2024. április 26., péntek - Ervin

Hírek, elemzések

Különleges állatok a vidéki állatkertekben

1467

A legtöbb állatfajjal a budapesti állatkertben lehet találkozni, azonban az országban több helyen is vannak különleges gyűjtemények vagy különleges, csak ott látható fajok.

Intelligens cerkófok fogadnak Miskolcon

A Csanyik-völgyben már Nagy Lajos idejében is létesült va­daskert. A jelenleg működő Miskolci Állatkert és Kultúrpark 1983. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit.

– Tudomásom szerint csak nálunk van az örvös mangábé, ami egy cerkófféle, Afrikában honos majomfaj – mondja Ambrus Imre, az állatkert főápolója.

cerkof

– Tavaly novemberben Németországból hoztunk egy családot, és most már a külső kifutóban is láthatók. Nagyon intelligens és játékos állatok, ráadásul örökmozgók, állandóan jönnek-mennek. A másik népszerű állat nálunk a kúszósül. Észak-Amerikában honos nagytermetű rágcsáló. A fákon élnek, és a méretük akkora, mint egy kisebb kutya, viszont a védekezési felszereltsége olyan, hogy még egy puma sem mer kikezdeni vele a tüskerendszere miatt. Magyarországon csak nálunk szaporodik. Már Európa jó részét elláttuk szaporulattal, és ötéves várakozólistájuk van. Az élőhelyükön a kedvencük a fakéreg, de nálunk kapnak zöldséget is. Kiderült, hogy ha nem kapnak feketefenyő- vagy erdeifenyő-kérget, akkor olyan paraziták jelennek meg az emésztőrendszerükben, amibe belepusztulnak. Máshol nehezen szaporodnak. Nekünk az volt a szerencsénk, hogy vadról befogott példányaink vannak, és az okát ezzel magyarázzák. Egy teszt alapján kiderült, hogy nálunk a legkedveltebb állatok egyébként a kecskék, mert közvetlen kapcsolatba lehet velük kerülni.

suni

Fehéroroszlán-bébik a sztárok Nyíregyházán

Nyíregyházán, a harminchektáros tölgyerdőben az itt élő közel ötezer állat a természeteshez közeli, társas kifutókban látható, földrészenkénti csoportosításban.

– Nálunk most a három kis fehér oroszlán a sztár, amik héthetesek. Van kiszsiráfunk is, amit nevelünk – mondja Petró Zsuzsa szóvivő.

oroszlanok

– Nagy kedvenc nálunk a tevegelés lehetősége és a fóka­show. Sok sárga szakállas makink is született, Számos faj csak nálunk látható. 2006 óta ilyen például az afrikai elefánt, amiből egy egész családunk van. A legutóbb kis­elefánt két éve, előtte pedig négy éve született. Bámulatos a nagymacskagyűjteményünk. Csak tigrisalfajból négyet mutatunk be: van szibériai, szumátrai, maláj és fehér bengáli tigrisünk, de van gepárdunk, jaguár, leopárd. Idén közel száz állatbébink született. Be lehet menni a makierdő­be, ahol gyűrűs farkú makikat lehet testközelből megcsodálni.

Csak Szegeden élnek mormoták

Ez Magyarország egyik legfiatalabb állatkertje és a legnagyobb területű is egyben.

– Egy hatalmas erdős területen vagyunk, és nagyon sok dél-amerikai állatunk van – kezdi Veprik Róbert igazgató.

szurii

– Nálunk van egy nagy se­lyemmajom-gyűjtemény, aminek számos faja csak itt látható. Ezek az állatok szinte a nyitástól megtalálhatók a vadasparkunkban. Majomfajokból és nagymacskákból van sok faj, köztük jaguár, gepárd, párducok, oroszlánok, tigrisek. Mormoták máshol nincsenek, ahogy zergék is csak itt láthatók. A szarvas­féléket etetés közben meg is lehet simogatni a rácson keresztül, ahogy a kezünkből esznek, de természetesen a ragadozóknál ez kizárt.

Hóbagolyban is gyönyörködhet Budakeszin

A húsz hektáron elterülő Bu­dakeszi Vadaspark 1979-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, hogy természetes élő­helyén mutassa be az állat­világot.

hobagoly

– Itt a Kárpát-medencében őshonos állatok láthatók. Ritkaság a hóbagoly és a hiúz, amik Csehországból érkeztek, de van szikaszarvasunk farkasunk, medvénk, mosómedvénk és sakálunk is – mondja Zachán Tibor sajtóreferens. – Nálunk nagyon soka látványetetés, amire előjönnek a rejtettebb életmódot folytató állatok, így közelről megfigyelhetők.

(Forrás: borsonline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details