2024. február 29., csütörtök -

Hírek, elemzések

A főszerepben Hosszú Katinka

344

Az olimpiai bajnok őszintén beszél a filmben – a kudarcokról éppúgy, mint a sikerekről

Csütörtöktől látható a mozikban a Hosszú Katinkáról készült dokumentumfilm. Az alkotás tegnapi bemutatóján Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztésért felelős kormánybiztos kiemelte, nekünk, magyaroknak, sportolóink a szuperhőseink, akiket szeretnénk minél több emberrel megismertetni.

Hétfőn a sajtó képviselői előtt bemutatták a Hosszú Katinka háromszoros olim-piai bajnok úszóról szóló dokumentumfilmet. A Katinka címet viselő, kicsit több mint másfél órás alkotás bemutatja, milyen ára van a sikernek, hogyan vált Katinkából Iron Lady, de azt is, hogyan küzdött meg a kudarcokkal vagy éppen a koronavírus okozta akadályokkal. A film nemcsak Bajára, az olimpiai bajnok úszó gyerekkorába kalau-zolja el a nézőket, de betekintést kapunk amerikai egyetemi éveibe, illetve újra átélhetjük a világ- és olimpiai bajnoki sikereket is.

A filmben Hosszú meglepően őszintén beszél magáról, és a megszólalók – az úszó családja és barátai mellett korábbi edzői, Pass Ferenc, Dave Salo és Petrov Árpád, pályatársai közül pedig a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn vagy egykori iskolatársai – is róla. A filmben természetesen megjelenik Shane Tusup is, hiszen az úszó pályafutásának és magánéletének is kihagyhatatlan szereplője – ám csak archív felvételeken. Ezzel kapcsolatban az alkotók megjegyezték, Hosszú korábbi férjét és edzőjét többször is felkérték, azonban ő nem kívánt szerepelni a filmben (az archív felvételeket viszont engedélyezte).

„Úgy éreztem, felelősségem megcsinálni a filmet” – emelte ki az olimpiai bajnok úszó a vetítést követő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy többek közt azért is, mert anno ő számtalanszor megnézte a példaképéről, Egerszegi Krisztináról szóló portréfilmet, pályatársaihoz hasonlóan. „Ha van olyan szülő, aki nem szeretné, hogy a gyermeke élsportoló legyen, az elviszi a filmre, de az is, aki azt szeretné, hogy az legyen. Az érem mindkét oldalát megmutatja” – jegyezte meg. Úgy fogalmazott, kicsit furcsa volt saját magát a vásznon látni, de pontosan az került bele, amit el szeretett volna mondani.

„Nekünk, magyaroknak sportolóink a szuperhőseink, őket szeretnénk minél több emberrel megismertetni. A film szuper lehetőséget adott arra, hogy egyiküket, Hosszú Katinkát emberként és hősként megismerjük, legbelsőbb titkaival együtt, és a személyiségéből is kapjunk valami értékeset” – hangsúlyozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) igazgatóságának elnöke. A Magyar Hírlap kérdésére Lajos Tamás producerrel együtt arról is beszéltek, hogy mivel Hosszút világszerte ismerik, a film nemzetközi forgalmazása is folyamatban van, mind streamingplatformok, mind mozik tekintetében. „Ott lesz a hamarosan kezdődő cannes-i vásáron is” – magyarázta Káel Csaba.

Köbli Norbert kreatív producer és Pálinkás Norbert rendező elmondta, az élet volt a film legbefolyásosabb forgatókönyvírója, hiszen amikor elkezdték a munkát, nem tudhatták, hogy a pandémia majd mindent megváltoztat. Eredetileg a tokiói olimpiát megelőző kilenc hónap felkészülését akarták dokumentálni, de ezt a tervet teljesen átírta a járvány. Végül mintegy hetvenöt napot forgattak. Beszéltek a stáb és Hosszú között kialakult bizalmi kapcsolatról is, ami lehetővé tette, hogy őszinte alkotás jöjjön létre.

| Forrás: magyarhirlap.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Útra kelünk, útra kellünk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Február 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Tartalom galéria

südback, 2024. október 26-29.

südback, 2024. október 26-29.

More details
Tavasznyitó szobanövényvásár a Lumenben, 2024. március 3.

Tavasznyitó szobanövényvásár a Lumenben, 2024. március 3.

More details
Essentia Artis, 2024. március 1. – május 7.

Essentia Artis, 2024. március 1. – május 7.

More details
The AI Film Festival (AIFF), 2024. március 3.

The AI Film Festival (AIFF), 2024. március 3.

More details
Indul a Budafoki Pincejárat, 2024. március 2.

Indul a Budafoki Pincejárat, 2024. március 2.

More details
Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

More details
Építsük be a cégbe az MI-t, 2024. március 13.

Építsük be a cégbe az MI-t, 2024. március 13.

More details
Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

More details
Barlangok hónapja 2024

Barlangok hónapja 2024

More details