2024. április 26., péntek - Ervin

Promóció

8 szénhidrátban gazdag étel, ami erősen támogatja a fogyást: alacsony a glikémiás indexük

263

A szénhidrátban gazdag ételek között is akadnak olyanok, melyek alacsony glikémiás indexük miatt támogatják a fogyást.

A glikémiás index (GI) mutatja meg, hogy az adott ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel. Minél hamarabb lezajlik a folyamat, annál magasabb ez az érték, és annál jobban megemelkedik a vércukorszint.

A GI szerinti besorolás függ attól, hogy az élelmiszer milyen cukrot, milyen szerkezetű keményítőt, mennyire finomított szénhidrátot tartalmaz, de a tápanyagai, az elkészítési módja és például gyümölcsök esetében az érettségi szintje is befolyásolja.

Alacsony glikémiás indexű szénhidrátok

Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása összefügg a fogyással, a stabil vércukorszinttel, a 2. típusú cukorbetegség rizikójának csökkenésével. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy a szénhidrát egyáltalán nem egészségtelen, hanem energiával látja el a szervezetet, és támogatja a vérerek működését is. Lehet egy ételnek magas szénhidráttartalma úgy, hogy közben alacsony GI-je, mely érték 0-tól 100-ig terjedő skálán mozog, ahol a 100 a glükóz. Alacsony glikémiás indexűnek az számít, amelyik 55, vagy annál kisebb, közepesek az 56-69 közöttiek, a 70 fölöttiek pedig magasak. Mutatunk pár értékes szénhidrátforrást a Harvard Egyetem ajánlásával, amik hosszan laktatnak, feltöltik az energiaraktárakat, és elnyomják az éhségérzetet.

A B-vitaminokban bővelkedő teljes kiőrlésű zabpehely hasznos energiával látja el a szervezetet. A benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, emiatt nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, sokáig laktat. Bogyós gyümölcsökkel, pár szelet almával fogyasztva az egyik legjobb napindító.

A bulgur a fogyókúrázók nagy barátja, hiszen kevés kalória van benne, cserébe bővelkedik az izmokat tápláló fehérjékben és az emésztést segítő rostokban. Sokoldalúan beépíthető az étrendbe, akár salátaként, ilyen a tabulé, vagy köret gyanánt.

csicserka2

Azok a kenyerek, amik több mint 50%-ban teljes kiőrlésű lisztből készültek, szintén az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartoznak. Kalória tekintetében nem különbözik sokban a fehér kenyértől, így naponta 1-2 szeletnél többet nem javasolt fogyasztani belőle.

A több mint 70%-os kakaótartalmú étcsokoládéból is lehet fogyasztani pár kockával, nem fogja túlzottan megdobni a vércukorszintet. Egy 2017-es kutatás szerint növeli az inzulinérzékenységet, így redukálja a vércukorszintet, és gátolja a szervezet zsírraktározását. Emellett csökkenti az éhséget, és hangulatjavító hatása is ismert.

csicserka3

A reggeli kukoricapehely helyett érdemes inkább búza- vagy zabkorpát keverni a tejbe vagy joghurtba, magas rosttartalmukkal segítik az emésztést, hosszan laktatnak, és délig tartó lendületet adnak.

A fehér rizs a magas glikémiás indexű ételek közé tartozik, szerencsére basmati, vagy akár barna rizzsel is lehet helyettesíteni, amiknek már jóval alacsonyabb ez az értéke. A barna rizs bővelkedik ásványi anyagokban, kiemelkedő az anyagcsere-serkentő mangántartalma, és igazi rostforrás.

Az alacsony kalóriatartalmú csicseriborsó rostokban, fehérjében, magnéziumban, káliumban és folsavban gazdag, elfogyasztása hosszan tartó teltségérzetet okoz, és csökkenti az étvágyat is. Változatosan beépíthető a napi menübe.

csicserka4

A bab szintén tele van lassan felszívódó szénhidráttal, így hosszan eltelít, magas fehérjetartalma építi, táplálja az izmokat. Behűtve fogyasztva megnő a rezisztenskeményítő-tartalma, mely elősegíti a zsírégetést. Az olcsó hüvelyes zöldséget változatos formában be lehet iktatni az étrendbe.

| Forrás: femina.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details