2024. április 25., csütörtök - Márk

Archívum

Mentorprogram a hazai tervezőknek

2020-01-22 533

A Magyar Divat & Design Ügynökség divatmentoring programja egyrészt hazai fiatal tervezőket képez ki arra, hogy vállalkozásukat minél professzionálisabban tudják menedzselni Magyarországon, másrészt egyben felkészítés is egy következő mentoringprogramra.

A programban szakemberek a nemzetközi piacra lépésben segítik az egyes márkákat – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Bata-Jakab Zsófia, a szervezet vezérigazgatója. Kiemelte: az ügynökség sikeres évet tudhat maga mögött, ám kihívásokból sincs hiány. 2020-ban a gyártásfejlesztés és az oktatásfejlesztés a két legfontosabb feladat a divat területén.

A programról Bata-Jakab Zsófiát, az ügynökség vezetője kiemelte, hogy a Camera Nazionale della Moda Italia­nával (olasz divatkamara, CNMI) kialakított nemzetközi mentorprogram mellett szükség volt egy hazai változatra, ugyanis a CNMI által nyújtott tudás leginkább azoknak segít, akik nemzetközi szinten szeretnének érvényesülni. A magyar divatmento­ring program egyrészt a CNMI-programjának megalapozása, másrészt segítségnyújtás azon márkáknak, amelyek – legalábbis egyelőre – főként a hazai piacon képzelik el a jövőjüket.
 
Bata-Jakab Zsófia kiemelte:

Fontos számunkra a hazai piacon érvényesülni kívánó márkák segítése

– Az egyetemről kikerült tervezők nagyon kreatívak, de az üzleti tudásuk gyakran fejlesztésre szorul – világította meg a problémát Bata-Jakab Zsófia, hozzátéve, hogy a magyar mentorprogram fő témái az üzletfejlesztéshez, az adott márka gazdasági stabilizációjához kapcsolódnak.

– A programok úgy vannak kialakítva, hogy a márkafejlesztésre, a trendkutatásra, a termékértékesítésre vonatkozóan a mentoráltjaink minél átfogóbb tudást kapjanak.

A digitalizáció által kínált lehetőségek megismerése is a tananyag része – fogalmazott az ügynökség vezetője, aki szerint a program egyben felkészíti az érdeklődő márkákat a CNMI mentorprogramjára, ahol már sokkal nagyobb a hangsúly a termék küllemén, eladhatóságán és minőségén, illetve azon, hogy megállja-e a helyét a nemzetközi piacon. – A CNMI mentorprogramja előtérbe helyezi a termékstruktúrát, a termékskála kialakítását – fogalmazott a vezérigazgató.

A hazai mentorprogramra visszatérve kiemelte: nyílt pályázaton keresték a mentoráltakat, amire harminc márka jelentkezett. – A jelentkezési feltétel egy rövid üzleti terv leadása és a márkacélok megfogalmazása volt. A jelentkezési anyagokról ötfős szakmai zsűri döntött – mesélt a mentorprogram kezdeteiről az ügynökség vezetője, aki hozzátette, hogy olyan elismert magyar szakembereket kértek fel a mentorálásra, akiknek komoly nemzetközi tapasztalataik vannak, a zsűribe pedig két szakembert is a CNMI delegált.

– A magyar divatmentoring program célja, hogy a mentoráltak olyan tudást kapjanak, amellyel elérhető a stabil hazai működésük – mondta Bata-Jakab Zsófia, hangsúlyozva, hogy a CNMI mentorprogramja pedig a nemzetközi sikerek elérésében tud segíteni. Tavasztól előreláthatóan újabb márkák kapnak lehetőséget a magyar divatmentoring programban való részvételre – nyilatkozta lapunknak az ügynökség vezetője. A magyar mentorprogram során sok figyelem jut a márkák közösségi médiában való megjelenítésére is, erre többek közt a szakmai szempontok alapján kiválasztott Chen Mónika Emma márkafejlesztési menedzser és Bernát Sára Emília divat- és luxusstratégiai tanácsadó készíti fel a mentoráltakat.

A többi mentor – Ádám György (ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara bizottsági tagja), Kárpáti Kriszta (szabadúszó divat PR-szakember), Kázsmér Nikolett (befektetési menedzser, inkubá­ciós terület), Szentesi Réka (divatkutató), Tátrai Péter (befektetési igazgatóhelyettes), Horváth Alexandra (CFO, Aeron), Martényi Tímea (értékesítési és fenntarthatósági szakértő) – a divathoz és márkaépítéshez kapcsolódó különböző területeken szerzett tapasztalatuknak köszönhetően pontosan látja a márkák erősségeit és fejlesztendő területeit.

Az MDDÜ nemrég tagja lett a World Design Organizationnek (WDO) is, amely globális szinten fogja össze a különböző szereplőket a dizájn területén. – Ez óriási kapcsolatrendszerhez való hozzáférést jelent, ami újabb kapukat fog kinyitni az MDDÜ-nek és a magyar dizájnereknek is – foglalta össze az esemény jelentőségét Bata-Jakab Zsófia. Kifejtette: a WDO 150 szervezetet tömörít, és ha egy dizájner az MDDÜ-höz fordul segítségért, hogy egy meghatározott célpiacra el tudja juttatni a termékeit, akkor tudnak segíteni kapcsolatok átadásában, találkozók megszervezésében. – Ez sokkal hatékonyabb, mintha Magyarországról hideghívással keresnénk meg szakembereket – emelte ki.

Bata-Jakab Zsófia úgy értékelte az ügynökség 2019-es évét, hogy a kezdeti működéskor meghatározott négy pillér, a gyártásfejlesztés, a hazai stabilizáció elérése, a nemzetközi piacra lépés és az oktatásfejlesztés mindegyikében megkezdődtek a folyamatok.

– A Budapest Central European Fashion Weeket negyedik alkalommal szerveztük meg, és a rendezvény felülmúlta az előző szezon eredményeit: megduplázódott a nemzetközi meghívottak száma, illetve több mint 150 hazai újságíró, fotós, videós jött el a három nap alatt, hogy hírt adjon a magyar tervezők legújabb kollekcióiról is – mondta. Az ügynökség huszonhat hazai és nemzetközi rendezvényt szervezett meg, valamint négy mentoringprogramjuk van folyamatban.

A divat területén kétszer vittek magyar márkákat a milánói divathétre, tizenegy formatervező pedig a londoni dizájnhéten vett részt. – A számok igazolják, hogy sikerült elérni azokat a célokat, amiket kitűztünk másfél évvel ezelőtt – emelte ki a vezérigazgató. A fejlesztendő területek között emlegette a gyártásfejlesztést és az oktatásfejlesztést, amelyek előkészítése, mélyebb kidolgozása az ügynökség egyik fontos feladata lesz 2020-ban.

Bata-Jakab Zsófia kiemelte: mára bebizonyították, hogy az MDDÜ egy szakmai szervezet, amely egy iparágért küzd, hogy az visszanyerje méltó hírnevét. – Újabb szakmai oldalak figyeltek fel ránk. Eddigi munkánkkal is bebizonyítottuk, hogy az MDDÜ-nek van létjogosultsága és tényleg a szakma érdekeit képviseljük, de van még bőven feladat és kihívás – összegezte Bata-Jakab Zsófia.

(Forrás: Magyar Nemzet - Fotó: Kurucz Árpád)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details