2024. április 25., csütörtök - Márk

Archívum

A pestisdoktorral és kóbor lovagokkal is találkozni lehet Boldogkő várában

2022-07-15 406

Idén vált újra látogathatóvá az eredeti formában helyreállított palotaszárny, ahol igazi időutazáson vehetnek részt a látogatók. Júliusban és augusztusban a hétvégék mellett már pénteken is garantált programokkal várja vendégeit Boldogkő vára. A három naposra bővített programkínálat minden korosztálynak bőséges látnivalót kínál. Jó hír, hogy befejeződött a vár felújítása, így méltó történelmi környezettel és természetesen a megszokott, csodálatos panorámával várják a közönséget.

Eredeti formájában

Boldogkő várában idén vált látogathatóvá az eredeti formában helyreállított palotaszárny. Az emeleten 20 méter hosszúságú, reprezentatív lovagterem és egy hálóterem várja a vendégeket. A palota 1300-as éveket idéző berendezési tárgyainak rekonstrukciója - az építtető Drugeth-család származására és kapcsolati hálójára utalva - korabeli itáliai mintákon alapul. A gyönyörű, korhű enteriőrök magukkal ragadóan repítik vissza a látogatót a vár fénykorába, amikor országos főméltóságok rezidenciájaként szolgált.  

De hogyan is került a dél-itáliai származású család kezére Boldogkő vára? - kérdeztük Sikter Péter várkapitányt. Megtudtuk tőle, hogy miután I. Károly (Róbert) magyar király a rozgonyi csatában legyőzte Csák Máté seregeit, a vár királyi kézre került, majd az uralkodó hű támogatójának, Drugeth Fülöpnek adományozta. A nápolyi eredetű Drugethek az Anjoukkal jöttek Magyarországra. Fülöp később vizsolyi ispán, szepesi főispán, majd az ország nádora lett. Méltóságait és birtokait unokaöccse, Vilmos örökölte, aki számára a király visegrádi fellegvárba költözése adhatta a mintaképet Boldogkő várának főúri rezidenciaként történő kiépítéséhez - tájékoztatott a szakember.  

Forrás: ÉM

Udvarhölgyek fogadják a vendégeket 

A nyári hónapokban nemcsak hétvégén, hanem már pénteken is csatlakozhatunk a palotaszárnyban - napi öt alkalommal zajló- vártúrák egyikébe, ahol udvarhölgyek vezetik körbe a vendégeket. A túra során elmesélik a Hét tündér legendáját, a vár építésének történetét, a jelesebb eseményeket. A kor jellegzetes étkezési szokásairól, a lakomák rendjéről is hallhatunk. Érdemes megkeresni az „égetett bor főző bödön”-t, vagy a „borsoló” fűszeres ládikáját, amelyekhez régi történetekkel szolgálnak. Aki egyedül mélyedne el a középkor világában, annak „mesélő tárgyak” tárják fel a múltat. 

A „hosszú” hétvégi programsorozatban naponta háromszor lovagi bemutatók is várják a közönséget. A Kóborlovagok utánozhatatlan eleganciával vívnak egy- és kétkezes lovagi kardokkal, valamint félelmetes sújtófegyverekkel: a hírhedt láncos buzogánnyal és a csatabárddal. A tréfákkal tűzdelt, csattanós történet végén a jelentkező bátor ifjak közül apródot is avatnak; az előadások számából következően immár sok ezer ifjú nőtt fel zsebében a „Kóbor lovagok apródja” címmel. A lovagi bemutatókat követően a szerencsések találkozhatnak a pestisdoktorral, aki az 1347-ben kezdődött, nagy európai pestisjárványt idézve, csőrös maszkban, tömjénfüsttel és persze jófajta gönci barackpálinkával fertőtlenítve óvja a várnép és a vendégek egészségét. 

Boldogkő évszázadai 

A programokon való részvételt követően még nincs vége a látnivalóknak: a palota alsó szintjén középkori fegyver- és páncélkiállítást találunk, ahol a haditechnikai fejlődés útját kísérhetjük végig az Anjou-kori vérteken át a Mátyás korát idéző, teljes mozgékonyságot biztosító, egész alakos, gótikus páncélzatig.

A napokban helyezik el ugyanitt a Boldogkő várában végzett régészeti feltárások során talált leleteket, amelyek a „Boldogkő évszázadai” című kiállítás anyagát képezik.

A fejlesztés során megújult a vár 26 méter mély ciszternája, a kaputorony és a felvonóhíd is. A vár ingyenesen használható parkolója mellett pedig minden igényt kielégítő turisztikai fogadóépület, benne vizesblokkok, fagylaltozó, valamint egy panoráma terasszal ellátott kávézó és bár található.

/www.boon.hu/

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details