2022. május 19., csütörtök - Ivó, Milán

Hírek, elemzések

A visszaszámlálás elkezdődött: hétvégén nyit a zalaegerszegi Göcseji Múzeum!

80

Néhány nap múlva, május 14-én szélesre tárjuk a Göcseji Múzeum kapuit, és hároméves külső-belső átalakítás, renoválás után végre személyesen is találkozhatunk a közönséggel. A tavaszi időszakot négy állandó kiállítással nyitjuk meg, az első időszaki kiállításra nyárig kell várni.

Évekkel ezelőtt elkezdték írni a múzeum történészei annak az életmódtörténeti állandó kiállításnak a forgatókönyvét, amelyet a hétvégén tárunk a nagyközönség elé. Az Elődeink élete című kiállításon kronologikus sorrendben mutatjuk be Zalaegerszeg hajdani és mai polgárainak évszázadokon átnyúló történetét, különös tekintettel az életmódjukra, a mindennapjaikra, a viseletükre, a munkájukra és a mindenkori szórakozási lehetőségeikre.A kiállításon életre kel egy egerszegi házaspár, ők kalauzolják végig a látogatót korszakról korszakra. A középkori mezővárosban földművesként jelennek meg, a török időkben végvári katonaként küzd a férfi, a 18. században egy céhes iparos életébe pillanthatunk be, a 19. századi reformkorban városi köznemesként tevékenykedik, a dualizmus korában urbánus értelmiségiként, a 20. századi Horthy-korszakban pedig hivatalnokként dolgozik Egerszegi Mihály. A Kádár-korszakban, amikor a város hatvanezer lakosúvá terebélyesedett, egy közeli faluból a városba költözött gyári munkásként igyekszik boldogulni a házaspár. Közben megidézzük az egyes korszakok miliőjét, lakásviszonyait, a divat, a munka világát, a közösségi életet és a szórakozás lehetőségeit. Így nemcsak az adott időszak zalaegerszegi polgárainak az élete rajzolódik ki, hanem a város társadalmi viszonyainak, városképének, közösségi tereinek fejlődése és változása is.

gocsem2

A klasszikus szépség mestere című Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész tárlata két éven át - a múzeumi felújítás ideje alatt - vándorkiállításon vett részt, a Dunántúl egy részét bejárták az alkotások. Láthatta a közönség Veszprémben, Sárváron, Sopronban és Szekszárdon. Kisfaludi - a Zala megyei Alsórajk szülöttje - a fiatalkori szecessziós és progresszív próbálkozásoktól eltekintve egész életében a klasszikus, akadémikus stílusirányzatot követte. Ha első hallásra nem ugrik be egy alkotása sem az olvasó emlékezetébe, csak annyit súgunk, hogy Gellért-hegy, Szabadságszobor.

Németh János Kossuth-díjas keramikusművészt mindenki ismeri Zalaegerszegen. Barátságos jelleme, művészi életútja, családi köteléke, híresen legendás történetei miatt is közkedvelt művésze a városnak. Szobrainak, reliefjeinek elemeit ugyanúgy fazekaskorongon készíti, ahogy táljait, korsóit és bográcsait. Az agyag életre álmodója című kiállításon legszebb és legkifejezőbb alkotásait mutatjuk be a közönségnek. Művein megjelennek a göcseji táj jellegzetes motívumai, a környező falvak lakói, és velük jól megférve az ő misztikus képzeletüket benépesítő szimbolikus figurák is.

Amikor a kiállítás előkészítését még Fekete György belsőépítész-iparművésszel közösen elkezdtük, nem gondoltunk arra, hogy mire a bemutató megnyílik, már emlékkiállításként kell beszélnünk róla. Úgy képzelte el, hogy Az elhivatottság mozaikjai című tárlat magját a 2010 után készült, általa „mozaikoknak” mondott alkotásai fogják képezni. Az állandó kiállítását ő maga kívánta berendezni, végül ezt a munkát nélküle kellett megoldanunk. Alkotásai aprólékossággal és türelemmel, fából készültek, kézműves módszerrel, ugyanakkor a különböző applikált alkotórészeiknek köszönhetően a tárgykollázs meghatározás is illik rájuk. Mondanivalójuk hihetetlenül gazdag, rengeteg utalást, ötletet és élettapasztalatot hordoznak, amely mögött határozottan kirajzolódik a művész keresztény és patrióta elkötelezettsége és felelősségtudata.

A négy állandó kiállítást egy bónusz tárlattal egészítjük ki. Bicskei József fotográfus kollégánk kedveli a különleges napszakokat és a fények játékát. Fényképezőgépét megragadva a hajnali órákban és napnyugta idején Zalaegerszeg épített örökségét fotózta meg olyan perspektívából, ahogyan eddig kevesen láthattuk az épületeket és a szobrokat. Fényjáték címmel az ő kiállítását is megtekintheti a közönség a múzeum folyosógalériáján.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum a nyitóhétvégén térzenével, tárlatvezetésekkel, gyerekprogramokkal és fotóhelyszínekkel várja a közönséget. Az intézmény mindkét nap, szombaton és vasárnap 10.00-18.00 óra között fogadja a látogatókat.

| Forrás: magyarmuzeumok.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Könnyű a választás, a BETA EASY termékeiből!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Teljes a Rendezvény ReStart 2022 konferencia programja

Teljes a Rendezvény ReStart 2022 konferencia programja

More details
Tévhit, hogy bio- és mentes élelmiszerek választásával le kell mondanunk az ízélményről

Tévhit, hogy bio- és mentes élelmiszerek választásával le kell mondanunk az ízélményről

More details
Nyitott Főzdék Napja, 2022. május 21.

Nyitott Főzdék Napja, 2022. május 21.

More details
Szamócás Vásári Forgatag, 2022. május 21.

Szamócás Vásári Forgatag, 2022. május 21.

More details
Dunakanyar Motoros Találkozó, 2022. május 20 - 22.

Dunakanyar Motoros Találkozó, 2022. május 20 - 22.

More details
Őrségi Kerékpáros és Terepfutó Fesztivál, 2022. május 21.

Őrségi Kerékpáros és Terepfutó Fesztivál, 2022. május 21.

More details
Adomány fesztivál, 2022. május 21 - 22.

Adomány fesztivál, 2022. május 21 - 22.

More details
Extreme Trail Fesztivál Tokajban, 2022. május 21 - 22.

Extreme Trail Fesztivál Tokajban, 2022. május 21 - 22.

More details