2024. május 16., csütörtök - Botond, Mózes

Archívum

Hogyan lehet megoldani a munkaerő problémáját a közép-kelet-európai régióban?

2018-08-02 648

alacsony munkanelkulisegA nagyon alacsony munkanélküliség, a dinamikus fejlődés, a kivándorlás és a szolgáltatóipar gyors fejlődése akut munkaerőhiányt hozott létre a közép-kelet-európai régió 6 országában, a Colliers International, globális iparágvezető ingatlan ügynökségi szolgáltatásokat nyújtó vállalat legfrissebb kutatási beszámolója, a “CEE Labour Force Riddle” szerint.

A legjelentősebb tényező a vállalatok számára az üzleti tervek és lehetőségek értékelésekor jelen pillanatban a munkavállalók rendelkezésre állása. A nagyon alacsony munkanélküliség, a dinamikus fejlődés, a kivándorlás és a szolgáltatóipar gyors fejlődésének együttes hatásaként akut munkaerőhiány jött létre a KKE-6 régióban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária). Ha nem találunk megoldást a fenti problémákra, elképzelhető a GDP növekedés korlátozódása, ami befolyásolhatja a régióbeli magánbefektetéseket is közép vagy hosszú távon. Amennyiben ez valóra válna, az a következő ciklusban kihatással lehet a kereskedelmi ingatlanok iránti keresletre is a KKE régióban.

Mark Robinson, a Colliers International CEE regionális piackutatási igazgatója szerint:

„A probléma azért alakult ki, mert amikor a gazdaságok ciklikusan alacsony munkanélküliségi szintet érnek el, a történelmi előzmények alapján egy gazdasági lassulás következik be. Ez a lassulás munkahelyek megszűnését eredményezi, a munkanélküliségi ráta megnő, és valamelyest visszaáll a munkaerőpiac egyensúlya. Ez a mechanizmus gazdasági nehézségeket okoz, ami nem vonzó a politikai döntéshozók, a gazdasági vagy ingatlanpiaci szereplők számára.”

A problémára a Colliers hat lehetséges megoldást lát:

    1. A munkaerő hazatérését nyugatról. A 2017. júliusában közzétett “Labour Force Boomerang” [Munkaerő-bumeráng] jelentés azt mutatta, hogy további fél millió KKE–6 útlevél tulajdonos vándorolt nyugat felé 2016-ban. A „bumeráng” még nem alakult ki, de az azt elindító gazdasági feltételek, beleértve a bérek növekedését a KKE régióban már igen.
    1. A keletről történő kivándorlás a volt Szovjetunió államaiból és környékéről növelheti a KKE-6 régióbeli munkaerő számát. Először van jelentős külföldi jelenlét a KKE-6 régióban. A Világbank adatai szerint Csehország népességének 7,1%-a külföldi volt 2017-ben. A legalacsonyabb szint Lengyelországban volt 1,8%-kal, beleértve a Világbanknak a 221 307 ukrán személyre vonatkozó becslését is, habár ez a szám valójában ennek többszöröse lehet. Az ukránok hozzájárulnak Lengyelország gazdasági teljesítményének fenntartásához, valamint demográfiai és munkaerő-problémáinak megoldásához. Más FÁK-államok, mint Oroszország, Fehéroroszország és Moldva további erőforrásokat jelentenek.
    1. A régióban nyújtott munka minőségének növelése a jobb oktatáson és képzésen keresztül, a termelékenység növelése érdekében. A közszférabeli munkaerő cseréje különösen Magyarországon és Szlovákiában lehet megoldás.
    1. A 15-64 éves korosztály és esetleg a nyugdíjkorhatárt elért népesség munkavállalási „aktivitási rátájának” növelése. A KKE-6 régió az elmúlt 15 évben sikereket ért el a dolgozni akaró és képes népesség arányának növelését célzó politikákkal.
    1. A munkák automatizálása és a heti munkaidő csökkentése is megoldást jelenthet. Az automatizálással növelhető az egy munkavállalóra eső produktivitás, miközben csökken a munkavállalók száma. A szűkülő munkaerőpiac talán még támogatja is az automatizálási befektetéseket. Miközben a KKE-6 régió korántsem egyedüli a világon a munkahelyek „fenyegetettségét” illetően, munkaerőhiánnyal küzd és GDP-jének nagy aránya a gyártóiparból származik. Az automatizálás elsősorban a gyártóipari munkaerő-igényekre kínál megoldást, a szolgáltatásokkal szemben. Ennek jelei tetten érhetők Németországban, ahol egyes gépjárműipari vállalatoknál áttértek a 28 órás munkahétre. A német autóipar útjára léphet a KKE-6 régió is.  
    1. A recesszió nem elkerülhetetlen a KKE-6 régió gazdaságai számára, de az infláció növekedik és a központi bankok növelni kezdték a kamatlábakat. A gazdasági lelassulás / visszaesés csökkentheti a munkaerő-igényt, és önmagában megoldja a problémát.

Az ingatlan tanácsadó cég véleménye szerint az 1. és 2. pontok rövid távon fontos tényezővé léphetnek elő. A 3. és 4. megoldás természetük szerint hosszú távúak, míg az 5. és 6. pontok másodlagos jelentőségűek a foglalkoztatási kilátások szempontjából.

(Forrás: Colliers International)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Májusi BETA aranyat ér!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

More details
Maximum Web és Marketing Konferencia, 2024. május 23.

Maximum Web és Marketing Konferencia, 2024. május 23.

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben, 2024. május 19-20.

Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben, 2024. május 19-20.

More details
Pünkösdi és gyermeknapi programok országosan, 2024. május 17-26.

Pünkösdi és gyermeknapi programok országosan, 2024. május 17-26.

More details
Pünkösdi Virágálom, 2024. május 17-20.

Pünkösdi Virágálom, 2024. május 17-20.

More details
Pünkösd az Egri várban, 2024. május 17-20.

Pünkösd az Egri várban, 2024. május 17-20.

More details
Oldtimer Weekend, 2024. május 18

Oldtimer Weekend, 2024. május 18

More details
Dunakanyar Motoros Találkozó és Családi Napok, 2024. május 17-19.

Dunakanyar Motoros Találkozó és Családi Napok, 2024. május 17-19.

More details