2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Archívum

Glass Art NOW!: Nagyszabású kortárs magyar üvegművészeti kiállítás Belgrádban, 2022. december 9-ig

2022-12-07 484

Glass Art NOW! címmel nyílt kortárs magyar üvegművészeti kiállítás a belgrádi Iparművészeti Múzeumban (MPU). A Bohus-Lugossy Alapítvány, az MPU, valamint a belgrádi Tudományos és Technológiai Múzeum együttműködésében megvalósult kiállítás 33 művész mintegy 50 alkotását mutatja be. A 2022. december 9-ig látogatható esemény a 2022 Az Üveg Nemzetközi Éve regionális záróprogramja.

A Glass Art NOW! kiállítás az anyag művészi feldolgozásának széles skáláját mutatja be a magyar üvegművészetben: hideg- és melegüveg technikák, öntés és üvegfúvás, laminált, ragasztott, fújt, csiszolt, polírozott, fényezett, homokfúvott üveg, feltárva, hogy a magyar üveg igazi erőssége abban rejlik, hogy az üveg alkalmazkodó anyag: magába foglalja a kreatív gondolkodást, a találékonyságot és a művészi szellemet. A tárlat a kortárs magyar üvegművészet bemutatásán keresztül regionális szinten is reflektál a szakma jelenlegi helyzetére, miközben áttekintést nyújt a kortárs magyarországi üvegművészetről a különböző megközelítések, módszerek és stílusok bemutatásán keresztül.

Az Üveg Nemzetközi Évében hazánkban is kiállítások és szakmai események sora mutatta be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét, feltárva, milyen utat járt be ez a művészeti ág amíg a „magyarországi üvegművesség” 2021-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az egész éves programsorozatot fontos évfordulók keretezték: idén 150 éves az Iparművészeti Múzeum, az amerikai stúdió-üvegművészet indulásának pedig 60. évfordulóját ünnepli az üvegművészeti szakma.

„Az Üveg Nemzetközi Éve globális rendezvénysorozat egyik központi célja volt, hogy minél szélesebb körben megismertesse az üveg anyagának csodáját, technológiai, innovációs és kulturális területeken betöltött szerepét, valamint közép-és hosszútávú együttműködéseket valósítsanak meg a szakmai szervezetek, intézmények és művészek egymással. A jelenlegi kiállítás az Üveg Nemzetközi Évét ugyan lezárja, de ezzel egyidőben egy új, hosszútávú üvegszakmai oktatási és kulturális együttműködés kezdetét is jelenti Szerbia és Magyarország között, melyben a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai együttműködő partnerként vesz részt – emelte ki Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója.

Az Üveg Nemzetközi Éve - Magyarország kiemelt támogatói az Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alap és a világ egyik legnagyobb síküveg gyártója, a Saint-Gobain.

A belgrádi kiállítás megnyitóján beszédet mondott Biljana Jotic, az Iparművészeti Múzeum igazgatója; Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója; Jelena Popovic, az Iparművészeti Múzeum vezető kurátora; Nikola Krstović, az ICOM Szerbia elnöke, valamint jelen volt Szentgyörgyi Klára, Magyarország Nagykövetségének első tanácsosa.

A kiállítás kurátora: Dr. Szilágyi B. András művészettörténész, a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője

A kiállítás védnöke: Dr. Navracsics Tibor, regionális és fejlesztési miniszter, a belgrádi Collegium Hungaricum alapítója.

uvegeve2

A kiállítás megtekinthető: 2022. december 9-ig.

A kiállítók teljes névsora:
Szilágyi András, Sipos Balázs, Telegdi Balázs, Koós Daniella, Borbás Dorka, Bősze Eszter, Gonzálesz Gábor, Varga Gyöngyvér Amala, Gáspár György, James Carcass, Füri Judit, Grünfelder Judit, Báthory Júlia, Kovács Júlia, Bihari Kristóf, László Kyra, Hefter László, Lukácsi László, Kohut-Görömbei Luca, Lugossy Mária, Edőcs Márta, Soltész Melinda, Borkovics Péter, Botos Péter, Lendvai Péter Gergely, Bánó Rita, Farkas Vajk, Bohus Zoltán, Kunckel Zoltán, Budai Zsolt János, Deák Zsuzsanna, Formanek Zsuzsanna, Kóródi Zsuzsanna

A kiállítást támogatták:

Iparművészeti Múzeum, Belgrád

Tudományos és Technológiai Múzeum, Belgrád

Külgazdasági és Külügyminisztérium Diplomáciai Futárszolgálat

Collegium Hungaricum Belgrád

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Az Üveg Nemzetközi Éve Bizottság (IYOG 2022)

Nemzeti Együttműködési Alap / Bethlen Gábor Alap

További információ: https://uvegeve2022.hu/

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details