2024. április 28., vasárnap - Valéria

Turizmus

Szoborpark, Magazinnal

448

A Balaton-felvidéken található Köveskál két új izgalmas élménylehetőséggel gazdagodott egymás közvetlen szomszédságában. És egyik sem a divatos és nagyon trendi gasztrós, wellness-es pihenéses vonalhoz tartozik, hanem igazi kulturális kikapcsolódást jelent.

A Káli Art-Park (KAP) története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa, Héjja Róbert és Molnár Júlia elhatározta a szabadtéri szoborpark kialakítását a szálloda területén.

Nézd, gyönyörködj benne! Ha tetszik, akár a kerted dísze is lehet

A magyar kortársművészet egyik kevésbé ismertebb ágát, a szobrászatot karolja fel a Káli Art Inn virágoskertjében felállított szoborpark, amely nemcsak a hely vendégeinek lehet élmény, hiszen az utcafront felől is díjmentesen látogatható.

A pandémia a képzőművészetet is hátrányosan érintette. A múzeumok és a kiállítótermek zárva tartottak, az alkotók kevés megrendeléshez jutottak. Ez, az évről-évre kiírásra kerülő pályázattal, lehetőséget kínálnak a szobrászok számára, hogy minden évben megmutathassák magukat, mondták el a KAP létrehozói a megnyitó alkalmával.

szoborpark3

Fontos feladatuknak tekintik a kortárs művészet bemutatását, mert a művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat nehezebb helyzetben van, fejtették ki a szoborparknak helyet adó vendéglátók, mint a festészet vagy fotóművészet, hiszen az alkotások nagyobb tereket igényelnek, így kevés magánlakásba/házba jutnak el. Közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található virágoskert. A KAP létrehozásának másik célja a képzőművészet ezen ágazatának támogatása, magánmecenatúra keretében.

A KAP megnyitása, hangzoltt még el, egy 10 éves projekt első lépése. A tervek szerint minden elkövetkező évben kiírják a pályázatot. A zsűri által a legjobbnak választott alkotás kapja a Káli Art Díjat és az alkotás innentől, a KAP gyűjtemény része lesz és a helyszínen megtekinthető, de akár a kiállítás végén meg is vásárolható a művészektől.

A kiállításra kerülő képzőművészeti alkotásokat hat tagú szakmai zsűri bírálta el. Az első évi pályázati kiírásra több mint kéttucat pályamunka érkezett, amelyek közül a zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, amelyek egy éven át lesznek megtekinthetők mostantól a KAP-ban.

Az idén látható művészeti alkotások:

Kalmár János: Rising

Szirmai Nóra: Proxemia

Gergely Réka: Juriko

Cseh Lili: Egem

Gilly Tamás: Mérleg

Szabó Menyhért: Artwork

Nagy Dániel: Anbar

Kecső Kristóf: Rekeszjárat

Tímár Elvíra: Férfi és nő

Bojti András: Kék Moholynk

Veres Balázs: XYZ

Mindák Gergely: Nádsziget

Erős Ágost Koppány: Kétnapos csibe

A Káli Art 1 millió forintos összegű fődíját 2021-ben Cseh Lili Egem című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján.

Ez a Magazin nem egy szokásos bevásárlóhely, hanem valami egészen más

Akár a Káli Art-Park folytatásaként, szintén a falu főutcáján, a luxusszálláshelytől pár lépésnyire található egy egykori romépületből, valamikori tehénistállóból kialakított, a klasszikus népi építészetet és az ipari dizájn megoldásait tökéletesen ötvöző Magazin Galéria, amely a Káli Art Inn alapító tulajdonosának, Koller Kati legújabb birodalma.

szoborpark

Itt több mint 200 kortárs alkotás látható, amelyek között a festménytől a grafikán és kisplasztikákon át a vibráló, élénk színű afrikai iparművészeti textíliákig minden megtalálható.

A galéria tulajdonosa tulajdonképpen saját gyűjteményének darabjait állítja ki az arrajárók számára, olyan alkotásokat, amelyek az elmúlt 40 évben bécsi lakását díszítették, vagy amelyet megvásárolt jártában- keltében, mert felkeltette érdeklődését, megtetszett neki, gyakran ezzel is támogatva az alkotót, mintegy sajátos koncepciójú és kiváló ízléssel rendelkező mecénásként.

"Lassan már kimondani is soknak tűnik: mintegy húsz éve jöttem először Köveskálra, akkor nyitottam a Káli Art Innt. Azonban rövid időn belül be kellett látnom, az a koncepció, amit eredetileg elképzeltem az épület kapcsán - egyszerűen nem működött. Ugyanis Provance-i mintára egyfajta festőiskolát képzeltem el itt a tájban (magam is szívesen festegettem akkoriban), de csak elvétve jöttek festőnövendékek, így a festőiskolát átalakíttattam mindenki számára nyitott szálláshellyé", mondja Koller Kati különleges gyűjteménye ölelésében. Majd így folytatja: "Amikor a mostani vállalkozásom, a Magazin területét felkínálta nekem 50 évre szóló használatba vételre Héjja Róbert, a Káli Art Inn tulajdonosa, nem tudtam nemet mondani. Mert megláttam benne, hogy mi hozható ki ebből a romból, ami itt volt. A koncepcióm ezúttal az volt, hogy egy nagyszámú gyönörű hagyatékot állítok itt ki, és ha megvesznek belőle egy-egy alkotást a vásárlók, máris pótolom kortárs művészek műveivel, a saját gyűjteményem egy-egy darabjával. Amúgy is itt vagyok a Káli-medencében minden hétvégén, nem tudtam elszakadni Köveskáltól. Hiszen itt a közelben a szőlőm, ahol a boraim alapanyaga terem".

Arra a kérdésre pedig, hogy miért pont Magazin a neve Koller Kati tavaly augusztusban, a pandémia első hullámát követően megnyílt képgalériájának, a következő felelet érkezik: "Mert ez itt egy igazi üzlet, vagyis egy Magazin. És én mindig is üzletasszonyként élem a napjaim. Aki leginkább elképzelni, építkezni, megvalósítani, útnak indítani szeret valamit, hogy utána egy újabb, izgalmas kihívás érdekében akár tovább is lehessen lépni az életben".

(Forrás: turizmusonline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details