2020. augusztus 5., szerda - Krisztina

Hírek, elemzések

Spitfire érkezik a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba

86

Magyarországon egyedülálló módon ad randevút egymásnak a II. világháború két ikonikus vadászgépe: egy német gyártású Messerschmitt Bf 109-es és egy brit Spitfire. A több mint 75 évvel ezelőtt egymás ellen harcoló két repülőgéptípus különleges találkozója a szolnoki RepTárban július 30-án veszi kezdetét.

Egy Supermarine Spitfire LF Mk.XVI E vadászrepülőgép lesz látható Szolnokon a Lengyel Repülési Múzeummal kialakított együttműködésnek köszönhetően – tájékoztatott a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum. A projektben fővédnökséget vállalt a lengyel nagykövetség a lengyel–magyar baráti és szakmai kapcsolatot tovább erősítve.

A RepTár ideiglenes tárlatát az teszi még különlegesebbé, hogy a Supermarine Spitfire LF Mk.XVI E-t egykori ellenfele, a Messerschmitt Bf 109 típusú német vadászgép mellett állítják ki. A Spitfire a britek legkedveltebb harci gépe volt, s az ellenállás szimbóluma lett, hiszen akkoriban szuperlatívuszokban zengtek róla. Ezt a típust kifejezetten alacsony és közepes magasságú légi harcra, valamint földi támadásokra fejlesztették ki, s az E volt az utolsó olyan változat, amelyet jelentős számban gyártottak. A RepTárban kiállított Spitfire LF Mk.XVI E AU-Y-t 1944-ben készült, és az RCAF 421-es századhoz rendelték. Túlélte a háborút, és 1956-ban a londoni Royal Air Force Múzeum tulajdona lett. 1967-ben a repülőgép szerepelt az Angliai csata című filmben. Végül, 1977-ben átadták a Lengyel Repülési Múzeumnak. Jelenleg a 308. (Krakkó) vadászrepülő század festését és jelzéseit viseli.

Szolnoki látogatása után, a már lengyel vadászrepülő század festését és jelzéseit viselő brit gép végső helyére kerül a krakkói Lengyel Repülési Múzeumban. A két legenda idén szeptember 13-ig tekinthető meg a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

A Magyar Nemzet már korábban beszámolt róla, hogy tavaly októberben a RepTárba érkezett a magyar és a nemzetközi katonai repülés egyik legendás vadászgépe, a Messerschmitt Bf 109. A harci gép a lengyel-magyar jó kapcsolat eredményeként, a lengyel honvédelmi minisztérium támogatásával 74 év után látható újra Magyarországon. A Messerschmitt kiállítása ipartörténeti jelentőségű is, mert Győrben mintegy hatszáz ilyen repülőgépet gyártottak, a magyar ipar képes volt ugyanis arra, hogy korszerű vadászgépet gyártson a háború idején. A Magyar Királyi Honvéd Légierő fejlesztése során a Me 109-es típust tartották a legmegfelelőbb vadászrepülőgépnek, ezért Németország és Magyarország 1941. június 6-án repülőgépgyártási egyezményt kötött. A Messer a Magyar Királyi Honvéd légierő legmeghatározóbb vadászgépe volt.
Az angliai csatában bizonyított

„A világ leggyorsabb vadászrepülőgépe” – így emlegették az 1936. március 5-én első repülését végző Spitfire-t, amelyről nemcsak sebessége, de meglepően kicsi súlya és lenyűgöző kormányozhatósága okán is szuperlatívuszokban zengtek a kortársak. Az angliai csata után méltán lett a britek egyik kedvenc harci gépe, az ellenállás szimbóluma.

A történelem egyik legnagyobb légi háborúja 1940. július 10. és október 31. között zajlott Nagy-Britannia felett. A németek célja az angol légierő megsemmisítése és Hitler hatalmának kiterjesztése volt. A németek az ún. Oroszlánfóka hadművelettel tervezték lerohanni Angliát, s ennek nyitányát jelentette a mintegy három hónapig tartó Angliai csata. A britek ügyét sikerre vezető miniszterelnök, Winston Churchill híres mondása a légi csatát követően ekkor született: „Soha még az emberi konfliktusok történetében nem köszönhettek ilyen sokan, ilyen sokat, ilyen keveseknek!”

Az angol légierő első teljesen fémépítésű vadászrepülőgépének kifejlesztése Reginald J. Mitchell nevéhez fűződik. Az alsószárnyú vadász-bombázó-felderítő repülőgép egyfőtartós, fémépítésű, hárompontos behúzható futóművel rendelkezik. Teljesítményével és paramétereivel vetekszik a német rivális Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgéppel. A Spitfire igazi jellegzetessége az ellipszis alakú szárnya volt, amelynek kiváló aerodinamikai tulajdonságai voltak.

A Spitfire-nek 47 féle változata készült, csaknem 23 ezer példányban.

(Forrás: magyarnezet.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Milwaukee szerszámakció!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Augusztus 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Lovasíjászok Budapest múltjából: A szkítáktól az oszmánokig

Lovasíjászok Budapest múltjából: A szkítáktól az oszmánokig

More details
Az új évadnak csak egy részét hirdeti meg a Pécsi Nemzeti Színház

Az új évadnak csak egy részét hirdeti meg a Pécsi Nemzeti Színház

More details
Hobo koncert lesz a kisvárdai zsinagógában

Hobo koncert lesz a kisvárdai zsinagógában

More details
Készíts gumicukrot pillanatok alatt

Készíts gumicukrot pillanatok alatt

More details
Nem marad el az idei Brain Bar, de más lesz, mint az eddigiek

Nem marad el az idei Brain Bar, de más lesz, mint az eddigiek

More details
Így készül Debrecen a virágkarneválra járvány idején

Így készül Debrecen a virágkarneválra járvány idején

More details
Megvannak Magyarország idei tortái

Megvannak Magyarország idei tortái

More details
Hétvégén Bográcsfesztivál lesz a Kumániában

Hétvégén Bográcsfesztivál lesz a Kumániában

More details
Szigetközi kalandozások

Szigetközi kalandozások

More details