2024. június 18., kedd - Levente

Turizmus

A Füzéri Vár - Az egyik legkorábbi vár Magyarországon

600

Az egykori vulkán tetején büszkélkedő, középkori eredetű füzéri vár Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legszebb fekvésű építménye – emellett pedig egyike hazánk legrégibb kastélyainak.

A IV. Béla királyunk által – a tatárjárást követően kiadott várépítési rendelet nyomán felhúzott, tágas, román stílusú kastély nevét a várhegy alján húzódó pár száz lelkes község, Füzér, illetve a múltban errefelé gyakran előforduló fűzfák után nyerte el.

A Zempléni-hegység meredek magaslatain az idők során több vár is épült, ezek egyike a Füzéri vár. Noha a krónikások szerint 1264-ben húzták fel a felső vár falait, a helyi legenda úgy tartja, hogy egy Aba nembéli uraság volt az építkezés „elkövetője”. Az idők során a vár a Perényi család kezére került és 1526-tól 1527-ig egy ideig még a Szent Korona rejtekhelyéül is szolgált. Történt ugyanis, hogy Szapolyai János koronázása után Perényi Péter koronaőr ide menekítette a hatalmi jelvényt és majdnem egy évig itt rejtegette, hogy az osztrák császár, Ferdinánd ne találhasson rá és ne koronáztathassa magát magyar királlyá. Ezt megbosszulandó, a császár hadai a későbbiekben lakhatatlanná tették a reneszánsz stílusban megújult várat, amit aztán a helyi lakosok hosszú ideig istállóként hasznosítottak. Ennek köszönhetően idővel az állaga is nagyon leromlott, viszont az utóbbi években (egészen pontosan 2016-tól) nagyszabású renováláson esett át, így ma ismét régi fényében tündököl.

Mivel a kastélyt egykor a legelőkelőbb nemesi családok birtokolták (Báthoriak, Nádasdyak,Károlyiak), ezért napjainkban a várban különböző kiállítások mutatják be a középkori magyar főúri élet mindennapjait. A vár egész évben, délelőtt 10 és délután 18 óra között nyitva áll a látogatók előtt. A várból páratlan kilátás nyílik az 552 méterrel lejjebb elterülő tájra, de nem hagyhatjuk ki a szépen restaurált gótikus várkápolnát sem, amelynek csodás boltívei, misztikus hatást keltő rózsaablakai és szárnyas oltára a középkor szellemiségét idézi. A várban gyakran kerülnek különféle, a középkori életet bemutató előadások, táncok és lovagi tornák megrendezésre.

fuzeri2

Ha kíváncsiak vagyunk a környék egyéb látnivalóira, menjünk el a Nagy-Milic Natúrparkba vagy pedig tekintsük meg a helyi paraszti kultúrát bemutató Füzéri Tájházat. Az előbbi hely nemcsak a kastély múltját és régészeti leleteit mutatja be, méghozzá interaktív módon, hanem a vidék természeti szépségeivel is megismerteti a látogatókat. A Füzéri Tájház a 19. század második felének paraszti építészet fő jellegzetességeit őrzi magán. Itt olyan bútorok és használati eszközök lettek kiállítva, amelyeket nagy- és dédszüleink is használtak még faluhelyeken, de a mai generáció számára már nem feltétlenül ismerősek. A tájház folklóresemények helyszínéül is szolgál, ilyenek például a Pünkösdi Mulatság, a Csűrdöngölő, a Zempléni Szabad Pálinka Nap vagy éppen a Falusi Lakodalom.

fuzeri3

Ha Füzéren kívül további látványosságokra vágynánk a környéken, ruccanjunk át a Füzértől csupán 9 kilométerre fekvő Hollóházára. A különleges és díszes porcelánjairól messze földön híres település egykor szintén a füzéri vár birtokainak sorába tartozott. A török korban elnéptelenedő várost szlovák telepesek élesztik újjá és ők hozzák magukkal az üveggyártás újabb technológiáit is. A gyár 1956-tól foglalkozik porcelángyártással, a legkedveltebbek a különféle népies és az apró virágminták. A legszebb és legmívesebb porcelánkészletek darabjait a helyi Porcelánmúzeumban vehetjük alaposabban szemügyre. Érdekesség még, hogy itt található az Országos Kéktúra keleti végpontja, de a hely egyébként is az errefelé túrázók egyik kedvenc helye, mivel itt magasodik a 896 méter magas Nagy-Milic, ahol olyan ritkább fajok tanyáznak, mint a barátszegfű, az északi szirtipáfrány vagy a rózsás kövirózsa.

| Forrás: utazasielmenyek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Májusi BETA aranyat ér!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Korábban érkezik idén a hazai dinnye

Korábban érkezik idén a hazai dinnye

More details
Gasztro Grillfesztivál és Vásár, 2024. június 22.

Gasztro Grillfesztivál és Vásár, 2024. június 22.

More details
Meghirdették a 24. ARC közérzeti pályázatot

Meghirdették a 24. ARC közérzeti pályázatot

More details
Foci EB: 14 szuper hely Budapesten, ahol meccset nézhetünk

Foci EB: 14 szuper hely Budapesten, ahol meccset nézhetünk

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Lipcsébe csábít a nemzetközi modellező, hobby és játék szakkiállítás – 2024. szeptember 20-22.

Lipcsébe csábít a nemzetközi modellező, hobby és játék szakkiállítás – 2024. szeptember 20-22.

More details
Pénz, de honnan? –  Budapest – 2024. június 20.

Pénz, de honnan? – Budapest – 2024. június 20.

More details
Gyerekszínház a Ligetben

Gyerekszínház a Ligetben

More details
Esti séták az Állatkertben

Esti séták az Állatkertben

More details