nem volt túlzottan sportos az életmódot, kezd a kültéri mozgást rövidtávú (egy-két kilométeres) kocogással, vagy túrázással. Mindkettőnél fontos, hogy bemelegítéssel kezd, ne feledkezz meg a térded és bokád átmozgatásáról sem, túrázás közben gyakran ingoványos talajra léphetünk, fontos, hogy kivédjük az esetleges húzódásokat. Ha kifejezetten a kalóriaégetés a célod, legalább negyvenöt percig kocogj/túrázz, ezután kezd el igazán aktív szinten a szervezeted kalóriát égetni, a mozgás befejezése után akár még tizennégy óráig. Hogy pontosan mennyi kalóriát tudsz elégetni egy óra alatt, az függ a testsúlyodtól is: minél több a felesleged, annál több kalóriától szabadulsz meg. Átlagosságban annyi kijelenthető, hogy egyórányi kocogással vagy túrázással körülbelül egy tábla csokinyi kalóriától szabadulsz meg. Ha túrázni készülsz, ne feledkezz meg a vízálló ruházatról, rovarriasztó krémről.

Ha rendszeresen edzel: alakítsd a beltéri edzésterved kültérire

Fentebb már leírtuk, milyen előnyei vannak a kültéri edzésnek, ezért nem ismételnénk meg magunkat, helyette inkább azt tanácsolnánk, hogy próbáld meg átalakítani a beltéri edzéstervet kültérire. A saját testsúlyos gyakorlatok (ellentétben a gépekkel végrehajtott gyakorlatok jelentős részével), fejlesztik az egyensúlyérzéket és sokkal jobban megdolgoztatják a vázizmokat. A karantén alatt rengetegen kényszerültünk otthon edzeni, ilyenkor többnyire szintén csak a saját testsúlyunkat használtuk. Ezeket az edzéseket egy az egyben lehet kivitelezni a szabadban is. Ha lecserélnéd a régi edzésterved, de nem tudod, hogyan edz másképp, rengeteg alkalmazást találhatsz a telefonodon (többek között a legnagyobb sportruházati márkákét), melyek segítséget nyújtanak.

Ha igazán jó formában érzed magad az edzésben

Rendszeresen jársz funkcionális (kör)edzésekre vagy kondiba? Új kihívásokra vágysz? Akkor ajánljuk a street workoutot, amivel városszerte egyre több helyen találkozhatsz. Természetesen ebben a műfajban is vannak egyszerűbb gyakorlatok, melyeket kevésbé edzettebbeknek is ajánlunk. Ha a húzódzkodás, tolódzkodás, lábemelés már a kisujjadban van, szerezz be egy TRX-et, amit az egyik rúdra felakasztva még változatosabbá teheted az edzésed. Ahogy az előbbi bekezdésben, úgy most felhívjuk a figyelmed az edzős alkalmazásokra, sőt, nagyon sok Youtube- vagy Insta-oldal tematizálódott a street worktoutra, ahonnan új gyakorlatokat tudsz ellesni. Az összes fenti mozgásformára igaz, hogy ha fejlődni szeretnél, érdemes újabb kihívások elé állítani a tested, és dinamikusabban, hosszabb ideig edzeni, lecserélni a gyakorlatokat vagy éppen a futópályát.

Ha ennél extrémebbre vágysz

Ha tengerpartra mész nyaralni, a napozás és városnézés mellett helyet szoríthatsz egy kis vízi sportolásnak is. A tengerparti turistatelepüléseken valószínűleg több lehetőséged is lesz, kezdve a búvárkodástól a SUP-ig. Ha családdal vagy a pároddal mész, a kajakozást vagy a raftingot is ajánljuk, persze, csak ha elég gyakorlott úszó vagy. Ha pedig inkább a sebesség szerelmese vagy, a jet ski a te vízi sportod.

| Forrás: Esemény Menedzser - smag.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details