2024. április 30., kedd - Katalin, Kitti

Archívum

Sikeres turisztikai startupok

2018-10-08 707

kezekA Turizmus Világnapja szeptember 27-i szakmai konferenciáján bemutatkozott 20 izgalmas turisztikai startup is a világ minden részéből, köszönhetően az UNWTO és a Globalia közös versenyének, amelyben a legforradalmibb ötleteket keresték. A turisztikai startupok versenyére 3000 nevezés érkezett, 20 döntős mutatkozott be röviden Budapesten, közülük a legérdekesebbeket mutatjuk be.

A projektek részletesen elérhetők a www.tourismstartups.org weboldalon.

Awake – a kolumbiai projekt elindítói az ökoturizmus szerelmesei, akik egy kajaktúrán barátkoztak össze. Kiindulópontjuk az volt, hogy országukban az őslakosok a gazdasági problémák miatt sok helyütt irtják az erdőt, miközben a megőrzésével is pénzhez jutnának. Így jött létre az Awake platform, amely közvetlenül köti össze az ökoturistákat és a helyeiket, akik erdőirtás helyett túravezetőként dolgozhatnak. A projekt sikerét jelzi, hogy négy év alatt 37 szeresére nőtt a bevételük és a booking.com a legjobb startupok közé választotta őket. Céljuk, hogy előbb egész Latin-Amerikában, később globálisan is kiterjesszék a szolgáltatást.

Byhours – szállodás családból származik, és szállodásként dolgozott sokáig a Byhours portál spanyolországi alapítója. A koncepció egyszerű: sok vendég nem tud egy egész napot tölteni a hotelben, így lehetőséget kap arra, hogy óránként fizessen az igénybevételért. A hotel pedig így akár egy napon belül két vendégnek is ki tudja adni ugyanazt a szobát. Főleg üzletemberek veszik igénybe a szolgáltatást, de kórházak környékén fekvő hotelek esetében is népszerű. A Hilton és az Accor mellett 3000 hotellel állnak szerződésben, jutalékot kérnek a szállodától és a vendégtől is, mégis már 200 ezer felhasználó foglalt náluk egymillió órát. Európai terjeszkedés után globális lefedettség elérése a céljuk.

konf2
A Turizmus Világnapja szeptember 27-i szakmai konferenciáján 20 turisztikai startup is bemutatkozott Fotó: Bodó Gábor

CheKin – a spanyol projekt integrált szálláshely-menedzselést kínál mobiltelefonon. A vendégek bejelentkezését 3 perc alatt elvégzi a program, akik ezután az okostelefonjukkal be is tudnak lépni a szobájukba. Főleg a kisebb szállodák és az üdülőfalvak esetében népszerű a megoldás, melyet eddig már 2,7 millió alkalommal vettek igénybe. A növekedés üteme havonta 30%-os.

A Climber alapítói gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára alapozott okos árazási rendszert kínálnak a szállodák számára. Állítják, 20%-os éves árbevétel-növekedést lehet elérni eszközük révén. Különösen a kis- és közepes szállodaláncoknak javasolják a programot, amely 5%-os hibahatárral dolgozik.

Szintén a mesterséges intelligenciát veszi igénybe az e-bot nevű szolgáltatás, amely az ügyfélszolgálat válláról vesz le jelentős terhet. Megrendelőik között van már a Deutsche Bahn és az O2 német mobilszolgáltató.

A Higuests egy másik szegmensnek, az airbnb szobakiadóknak ad segítséget mindenben az ingatlan berendezésétől a foglalások kezeléséig. Mivel ezen a területen a fejlettebb világban sok a versenytárs, ezért eleve Indiában és a Közel-Keleten indultak, a jövőben pedig Afrikában és Ázsiában akarnak terjeszkedni.

Az ügyfélelégedettség növelését szolgálja az izraeli fejlesztésű howazit nevű program, amely folyamatos, valós idejű kommunikációt tesz lehetővé az ügyfél és a szolgáltató között. A Jetstar Airlines már az ügyfelük.

A Fülöp-szigeteki MAD Travel (Make a Difference) utazási ügynökség és iroda a 15 dolgozójával már több mint 4 éve próbálja összekötni a helyi közösségeket, a gazdaság és a turizmus résztvevőit. Céljuk egy jobb, empatikusabb utazóközönség formálása, hogy könnyebben megértsék a hátrányosabb körülmények között élőket és a kultúrájukat, ezáltal inspirálják, és reményt adjanak egy jobb jövőre. Szerintük az utazásban megvan a lehetőség, ami megváltoztathatja a nézeteket és arra ösztönöznek, hogy egy rendesebb, igazságosabb világot alakítsunk ki magunk körül.

