2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Promóció

Környezettudatosabbak lettek a magyarok

225

A környezettudatosság egyre nagyobb súllyal jelenik meg a vásárlói szokások között. Magyarországon is egyre jelentősebb azok aránya, akik a fenntarthatóság miatt változtattak korábbi vásárlási szokásaikon, és amikor különböző termékek közül választanak, a környezetbarát csomagolásút részesítik előnyben.

A vásárlók mellett a gyártó cégek számára is egyre fontosabb szempont a környezetvédelem: a PICK a magyar tulajdonú húsipari márkák körében az elsők között tett jelentősebb lépéseket a csomagoláshoz elengedhetetlen műanyag csomagolóanyag csökkentése érdekében. Két év alatt a műanyag csomagolóanyag éves felhasználását 60 tonnával csökkentették, és nem is állnak meg itt, a cél, hogy 5 éven belül kizárólag 100 százalékban újrahasznosítható anyagokból készült csomagolásban juttassák el a vásárlókhoz a szeletelt termékeket.

Egyre fontosabb szempont a vásárlók számára a fenntarthatóság, ezt több kutatás is alátámasztja. A Nébih karanténkutatása rávilágított, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában a válaszadók figyeltek arra, hogy csökkentsék a háztartásukban elpazarolt élelmiszer mennyiségét, ugyanakkor a kutatásban résztvevők 57%-a azt tapasztalta, csomagolási hulladékból több keletkezett otthonukban, mint a járvány előtt. A vásárlási szempontokkal kapcsolatban kiderült, hogy a listán a 11. helyen szerepel a környezetbarát csomagolás – vagyis noha a legfontosabb még mindig az íz, a minőség és az ár, azért sokan vannak, akik már a fenntarthatóságot is mérlegelik egy termék megvásárlásakor.

Egy másik, tavalyi felmérés arra jutott, hogy a magyar lakosság több mint egyharmada a környezetbarát csomagolást alkalmazó márkákat részesíti előnyben, sőt, 74 százalékuk többet is hajlandó fizetni egy fenntartható csomagolású termékért.

A válaszadók 29 százaléka nagyrészt a környezetbarát csomagolást tartja szem előtt a vásárlás során, 8 százalék számára pedig ez a legfontosabb szempont,

57 százalék gondol rá, de inkább nem ez alapján dönt, és csupán 7 százalék hagyja teljesen figyelmen kívül ezt a tényezőt. Habár az ár még mindig elengedhetetlen szempont a vásárlásnál, a megkérdezettek 74 százaléka fizetne többet egy termékért annak érdekében, hogy környezetkímélő csomagolásban kapja azt kézhez: 7 százalék minden esetben, 24 százalék csak egyes termékek esetében, 43 százalék pedig csak akkor, ha nem túl nagy az árkülönbség.

Egyre több az olyan magyar cég, amelyik már lépett

A környezetvédelmi szempontok pedig korántsem csak a vásárlók számára fontosak, a gyártó cégek is sokat tehetnek a fenntarthatóságért. A piacvezető húsipari gyártó, a PICK is szerepet vállalt benne és jelentős lépéseket tett a szeletelt szalámi termékei csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségének csökkentése céljából.

A műanyag csomagolóanyag éves felhasználását 2018 és 2020 között alatt 60 tonnával csökkentették, köszönhetően annak, hogy a szeletelt termékek csomagolásához felhasznált fólia vastagságát átlagosan 24%-kal csökkentette a vállalat.

A cég pedig itt nem áll meg, számos, Less Plastic pecséttel ellátott, szeletelt, tálcás szalámi termékük tálcaméretét ugyanis 3 centiméterrel csökkentették, ami idénre további 14%-kal mérsékli a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét, miközben a szeletelt szalámik mennyisége változatlan marad a csomagolásban.

Haluska Adrienn, a PICK Szeged Zrt. fejlesztési és minőségirányítási igazgatója a Hello Vidéknek azt mondta, élelmiszerbiztonsági szempontból, valamint a hústermékek minőségmegőrzésének okán jelenleg elengedhetetlen a műanyag csomagolóanyag, ugyanakkor a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy kevésbé terheljék a környezetet.

A jelenlegi többlépcsős folyamat célja, hogy 5 éven belül a PICK szeletelt tálcás termékei csak 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagban kerüljenek az üzletekbe – mondta a szakember, hozzátéve, a mostani változtatásnak, a kisebb csomagolásnak köszönhetően nő a termékek szállítási hatékonysága is.

Terveink szerint 2023-ra a termékeink gyűjtőcsomagolásai nagyrészt gépek segítségével készülnek majd, ami a papír- és kartonalapú csomagolóanyagok felhasználásában 30 százalékos csökkenést fog eredményezni – jegyezte meg Haluska Adrienn.

| Forrás: hellovidek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details