2024. április 24., szerda - György

Turizmus

Óvatosan nyit Ausztria, elnapolták a turizmus újraindulását

305

Február 8-ától kinyithatnak Ausztriában a kereskedelmi egységek, fodrászok, kozmetikusok, múzeumok, képtárak és állatkertek. A napközbeni kijárási korlátozást feloldják, az ingázók határátlépését viszont tovább szigorítják.

Ausztriában február 8-ig kijárási korlátozás van érvényben, tavaly tavasz óta a mostani lockdown immár a harmadik a sorban. Sebastian Kurz osztrák kancellár február 1-jei sajtótájékoztatón bejelentette: február 8-tól a kereskedelmi egységek, fokozott óvatossággal megnyithatnak, akárcsak az úgynevezett testközeli szolgáltatást nyújtó vállalkozások, mint pl. a fodrászok, masszőrök, kozmetikusok – írja blogján Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai szakértő.

A vendégeknek 48 óránál nem régebbi, negatív vírustesztről szóló igazolást kell bemutatniuk. Ehhez az országszerte nyitva tartó ingyenes tesztutcákban, vagy a gyógyszertárakban, háziorvosoknál lehet jutni.

A boltok mellett a múzeumok, képtárak és az állatkertek is kinyithatják kapuikat febuár 8-tól. A napközbeni kijárási korlátozást feloldják.

Az FF2-es maszkok viselése nyilvános zárt helyeken (közösségi közlekedés, boltok, egészségügyi intézmények) továbbra is kötelező lesz, s az üzletekbe 20 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat majd. Az iskolák visszatérhetnek a tantermi oktatásra, bár a felső tagozatosok esetében ez részleges lesz, az osztályokat több csoportra osztják, akik felváltva vesznek részt az offline oktatásban. Hetente kétszer tesztelik a diákokat is.

Szigorúbb belépési feltételek

Az osztrák kormányfő közölte: tovább szigorítják az Ausztriába való beutazás feltételeit is.

Ezentúl az ingázókra is kiterjesztik az előzetes regisztrációs kötelezettséget, illetve előírják számukra a heti rendszerességű COVID-tesztelést, mint beutazási feltétel. Az általánosságban a beutazás feltételeként szabott 10 napos karantént a jövőben már nem lehet kiváltani negatív teszttel sem, azt szükséges lesz teljes egészében letölteni.

Szigorodnak a járványügyi előírások megszegőit sújtó büntetési tételek is.

Bécs

A turisztikai nyitásra bizonytalan ideig még várni kell Ausztriában

Fotó: 123rf.com

Turisztikai nyitás elnapolva

A fentiek fényében az osztrák turisztikai ágazatnak továbbra is várnia kell a nyitásra.

Legkorábban a február közepi értékelést követő két hét múlva kerülhet szóba a turisztikai újrakezdés forgatókönyve.

November 3-tól Ausztriában a szállás- és vendéglátóhelyek turisztikai célból nem tarthatnak nyitva. A tervezhetőség hiánya miatt sok vállalkozás az ellehetetlenülés közeli helyzetbe került.

A bizonytalanság sem a szállodásoknak, sem a beszállítóknak, sem pedig a vendégeknek nem jó. A WKO számítása szerint 1 hét (!) lockdown 255 millió euró forgalomkiesést okoz az osztrák szállodáknál, 200 milliót pedig a vendéglátás területén dolgozó vállalkozásoknak. A kulturális szektorban heti szinten 100 millió eurós kár keletkezik a leállás miatt.

Ismét csalódtak az osztrák szállodások

A február elsején bejelentett járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban ismét csalódottságát s keserűségét fejezte ki az osztrák szállodaszövetség (ÖHV). A szövetség elnöke, Michaela Reitterer szerint továbbra is hiányzik a perspektíva, amelynek már pszichológiai hatásai is rombolóak az ágazatra nézve.

Az ÖHV tagsága körében végzett friss felmérés szerint a szállodák 70 százaléka felkészült egy márciusi nyitásra. A személyzet folyamatos tesztelésének folytatása, a vendégektől meg „belépő teszt" megkövetelése jelentené az utat a biztonságos nyitáshoz és üzemeltetéshez.

Az osztrák szállodások a nyáron már bebizonyítottak, hogy felkészültek és képesek a szigorú járványügyi intézkedések betartására és betartatására. E jól bevált koncepciónak a jelen helyzetre való adaptálása a kulcs az újrakezdéshez – foglalható össze az ÖH elnökének nyilatkozata.

Az osztrák szállodaszövetségnek (ÖHV) a tagság körében végzett januári felmérése szerint a jelenlegi keresleti és támogatási feltételek mellett a szállodák mintegy 37,5 százaléka tudna még fél évnél hosszabb ideig kivárni. 28,2 százalékuk azonban úgy válaszolt, hogy maximum 3 hónapra elegendő tartalékuk van. A felmérésből kiderül az is, hogy a koronavírus válság előtti évben átlagosan 5,2 millió euró bevételt realizáltak az ÖHV tagszállodái, míg az elmúlt évben ez az összeg 2,5 millió euróra csökkent.

Aggódnak a vendéglősök

Közben egyre aggasztóbb hírek érkeznek a vendéglátás helyzetéről is. Peter Dobcak, a bécsi gazdasági kamara, a WKO Wien vendéglátó tagozatának elnöke szerint az ausztriai vendéglátósok 25-30 százaléka nem éli túl a válságot. Olyan patinás kávéházak, mint a Cafe Mozart, Cafe Landtmann üzemeltetői több száz más esethez hasonlóan már olyan jelentős bérleti díj tartozást halmoztak el, amelyet a meglévő likviditásból és támogatásokból nem képesek fedezni. Ausztriában január végén 160 étterem és kávéház előtt gyújtottak halotti mécseseket, hogy az üzemeltetők felhívják figyelmüket a kilátástalan anyagi helyzetükre.

(Forrás: www.turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details