2024. április 26., péntek - Ervin

Promóció

A sikeres palántanevelés titka

261

A sikeres palántanevelés sokszor apróságokon múlik főleg házikerti körülmények között. A hobbikertész csoportok terjedésével egyre több a félretájékoztatás és olyan barkácsmegoldás, ami miatt már a kiinduláskor sok problémával találkozhatunk. Most pár olyan gyakorlati trükk és tipp került bele a sikeres palántanevelés titkai közé, amit sokan nem tartanak be vagy hibásan végeznek.

Miben neveljünk palántát?

Kétségtelenül az egyik legkedveltebb palántanevelési mód manapság a tojástartóban vagy magában a tojáshéjban való nevelés. Viszont a probléma ezekkel a megoldásokkal az, hogy a papír sok esetben kezelhetetlen (szétázik, szétmállik) és nehezen is szárad, vagyis teret enged a gombás fertőzéseknek is pillanatok alatt. Ettől függetlenül jó zerowaste kísérlet, de nagyobb mennyiségben ne álljunk neki így palántát nevelni.

A magvetésnél akkor leszünk igazán sikeresek, ha olyan körülmények között végezzük, ahol legalább a kiindulásnál tudjuk biztosítani a növényvédelmi tényezőket is.

Egy balkonláda, nagyobb cserepek, szaporítótálca kiválóan alkalmas rá. A kis cseperedő növényeknek szükséges a megfelelő talajmélység is ahhoz, hogy a gyökereik egészségesen tudjanak fejlődni, amit egy tojástartóban nehezebben lehet megoldani.

A palántadőlés is a legtöbbször akkor jelentkezik, amikor a talajfelszín nem tud megfelelő módon megszáradni. Ez egy jó magvetéshez használt közegnél és tálcánál ritkábban fordul elő.

Talajkeverék és fertőzöttség

A magvetés másik gyakori hibája, hogy sokan mindenféle kerti talajkeverékeket állítanak elő és abba vetnek. A komposztban számos olyan kártevő és kórokozó van áttelelve, ami szinte csak arra vár, hogy újra munkába lendülhessen. Erre egy köztes megoldás, amikor konyhai sütőben átforrósítják a talajt, majd hagyják kihűlni és ezzel egyidejűen fertőtlenítés meg is oldott.

A palántanevelő keverékek az esetek nagy többségében már fertőtlenített és kórokozóktól és kártevőktől mentes. A fertőtlenítésnél viszont ne gondoljunk rögtön a legrosszabbra! Ezek a fertőtlenítő folyamatok sokszor hőkezelést jelentenek.

Megfelelő mag és minőség

A házikertben gyakran évről-évre visszagyűjtjük a magokat. Megszedjük a szép és nagy virágfejekből, a legszebbnek ítélt paprikából vagy paradicsomból. A fémzárolt vetőmagoknál fontos szempont a minőség és a mag egészsége is, amit házikertben ritkán tudunk mi magunk leellenőrizni. Mindig csak egészséges vetőmagot vessünk újra, ami a megszedés után a magvetésig helyesen volt tárolva.

Fénymennyiség

A lakásan való palántanevelésnél gyakori probléma, hogy a palánták a szoba melegében hamar növekedésnek indulnak, de ehhez kevés a fény általában. A nyári melegérzethez párosul egy téli borongós fénymennyiség és a palánták elindulnak az ablak felé, fény felé. A száruk általában elvékonyodik és felnyurgul az egész palánta. A palántadőlés esetében ez is közrejátszó tényező. Az egészségesen fejlődő palánta ízközei szabályosak, a szár nem vékony, hanem erőteljes. Ezt téli időszakban plusz megvilágítással érdemes pótolni.

Túl hideg a víz?

Ahogy egy kisbabát sem sokkolunk le pár hetesen jégkrémmel, úgy egy friss palántát vagy csíranövényt sem fagyasztunk le hideg csapvízzel. Bár túl szélsőségesnek tűnik a példa, de egy csíranövény pontosan annyira érzékeny a váratlan hőmérsékletváltozásokra és a hideg öntözővíztől megfázhatnak a gyökérkezdemények. Ha a kannába a vizet este levesszük és hagyjuk szobamelegre átmelegedni és csak reggel öntözünk, akkor ezzel tesszük a legjobbat kis növendékeink számára.

(Forrás: agroforum.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details