2024. február 28., szerda - Elemér

Hírek, elemzések

A visszaszámlálás elkezdődött: hétvégén nyit a zalaegerszegi Göcseji Múzeum!

271

Néhány nap múlva, május 14-én szélesre tárjuk a Göcseji Múzeum kapuit, és hároméves külső-belső átalakítás, renoválás után végre személyesen is találkozhatunk a közönséggel. A tavaszi időszakot négy állandó kiállítással nyitjuk meg, az első időszaki kiállításra nyárig kell várni.

Évekkel ezelőtt elkezdték írni a múzeum történészei annak az életmódtörténeti állandó kiállításnak a forgatókönyvét, amelyet a hétvégén tárunk a nagyközönség elé. Az Elődeink élete című kiállításon kronologikus sorrendben mutatjuk be Zalaegerszeg hajdani és mai polgárainak évszázadokon átnyúló történetét, különös tekintettel az életmódjukra, a mindennapjaikra, a viseletükre, a munkájukra és a mindenkori szórakozási lehetőségeikre.A kiállításon életre kel egy egerszegi házaspár, ők kalauzolják végig a látogatót korszakról korszakra. A középkori mezővárosban földművesként jelennek meg, a török időkben végvári katonaként küzd a férfi, a 18. században egy céhes iparos életébe pillanthatunk be, a 19. századi reformkorban városi köznemesként tevékenykedik, a dualizmus korában urbánus értelmiségiként, a 20. századi Horthy-korszakban pedig hivatalnokként dolgozik Egerszegi Mihály. A Kádár-korszakban, amikor a város hatvanezer lakosúvá terebélyesedett, egy közeli faluból a városba költözött gyári munkásként igyekszik boldogulni a házaspár. Közben megidézzük az egyes korszakok miliőjét, lakásviszonyait, a divat, a munka világát, a közösségi életet és a szórakozás lehetőségeit. Így nemcsak az adott időszak zalaegerszegi polgárainak az élete rajzolódik ki, hanem a város társadalmi viszonyainak, városképének, közösségi tereinek fejlődése és változása is.

gocsem2

A klasszikus szépség mestere című Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész tárlata két éven át - a múzeumi felújítás ideje alatt - vándorkiállításon vett részt, a Dunántúl egy részét bejárták az alkotások. Láthatta a közönség Veszprémben, Sárváron, Sopronban és Szekszárdon. Kisfaludi - a Zala megyei Alsórajk szülöttje - a fiatalkori szecessziós és progresszív próbálkozásoktól eltekintve egész életében a klasszikus, akadémikus stílusirányzatot követte. Ha első hallásra nem ugrik be egy alkotása sem az olvasó emlékezetébe, csak annyit súgunk, hogy Gellért-hegy, Szabadságszobor.

Németh János Kossuth-díjas keramikusművészt mindenki ismeri Zalaegerszegen. Barátságos jelleme, művészi életútja, családi köteléke, híresen legendás történetei miatt is közkedvelt művésze a városnak. Szobrainak, reliefjeinek elemeit ugyanúgy fazekaskorongon készíti, ahogy táljait, korsóit és bográcsait. Az agyag életre álmodója című kiállításon legszebb és legkifejezőbb alkotásait mutatjuk be a közönségnek. Művein megjelennek a göcseji táj jellegzetes motívumai, a környező falvak lakói, és velük jól megférve az ő misztikus képzeletüket benépesítő szimbolikus figurák is.

Amikor a kiállítás előkészítését még Fekete György belsőépítész-iparművésszel közösen elkezdtük, nem gondoltunk arra, hogy mire a bemutató megnyílik, már emlékkiállításként kell beszélnünk róla. Úgy képzelte el, hogy Az elhivatottság mozaikjai című tárlat magját a 2010 után készült, általa „mozaikoknak” mondott alkotásai fogják képezni. Az állandó kiállítását ő maga kívánta berendezni, végül ezt a munkát nélküle kellett megoldanunk. Alkotásai aprólékossággal és türelemmel, fából készültek, kézműves módszerrel, ugyanakkor a különböző applikált alkotórészeiknek köszönhetően a tárgykollázs meghatározás is illik rájuk. Mondanivalójuk hihetetlenül gazdag, rengeteg utalást, ötletet és élettapasztalatot hordoznak, amely mögött határozottan kirajzolódik a művész keresztény és patrióta elkötelezettsége és felelősségtudata.

A négy állandó kiállítást egy bónusz tárlattal egészítjük ki. Bicskei József fotográfus kollégánk kedveli a különleges napszakokat és a fények játékát. Fényképezőgépét megragadva a hajnali órákban és napnyugta idején Zalaegerszeg épített örökségét fotózta meg olyan perspektívából, ahogyan eddig kevesen láthattuk az épületeket és a szobrokat. Fényjáték címmel az ő kiállítását is megtekintheti a közönség a múzeum folyosógalériáján.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum a nyitóhétvégén térzenével, tárlatvezetésekkel, gyerekprogramokkal és fotóhelyszínekkel várja a közönséget. Az intézmény mindkét nap, szombaton és vasárnap 10.00-18.00 óra között fogadja a látogatókat.

| Forrás: magyarmuzeumok.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Útra kelünk, útra kellünk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Február 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Tartalom galéria

südback, 2024. október 26-29.

südback, 2024. október 26-29.

More details
Tavasznyitó szobanövényvásár a Lumenben, 2024. március 3.

Tavasznyitó szobanövényvásár a Lumenben, 2024. március 3.

More details
Essentia Artis, 2024. március 1. – május 7.

Essentia Artis, 2024. március 1. – május 7.

More details
The AI Film Festival (AIFF), 2024. március 3.

The AI Film Festival (AIFF), 2024. március 3.

More details
Indul a Budafoki Pincejárat, 2024. március 2.

Indul a Budafoki Pincejárat, 2024. március 2.

More details
Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

More details
Építsük be a cégbe az MI-t, 2024. március 13.

Építsük be a cégbe az MI-t, 2024. március 13.

More details
Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

More details
Barlangok hónapja 2024

Barlangok hónapja 2024

More details