2024. május 17., péntek - Paszkál

Archívum

Nemzetközi Zöld Építés Hete, 2023. szeptember 11-15.

2023-09-12 425

A környezettudatos építés jó példáival, karbonmentes építéshez kapcsolódó szakmai programokkal katalizálja a fenntartható jövőt a rendezvénysorozat. A környezetvédelem, a klímacélok és a fenntarthatóság ma már nem csak trend és ügyes PR-fogás, hanem stratégiai gondolkodás, elvárt viselkedésforma és a jövő működőképes gazdaságának alapeleme.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” programsorozatával a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) jövőbe mutató példákkal, szakmai beszélgetésekkel és gyakorlati műhelymunkával segíti elő a szektor szereplőinek innovatív gondolkodásmódját, kreativitását, a megfelelő cselekvésre buzdítva őket. A cél, az épületekkel kapcsolatos kibocsátások globális szén-dioxid lábnyomának (37%) jelentős csökkentése.

Hétfőn reggel indul a World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő Nemzetközi Zöld Építés Hete, ahol a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szeptember 11. és 15. között számos, a fenntartható építkezéssel kapcsolatos szakmai programmal várja az érdeklődőket.

Az egyesület a hét szakmai programjaival katalizálni szándékozik a hazai épített környezet karbonmentessé alakítását, és szakmai fórumot kíván teremteni az építésgazdaság, az ingatlanpiaci szereplők számára a közös gondolkodás és cselekvés érdekében, elősegítve a szektorok együttműködését.

Green Walk 14 helyszínen

A hét legnépszerűbb programja a Green Walk, ahol idén 14 budapesti és 2 vidéki helyszínen tekinthetőek meg a környezettudatos építés jó példái. A sétákon egyedülálló építészeti megoldásokkal, energiahatékonysággal, kiemelkedő minősítésekkel rendelkező környezettudatos irodaházakat, középületeket, passzív társasházat, iskolaépületet nézhetnek meg az érdeklődők.

Idén egy különleges élménnyel is készül a HuGBC

Az Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!” workshopon az egyesület szakmai koordinációjával egy díjnyertes társasjátékkal alkothatják meg közösen az építési ágazat karbonmentes alternatív jövőjét és működését a jelentkező szakemberek. A különböző területeket képviselő résztvevők így konkrét, cselekvésorientált javaslatokat tehetnek a karbonmentes építési ágazat felé vezető akadályok leküzdésére.

 Green Talk – karbonsemleges megoldások a fókuszban

A karbonmentes építkezés kulcsfolyamata a teljes életciklusra vonatkozó karbonszámítás. Ennek alapvető eleme a megfelelő építési termékek és technológiák használata. A Nemzetközi Zöld Építés Hetének Green Talk eseményén innovatív, karbonsemleges építési termékeket és technológiákról lesz szó.

Összefogás az éghajlatváltozás elleni küzdelemben 

Szarvas Gábor, az egyesület elnöke elmondta: „A HuGBC kivételes helyzetben van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az épületekkel kapcsolatos globális kibocsátás (37%) csökkentésének megvalósításában. Egyesületünk a World Green Building Council nemzetközi közösség teljes jogú tagja és jelenleg 142 fenntartható építés iránt elkötelezett iparági szereplővel működik együtt. Felelősségteljes feladat, kiemelkedő lehetőség ezt a jelentős nemzetközi és hazai tudást és tapasztalatot a fenntartható épített környezet megvalósítására, a jövő formálására fordítani. Olyan aktuális és jövőt meghatározó problémákra találhatunk együtt működőképes megoldást, ami pozitívan előmozdíthatja a fenntarthatósági átalakulást. A Nemzetközi Zöld Építés Hete kiváló lehetőség a környezettudatos építkezés, felújítás és épületüzemeltetés gyakorlatainak megosztására, a szakmai diskurzusra. Az idei program egy különleges szakmai programmal is kiegészül, ahol egy díjnyertes társasjátékkal a szakemberek képzelőerejét, kreativitását is próbára tesszük az építési ágazatban és az építéshez kapcsolódó folyamatokban azonosított akadályok leküzdésére.”

