2023. június 7., szerda - Róbert

Események

Temesváron is elrajtolt az EKF 2023 programsorozat

246

Péntektől vasárnapig zajlanak az EKF 2023 nyitóprogramjai Temesváron, a rendezvényekre több magyar művészt is meghívtak.

Év végéig ötezer rendezvényre akár egymillió vendéget is tárt karokkal vár a Bánság fővárosa.

„Ez egy történelmi esemény, amelyből csak egyetlenegy jut ennek a generációnak, és nem fogjuk apró sikerekért eltékozolni” – mondta Dominic Fritz, Temesvár polgármestere pénteken a belvárosi Lloyd étteremben, ahol közel kétszáz román és külföldi újságírónak ismertették a rajt előtti utolsó előkészületeket.

Egyébként a Bega-parti megyeszékhely polgármestere az egyetlen olyan városvezető az országban, akinek nincs román állampolgársága, ő Németországban született és kacskaringós módon került a Bánságba (érdekesség, hogy a 2007-ben EKF-titulust elnyerő Nagyszebennek is német kisebbségi volt a polgármestere Klaus Iohannis személyében, aki most Románia államfője).

A sajtótájékoztatón, ahol a résztvevők elásták a hétköznapi politikai csatabárdot, részt vett Alin Nica, a Temes Megyei Tanács elnöke, Adina Vălean közlekedésért felelős uniós biztos, Lucian Romaşcanu román kulturális miniszter – aki románul, magyarul, németül és szerbül köszöntötte a jelenlévőket, érzékeltetve a Temesvár 2023 EKF multikulturális jellegét – és Ramona-Laczko David, a Temesvár 2023 projekt vezetője.

A háromnapos nyitó programsorozat pénteken reggel 9 órakor rajtolt a Temesvári Műszaki Egyetemen digitalizációs konferenciával, és a hétvégén 32 helyszínen 130 programra várják a vendégeket az országból és külföldről:

lesznek koncertek különböző zenei stílusokban, kiállítások, konferenciák, kulturális talk show-k, gyerekműsorok, színházi előadások, filmvetítések, városnézés a távolról érkezőknek, és változatos tematikájú műhelyek Temesvár minden kerületében.

A Temesvár EKF 2023 címet eredetileg 2021-re nyerte meg város, de a pandémiára hivatkozva halasztást kért. A járvány őszintén szólva kapóra is jött, mert a háttérben késtek az ígért fejlesztések, előkészületek, és politikai háborúba süllyedt a projekt.

A rendezvénysorozat egyik látványossága a belvárosban felállított „Faiskola. 1306 növény Temesvárnak” elnevezésű építmény, amelyet rengeteg helybeli ostorozott a közösségi oldalakon is. Az Opera téren lévő vasvázas építmény célja, hogy egy függőleges kert környezetében láthassák a felkapaszkodók a belváros egy részét.

A központban egyébként biztonsági okokból összeszedték a teraszok székeit-asztalait, de a vendéglátóhelyek nyitva tartanak.

temes2

A pénteki nyitónap fő rendezvényére, az ünnepi megnyitóra és gálaműsorra a Kultúrpalotában került sor Light your city címen – paradox módon a hivatalosságok beszédeit követően, pont egy zongorakoncert alatt áramszünet lépett fel, amelyet aztán rövid idő alatt sikerült elhárítani.

Az eseményen jelen volt Nicolae Ciucă kormányfő, aki elmondta, hogy Temesvár nem csupán mártírváros (itt robbant ki az 1989-es forradalom), hanem a kultúrák közötti hidat is jelképezi. A nyitóprogram színvonalával kapcsolatban megoszlottak a vélemények, de kellemetlen incidens volt, hogy Ion Holender, aki 19 évig vezette a Bécsi Állami Operát, előbb hangosan fejezte ki nemtetszését, majd távozott, és ezt Aura Twarowska, a TM 2023 Egyesület igazgatósági tagja is megerősítette a a ziarultimisoara.ro portálnak, aki aztán kikísérte a mestert.

Az Európai Bizottság Melina Mercouri-díjjal tüntette ki Temesvárt, ezt Adina Vălean adta át Dominic Frtiz polgármesternek, és az is kiderült, hogy a díj mellé 1,5 millió eurós pénzösszeg is jár a város számára.

temes3

A szabadtéri show-ra este a Dóm téren került sor, a becslések szerint 16 ezren voltak kíváncsiak a nagyszabású, látványos műsorra, amelyen romániai zenészek – Doctorul Sinteză şi K-lu, Implant pentru Refuz – mellett színpadra állt az ukrán Alyona Alyona, a francia Duchamp Pilot & Muaré Experience és Fritz Kalkbrenner berlini DJ is.

Ami a magyar meghívottakat illeti, Hód Adrienn kortárstánc-műhelyt vezet három napon át, Lajkó Félix hegedűművész a lengyel Volosi vonószenekarral lép színpadra vasárnap este, az Új Ezredév Református Központban pedig a szegedi Kosztándi Quartett Vonósnégyes muzsikál.

Természetesen Veszprém, Európai idei másik kulturális fővárosa sem marad ki a felhozatalból, a város tiszteletére levetítik a Zanox című magyar filmet.

Akárcsak Veszprémben, a Bánság fővárosában is ingyenesek a tömegközlekedési eszközök és sűrített járatokkal közlekednek éjjel egy óráig, a lebonyolítást pedig 200 önkéntes segíti, akik között Japánból érkezettek is vannak.

A háromnapos nyitó programsorozatot a város 585 millió, a művelődési minisztérium 62,4 millió forintnak megfelelő összeggel támogatta.

| Forrás és fotó: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Az élet legszebb pillanataiban is BETA szerszám!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Június 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Tartalom galéria

24. SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál, 2023. június 14. és 17.

24. SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál, 2023. június 14. és 17.

More details
Best of Budapest & Hungary díjat nyert a WING repülőtéri szállodája, az ibis Styles Budapest Airport Hotel

Best of Budapest & Hungary díjat nyert a WING repülőtéri szállodája, az ibis Styles Budapest Airport Hotel

More details
Országszerte minden SPAR-ban és INTERSPAR-ban elérhető a Munch-ételmentés

Országszerte minden SPAR-ban és INTERSPAR-ban elérhető a Munch-ételmentés

More details
Lóerők Éjszakája, 2023. június 10.

Lóerők Éjszakája, 2023. június 10.

More details
Telekomosok fesztiválja ingyenes élménysorozat, 2023. június 1. - augusztus 20. 

Telekomosok fesztiválja ingyenes élménysorozat, 2023. június 1. - augusztus 20. 

More details
Tajvani üzleti fórum - 2023. június 22.

Tajvani üzleti fórum - 2023. június 22.

More details
Újabb szállodakomplexum épül a Balatonnál

Újabb szállodakomplexum épül a Balatonnál

More details
Ezek Magyarország legjobb luxusszállodái

Ezek Magyarország legjobb luxusszállodái

More details
EMO-Hannover, 2023. szeptember 18-23.

EMO-Hannover, 2023. szeptember 18-23.

More details