2024. április 26., péntek - Ervin

Hírek, elemzések

Ezek a sportok a legjobbak a 10 év alatti gyermekek számára

482

Már óvodáskorban fontos elkezdeni gyermekünk mozgáskultúrájának fejlesztését – árulta el a szakember. Ekkor még inkább a szülő választ sportágat, míg később, akár már alsó tagozattól a kicsik maguk is beleszólhatnak a döntésbe.

De melyek lehetnek számukra a legmegfelelőbb mozgásformák? Ez a kérdés az iskola- és az ovikezdés hetében különösen aktuális.

„Általában a szülők döntése, hogy a gyermek hobbi- vagy versenyszinten kezd sportolni. Én azt támogatom, hogy óvodás- és kisiskoláskorban hobbiszinten próbáljon ki minél több sportágat a gyermek. Később innen lehet továbblépni a versenysport irányába” – mondja Szabó Tímea testnevelő és táncpedagógus, az Impulz Mozgásközpont vezetője. Szerinte ideális esetben a gyerkőc valamilyen táncot, harcművészetet és labdajátékot is kipróbál, mivel ezek szerepe óriási a mozgásfejlesztésben.

„Érdemes olyan sportot választani, melynek mozgásanyagában minél több keresztmozgás szerepel. Ennek során egyszerre használjuk a jobb és a bal agyféltekét is. Ilyenek például a különböző harcművészetekben alkalmazott kúszó-mászó mozgások. Ezek a testtudat javulása mellett a szellemi fejlődéshez is hozzájárulnak: ha 0-3 éves kor között kimaradnak, az akár tanulási nehézségek kialakulásához is vezethet” – árulta el.

De ugyanilyen jótékony hatással van a legkisebbek fizikumára a tánc, ami megerősíti a törzsizomzatot, így szerepe van a gerincferdülés megelőzésében, ráadásul a zenének köszönhetően fejleszti a ritmusérzéket is. A mezítlábas foglalkozások pedig az egészséges lábboltozat kialakulásához járulnak hozzá.

„Minden sport alapja az izomzat megfelelő tónusának kialakítása és az ízületek mozgásterjedelmének növelése nyújtások segítségével, ezáltal javul a hajlékonyság is. Ebben az életkorban legtöbbször játékos gyakorlatokon keresztül zajlik a mozgásfejlesztés, saját testsúlyos gyakorlatokkal, utánzó mozgásokkal készítjük fel a gyermekek izomzatát az idősebb kori terhelésre” – mondja Tímea.

Így az alsósoknak és az ovisoknak szóló foglalkozások elsősorban torna jellegűek, sokszor eszközök használatával zajlanak. Kezdetben a dobások gyakorlásánál labda helyette inkább a babzsák kerül elő. Alsó tagozatban már elkezdhető a labdás ügyességfejlesztés, az ugróiskolai gyakorlatok, a karikák használata. 

Bemutatóórákon követhetjük nyomon a gyerek fejlődését


Az Impulzban a gyerekek változatos mozgásformákkal ismerkedhetnek meg: van itt capoeira, krav maga, jazzbalett, jóga és mozgásfejlesztő torna is. Az Európai Sporthét keretében most szeptember 23–30. között jelképes összegért lehet kipróbálni az órákat. Ha pedig a koronavírus második hulláma újra korlátozásokra kényszerít, a pénzt akkor sem veszítjük el: az órákat páros vagy egyéni foglalkozások válthatják fel.

Azt is megtudhattuk: a szülők túlnyomó része havi 7 és 15 ezer forint közötti összeget költ a gyermeke sportfoglalkozásaira, ami többnyire hetente két órát takar. De vajon honnan tudhatja a szülő, hogy gyermeke jó kezekben van, és valóban a megfelelő szakember foglalkozik-e vele?

„A legfontosabbnak az órát tartó pedagógus személyiségét tartom, különösen óvodás- és kisiskoláskorban. A szakmai tudás mellett ennek van a legnagyobb jelentősége a gyermekek körében. Sok szülő laikusként nem tudhatja, hogy ahova elviszi gyermekét, ott megfelelően fognak-e vele foglalkozni. Megelégszik azzal, hogy az oktató aranyos, ezért biztosan jó szakmailag is” – mondja Tímea, aki éppen azért tart bemutatóórákat is, hogy a szülők időről időre szembesülhessenek azzal, mennyit fejlődött a gyermekük a foglalkozások során. 

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details