2024. április 25., csütörtök - Márk

Események

Budapest csodás részein futnak a világ legjobb maratonistái az atlétikai vb-n

423

A maratonisták Budapest legszebb, az UNESCO világörökség részét képző városrészein is keresztülfutva egy 10 km-es pályán teljesítik majd a klasszikus távot. A rajt-cél terület a Hősök terén lesz, akárcsak a 20 km-es és 35 km-es gyaloglás résztvevői számára. A hat futamot ingyenesen lehet megnézni.

Budapest az elmúlt közel négy évtizedben rutinos házigazdájává vált a tömegfutó rendezvényeknek. A Budapest Maraton, a Budapest Félmaraton és a Vivicittá Városvédő Futás évről évre közel százezer embert mozgat meg. Ezekre az eseményekre a világ minden tájáról érkeznek futók, akik menet közben az UNESCO-világörökség részeként számon tartott belvárost is megcsodálhatják.

Nem lesz ez másképp Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon sem. A vb záró hétvégéjén előbb augusztus 26-án, szombaton a világ legjobb női maratonistái, majd egy nappal később a férfiak is megtapasztalhatják, hogy milyen érzés Budapest utcáin futni – tájékoztattak a szervezők.

„Egy igazán jól futható útvonalat sikerült találnunk a maratonisták számára. A kezdetektől kb. 30 szóba jöhető változatot vettünk számba. Sok lehetőség volt és van is ebben a városban, ahogyan egy maratoni verseny útvonalát fel lehet rajzolni. Végül erre a 10 kilométeres pályára esett a választásunk, amin augusztusban négy kört teljesítenek majd a világ legjobbjai" – mondta Petrik Éva, a 2023-as budapesti világbajnokság versenyigazgatója, a szám korábbi magyar bajnoka.

A rajt és a cél területe a Hősök terén lesz, ahonnan az Andrássy úton rögtön egy gyors, egyenes szakasz vár a versenyzőkre. Az egyetlen kisebb szintemelkedés a nemrég felújított Lánchídra való felfutás alkalmával lesz. Innen a budai Vár alatt az Alagúton át vezet az útvonal, ami a vonalvezetés egyik kuriózuma. A Várat megkerülve a Lánchídon térnek vissza Budáról Pestre az atléták, majd az Andrássy úton célba veszik a Hősök terét.

„Nem feltétlenül világcsúcs-képes a pálya, de nem azért, mert ez nem lenne gyors pálya, hanem azért, mert annyira jó a berlini pálya, amin a legutóbbi világrekordok születtek. Továbbá fontos szempont volt az is, hogy minél több gyönyörűséget megmutassunk Budapestből" – tette hozzá a szakember.

Az egyetlen 180 fokos fordító a pályában a Bajcsy-Zsilinszky úti pufferszakasz a Bazilika mögött, de mivel ez egy hétsávos út, a futók ezt is meg tudják majd oldani a lehető legkisebb sebességvesztéssel.

Mind az augusztus 26-i női, mind az augusztus 27-i férfi maratoni reggel 7 órakor rajtol. A korai kezdési időpont – az időjárási körülmények mellett – előnyös az útlezárások szempontjából is, mert kevesebb embernek okoznak fennakadásokat a városban. Ráadásul mivel itt a világ legjobbjai versenyeznek, nem lesz szükség a hagyományos tömegfutó-versenyeken tapasztalt akár 6-7 órás lezárásokra – hangsúlyozták a szervezők.

Mivel a pálya kettészeli a belvárost, ezért a metrók használata ajánlott: mind a földalatti, mind a 2-es és 3-as metrók zavartalanul közlekednek majd a versenyek idején is. A nagykörúti villamosközlekedés sem áll le, hanem az Oktogonnál két szakaszra válik. A 4-es, 6-os villamos közönsége a pálya feletti gyalogos hídon áthaladva tudja folytatni utazását. Nem itt lesz az egyetlen gyalogos híd, amelyen át lehet majd kelni a pálya felett, több helyen is kijelölnek gyalogos átkelőt egyik oldalról a másikra.

A gyaloglóversenyek közül – az elmúlt pár világversenyen már jól bevált formula szerint – a női és férfi 20 km-es futamok 1 kilométeres, a női és férfi 35 km-es megmérettetések pedig 2 kilométeres körön zajlanak. A rajt-célhelyszín itt is a Hősök tere lesz, a pálya pedig az Andrássy úton halad.

Az augusztus 19-én, 8:50-kor kezdődő férfi 20 km-es gyaloglás lesz az első versenyszám az egész világbajnokságon. A női 20 km-es gyaloglás mezőnyét egy nappal később, augusztus 20-án, 7:15-kor indítják el. A 35 kilométernek a hölgyek és az urak egyszerre vágnak majd neki augusztus 24-én, csütörtök reggel 7 órakor.

| Forrás és fotó: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details