2021. május 18., kedd - Erik

Turizmus

Tömeges elbocsátás a Sofitelben

152

A ház teljes felújítása előtt csoportos létszámleépítést hajt végre a tulajdonos Indotek Group a budapesti Sofitel luxusszállodában, értesült az Index. A Jellinek Dánielhez köthető ingatlanbefektető cég közben újabb szállodákkal bővítheti portfólióját.

Elküldik az alkalmazottakat az ötcsillagos Sofitelben, mivel a koronavírus-járvány miatt lényegében megszűnt a vendégforgalom, így a szálloda üzemeltetése a továbbiakban nem tartható fenn a működési költségek drasztikus csökkentése nélkül, közölte a tulajdonos Indotek-csoport a hírportál megkeresésére. A létszámleépítést indokolja továbbá, hogy a kialakult helyzetben a társaság úgy döntött, előre hozza a szálloda felújítási munkálatait, ezalatt az átmenetileg csökkentett munkavállalói létszámmal fog működni.

Elküdeni az embereket, de mikor?

A hírportál értesülése szerint a háznál a kollektív szerződés idén november 16-án érvényét veszti, emiatt egyértelműen arra játszik a vezetőség, hogy a fenti időpont után jóval kevesebb végkielégítést kelljen a dolgozóknak fizetni. A fentieket a társaság határozottan cáfolta és visszautasította. Mint közölték, a Sofitel szállodában dolgozókra az ágazati kollektív szerződés vonatkozik, amelynek értelmében minden olyan munkavállaló, akit a társaság elbocsátani kényszerül, részesül az előírt juttatásokból. A kollektív szerződések felmondására hat hónappal ezelőtt került sor, a mostani elbocsátások, valamint a szerződések között tehát nincs összefüggés. A csoportos létszámleépítést bejelentették a munkaügy felé, az elbocsátások legkorábban november végén kezdődnek el.

Kikből áll majd az új csapat?

Szerintük nincs szó arról, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást a dolgozók, sőt, az Indotek folyamatosan tárgyalásokat folytat a Sofitel munkavállalóinak érdekeit képviselő üzemi tanáccsal azért, hogy a lehető legkevesebb dolgozót kelljen elbocsátani. Akiket elküldenek, azoknak igyekeznek valamilyen más munkát találni. Ehhez hozzátették még, hogy a megújult Sofitelben a jelenleginél jóval több dolgozó alkalmazására lesz szükség, mivel a felújítások révén a szálloda kapacitásai is nőnek majd. Arra nem tértek ki, hogy kikből áll majd össze az új stáb, tehát, hogy az elküldött embereket vagy azok egy részét visszaveszik-e a szállodába a teljes körű rekonstrukció leteltével.

Küldik el az embereket, de a ház egyelőre még nyitva

Az Index megkérdezte azt is, idáig összesen hány embert kellett elküldeni. Erre azt válaszolták, hogy tavasszal a hotelben dolgozók mintegy 70 százalékát képesek voltak megtartani, a bérüket kifizetni, annak ellenére, hogy a szállodát a pandémiás helyzet következtében egy időre bezárták. Ez egyébként egybecseng és megerősíti azokat a számokat, amelyekről augusztusban szó volt, tehát, hogy a Sofitel dolgozóinak 30 százaléka elvesztette a munkáját abban az időszakban. Azóta a szálloda üzemel, a legnépszerűbb foglalási oldalon utcára néző szobát, két főre, közeli dátummal nagyságrendileg 50 ezer forintért kaphat bárki éjszakánként.

Mit vesz meg legközelebb az Indotek?

Az Index értesülése szerint az Indotek cégcsoport további szállodákat is megvehet (mint tudjuk, a Hotel Gellért már az övék), és azt közölték, a társaság üzletpolitikájának megfelelően folyamatosan figyeli a lehetőségeket., és nyitott további szállodákkal bővíteni portfólióját. Konkrét nevekről nem beszéltek, de azt elmondták, hogy már vannak célkeresztben további házak.

(Forrás: turizmusonline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

A TERMESZ Szerszámház bemutatja: Működik a kémia!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

6 tudnivaló a retinol hatásáról

6 tudnivaló a retinol hatásáról

More details
A Tavasz című kisfilmmel várja Visegrád a látogatókat

A Tavasz című kisfilmmel várja Visegrád a látogatókat

More details
Az Év Irodája Piknik & Díjátadó, 2021. június 3.

Az Év Irodája Piknik & Díjátadó, 2021. június 3.

More details
Augusztus végére halasztották a Gerecse 50 teljesítménytúrát

Augusztus végére halasztották a Gerecse 50 teljesítménytúrát

More details
Indul az előszezoni menetrend a Balatonnál

Indul az előszezoni menetrend a Balatonnál

More details
Teljes az augusztusi VeszprémFest programja

Teljes az augusztusi VeszprémFest programja

More details
Idén megtartják az ottalvós Erzsébet-táborokat is

Idén megtartják az ottalvós Erzsébet-táborokat is

More details
Ingyenes Városligeti Online Gyereknapok és futókihívás

Ingyenes Városligeti Online Gyereknapok és futókihívás

More details
Deszk@ Digital: rendhagyó formában tér vissza a debreceniek színházi fesztiválja

[email protected] Digital: rendhagyó formában tér vissza a debreceniek színházi fesztiválja

More details