Most kell a megfelelő építőelemeket megfognunk a működőképes, és fenntartható jövő felépítéséhez. Ebben az akadályokkal és kihívásokkal teli folyamatban disztruptív, a korábbi gondolkodásmintákkal szembemenő, de jövőbiztos gondolkodásmódra van szükségünk.

“Építsd a jelent, alakítsd a jövőt! – de a jövőnek élhetőnek kell lennie! Mi abban hiszünk, hogy nem elég a környezet védelmére figyelni, ezt úgy kell tudnunk elérni, hogy közben a komfortérzetünk ne romoljon. Ez az igazi kihívás. Ezért lett a víziónk, hogy egyszerre növeljük partnereink elégedettségét, csökkentsük fogyasztásukat alacsony energiafelhasználású rendszerek megalkotásával és üzemeltetésével, a zöldebb jövőért.” – mondta Pál Péter, a Re-Energy Kft. ügyvezetője.

Konkrét lépésekre van szükség 

A HuGBC tagszervezeteinek dekarbonizációs törekvéseiről nemrég elvégzett kérdőíves felméréseiből kiderült, hogy a kitöltők háromnegyede már tett konkrét lépéseket az épületállománya dekarbonizációjának érdekében.

A vállalkozó szellem, az új lehetőségek folyamatos kutatása, a munkatársaink iránti gondoskodás és felelősségvállalás a kezdetektől végig kíséri a már több, mint 4 évtizedes múlttal rendelkező KÉSZ Csoport tevékenységét. Az elmúlt években mindez kiegészült a fenntarthatóság iránti hosszú távú elköteleződéssel. A 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánk magába foglalja többek között a széndioxid-kibocsátás 50%-os csökkentésére vonatkozó törekvést, az energiahatékonyságunk 25%-os javítását, kizárólag megújuló energia használatát áramfelhasználás tekintetében, valamint gépjárműveink károsanyag kibocsátásának 50%-os csökkentését. A klíma célok teljesítéséhez és az építőipari tevékenységeink klímabarát átalakításához azonnali, konkrét, és hatékony intézkedésekre van szükség, melynek érdekében számos akciót, beruházást indítottunk már el. A Nemzetközi Zöld Építés hetéhez csatlakozva szeptember 13-án bemutatkozik például a szegedi Gutenberg 25. szám alatt épülő irodaházunk is, amely megcélozta a BREEAM Excellent, Well Platina és az Access 4 You arany fokozatú minősítését is.” – mondta Szalados László, a KÉSZ Csoport műszaki vezérigazgató-helyettese.

A Nemzetközi Zöld Építési Hét rendezvényein bemutatják, hogy az építésgazdaságban a dekarbonizációs eszközök rendelkezésre állnak, de a döntés, hogy használjuk-e ezeket a jövőben, a mi kezünkben van.

Az eseményekre a HuGBC online felületén lehet regisztrálni: 
https://www.hugbc.hu/nemzetkozi-zold-epites-hete-2023

Forrás: HuGBC

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Májusi BETA aranyat ér!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

More details
Maximum Web és Marketing Konferencia, 2024. május 23.

Maximum Web és Marketing Konferencia, 2024. május 23.

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben, 2024. május 19-20.

Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben, 2024. május 19-20.

More details
Pünkösdi és gyermeknapi programok országosan, 2024. május 17-26.

Pünkösdi és gyermeknapi programok országosan, 2024. május 17-26.

More details
Pünkösdi Virágálom, 2024. május 17-20.

Pünkösdi Virágálom, 2024. május 17-20.

More details
Pünkösd az Egri várban, 2024. május 17-20.

Pünkösd az Egri várban, 2024. május 17-20.

More details
Oldtimer Weekend, 2024. május 18

Oldtimer Weekend, 2024. május 18

More details
Dunakanyar Motoros Találkozó és Családi Napok, 2024. május 17-19.

Dunakanyar Motoros Találkozó és Családi Napok, 2024. május 17-19.

More details