2024. március 19., kedd - József

Promóció

100 szóban Budapest

572

Budapest mára igazi nagyvárossá vált, ahol minden percben, mindenhol történik valami. A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött mi, budapestiek hétköznapi történetek millióit éljük át. Van egy jó történeted Budapestről?

Mi ez az egész?
A "100 szóban Budapest" egy olyan történetíró pályázat, ami városlakóknak és nem városlakóknak egyaránt szól. Nem sok szabály van: a beküldött történetek legfeljebb 100 szóból állhatnak és valamilyen módon Budapestről kell szólniuk. A legjobb történeteket idén Boncsér Sára Luca színésznő, Szabó Benedek zenész és Závada Péter költő választja ki. A nyertes műveket kortárs magyar grafikusok illusztrálják, ebből pedig kiállítást is rendezünk. A legjobb 100 írás pedig megjelenik majd egy POKET kiskönyvben. Neked is van egy jó történeted?

Írd meg és küldd el nekünk 2020. szeptember 30-ig! Fődíj: 100 000 Ft

Egy város, két városrész és huszonhárom kerület, legalább kétmillió lakos és naponta több millió élmény
Budapest mára igazi nagyvárossá vált, ahol minden percben, mindenhol történik valami. A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött mi, budapestiek hétköznapi történetek millióit éljük át. Végigsuhanunk biciklivel a rakparton kora reggel, és közben valami boldogságfélét érzünk. Egy félresikerült randevú után kocsmáról kocsmára kóválygunk, és véletlenül éppen abba az emberbe futunk bele, akibe tényleg szerelmesek leszünk. Egy állásinterjúra várva meglepődünk rajta, hogy az új építésű irodaház ötödik emeletéről a háztetők között látszik a Szabadság-szobor. A Mindspace ezekre a történetekre kíváncsi: legyen szó örömről vagy bánatról, meglepetésről vagy rutinról.

2 szabály
Szabály továbbra is csak kettő van: az írás nem lehet több, mint 100 szó, és valamilyen módon Budapestról kell szólnia, a műfaj pedig a pályázókra van bízva. A legjobb 12 történethez kortárs magyar grafikusok készítenek illusztrációkat, a legjobb 100 pedig megjelenik majd egy POKET zsebkönyvben. A legeslegjobb három író pedig pénzjutalmat is kap, és külön kategóriában jutalmazzuk a 18 év alattiak.

Mi köze van Dél-Amerikához?
A pályázat a chilei Santiago-ban megrendezésre kerülő eredeti felhívás magyarországi változata, ahol évről évre több millió történetet küldenek be a városlakók. A dél-amerikai akció szépsége pont az egyszerűségében rejlik: 100 szóban mit jelent a város a benne élőknek, milyen történetük, emlékük, érzésük, benyomásuk van a várossal, annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban. Budapesten 2014 óta fut a pályázat és már több, mint 6000 történetet kaptunk tőletek. A 100 szóban Budapest pályázat a Mindspace, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közös projektjeként, utóbbiak támogatásával valósul meg évről évre.

Fő célunk
Az alapgondolat a budapesti pályázat esetében is az, hogy az irodalom és a városi lét összefonódjon, széles közönséget ösztönözzünk írásra, és hogy a napi közlekedés során az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy megismerjük milyen is egy formanyomtatvány, újra gyúrjuk a Rákóczi teret, belepillanthassunk a 73-as troli mindennapjaiba, megismerhessük többek között Ilonka néni, szívszorító életét és kiderüljön végre, hogy Mancika miként rántotta le Jucika csipkés női alsóját a Margit-szigeten.

Ki vehet részt a pályázaton?
A pályázaton részt vehet bárki, aki magyar nyelven meg tudjak fogalmazni maximum 100 szavas írását, kivéve a Mindspace munkatársait.

Kik olvassák el a beérkezett műveket?
A történetek előzsűrizésében a Fiatal Írok Szövetsége a partnerünk. A legjobbak ezután kerülnek a zsűrihez, és ők döntenek arról, melyik a legjobb 100 történet, illetve melyik a legjobb 12. Az első három helyezettről és a legjobb 18 év alatti kategória győzteseit is ők választják ki. 2020-ban a zsűri tagjai: Boncsér Sára Luca, Szabó Benedek, Závada Péter.

Milyen módon biztosítják a pályázat anonimitását?
A Mindspace munkatársainak és a zsűrinek nincs hozzáférése a pályázók személyes adataihoz. A kiválasztás során az interneten beérkező műveket egy olyan szoftveren keresztül olvassák el, amely csak a történetet és egy hozzá tartozó azonosítót mutat.

Hogy lehet jelentkezni?
A történeteket itt a http://www.100szobanbudapest.hu oldalon, a "Küldd el a történetedet!" menüpontra kattintva lehet beküldeni.

Mik a nyeremények?
Az első helyezett 100 000 forint, a második helyezett 75 000 forint, a harmadik helyezett pedig 50 000 forint pénjutalomban részesül. A 18 év alatti kategória győztesét külön díjazzuk. A 12+1 döntős írást kortárs magyar grafikusok illusztrálják, amelyeket a díjátadón ki is állítunk.

Hol jelennek meg a történetek?
A döntős történetek különböző médiafelületeken és köztereken, valamint a díjátadón lesznek láthatóak. Az alkotások elérhetőek lesznek a honlapon, és a 100 legjobb történet egy POKET zsebkönyv formájában is megjelenik majd.

budapest.in100words.eu

(Forrás: pafi.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

More details
Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

More details
Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

More details
DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

More details
Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

More details