A francia fejlesztésű, többszörös díjnyertes Runnin' city nevű applikáció megálmodója 4 év alatt közel 200 szállodai tartózkodása során csupán 2 esetben találkozott futóútvonal-ajánlóval. Az új alkalmazással világszerte több mint 150 várost fedezhetünk fel futás közben. Az alkalmazást fejlesztő cég alapítóinak a víziója, hogy könnyebbé tegyék az emberek életét geográfiai pozicionálással. Ők is a "big data" segítségével szeretnék növelni a felhasználói élményt. Az alkalmazással a felhasználók számára elérhetővé válnak az információk a légszennyezés mértékéről, az építési munkálatokról, az egészségesebb útvonalakról. A felhasználókat egy hang alapú GPS-vezető kalauzolja a legjobb útvonalakon, hogy a lehető legérdekesebb sportolási lehetőségeket és helyszíneket járhassák be az ott-tartózkodás során. Röviden tájékoztat azokról a különböző turisztikai attrakciókkal, emlékművekről, természeti helyekről és szomszédos látnivalókról, melyek mellett elhalad a felhasználó. Az applikáció ingyenesen letölthető okostelefonra, azonban szeretnék eladni szállodáknak, légitársaságoknak. A L'Equipe Magazine szerint ez egy nélkülözhetetlen alkalmazás, a Challanges szerint ez az egyik a 100 leghasznosabb okostelefonos alkalmazás közül.

unwto
A startup-projektek részletesen elérhetők a www.tourismstartups.org weboldalon

Az Oveit egy felhasználói élményen alapuló, készpénzmentes fizetőeszköz, ökoszisztéma. Használható konferenciákon, fesztiválokon, színházakban és számos rendezvényen. Az eredeti ötlet így hangzott: “egy olyan szállodai kulcskártya, amely máshol is használható, például múzeum belépőként, fizetési eszközként”. Az öt kontinensen működő szolgáltatás a jutalékot kap a szolgáltatóktól.

A bemutatkozó startupok közül az egyik legérdekesebb az izraeli fejlesztésű Refundit nevű alkalmazás, melynek segítségével az utazók elkerülhetik a reptéren való sorban állást az adó-visszatérítésre kijelölt helységnél. Az alkalmazás ilyen egyszerűen működik: a vásárló készít egy fotót az okostelefonjával a számláról, feltölti az alkalmazásba, ami eljuttatja azt az illetékes adóhatósághoz. A brüsszeli reptéren már 3 hónapja sikeresen alkalmazzák a rendszert. Szlovákiában is tesztelték már az alkalmazást. Ez a találmány gazdasági előnyöket jelent az államoknak is. Az utazók várhatóan többet fognak költeni, ha tudják pontosan, hogy mennyi adót kaphatnak majd vissza a vásárlásaik után.

Az izraeli Pruvo nevű rendszer – miután továbbítottuk neki a szállodai szobafoglalásunkat – összehasonlítja a jelenleg elérhető szállodai szobaárakat, és ha talál olyat, akkor egy jobb ajánlatot küld nekünk ugyanabba a szállodába. Ha átfoglaljuk a már meglévő rezervációnkat a Pruvo által ajánlott kedvezőbb ajánlatra, a kezelési költséget levonva visszakapjuk a két foglalási díj közötti különbséget. A 2016 májusában bemutatott alkalmazás több mint 2 év alatt már közel 12 000 000 eurót mentett meg a szállóvendégeknek.

Az izraeli SeeVoov megálmodója hozzánk hasonlóan korábban papír alapú útikönyvek és térképek segítségével tervezte meg az utazásait. Az interaktív videó alapú internetes oldal a különféle turisztikai attrakciók megkeresése után elkészít számunkra egy konkrét útitervet, melyet az okostelefonunkkal szinkronizálhatunk. Ez a fejlesztés is a “machine learning”-en alapul, a rendszer automatikusan gyűjti az adatokat, videókat. A felhasználók átlagosan 6 másodpercet töltenek az oldalon. A cég vezetői már aláírtak több szerződést az izraeli Travel Chanellel. Szeretnének légitársaságokkal is leszerződni, hogy a repülőkön is elérhető legyen a videó alapú tervező az utasok számára.

A kanadai Stay22 nevű startup megoldást jelent a rendezvény iparág szállásproblémái számára. Az ötlet szintén személyes tapasztalatból született: évente közel két és félmillió rendezvényt szerveznek a világon, ezeknek 31%-a nagyvároson kívül zajlik. Az OTA-k még mindig nem fedik le ezt a piacot, a Stay22 ezért például az Airbnb-vel működik együtt.

A szenior korosztályt célozza meg a The Freebird Club. Az idősödő társadalom, a magányosság, az elszigeteltség, az anyagi problémák és a korlátozott utazási lehetőségek megoldása lehet a megosztáson alapuló társadalom, valamint az azonos korcsoportok közösségi utazása. A klubnak jelenleg több mint 4000 aktív tagja van, 72 országban működik, 1800 éjszakát töltöttek el a segítségével és ezek a számok napról napra nőnek. A marketing stratégiájuk szerint idősek otthonaival és utazási irodákkal építenek ki partnerkapcsolatokat. A bevétel az egyszeri 25 eurós belépési díjból és a foglalásonkénti 15%-os járulékból keletkezik.

A 2013-ban kifejlesztett Wishtrip nevű utazástervező alkalmazás szerepelt a Google play Top 10-es listáján is. Célja egy biztonságos, közösségi és fenntarthatóbb turizmus fejlesztése. A közösségi applikáció segít megtervezni az utazást, a felhasználók megoszthatják a tapasztalataikat a többi felhasználóval, találkozhatnak is egymással, valamint élő közvetítést indíthatnak utazás közben. Ez a rendszer is a “machine learning” technológiát alkalmazza. A digitális információt fizikai tapasztalattá alakítja. Ökoszisztéma a szakértőknek és a felhasználóknak is egyaránt.

(Forrás: www.turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

More details
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details