2020. augusztus 10., hétfő - Lörinc

Turizmus

Nyaralóhajózás Tokaj-Hegyalján dűlőtúrával és kóstolókkal

155

Szombaton futott ki az első nyaralóhajó immár fizetős vendégekkel Tokajból, de pár nappal korábban utazási irodásoknak is bemutatták, milyen lehetőségeket kínál ez az újfajta nyaralási forma. A MUISZ egynapos tanulmányútjára mi is elkísértük őket.

Az elmúlt pár évben időről időre beszámoltunk a külföldi mintára formálódó magyarországi nyaralóhajó-programról, amelynek feltételeit itthon, a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog térségében a Mahart Zrt. alakította ki. A két báziskikötőben, Tokajban és Kiskörén 10-10, Franciaországból hozatott Nicols hajó állomásozik. Mi az előbbi helyen szálltunk hajóra a Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagjaival – és maradtunk sajnos lehorgonyozva, mert a magas vízállás miatt épp hajózási tilalom volt érvényben. Ez rögtön fel is vetette az első kérdést, mi történik ilyen esetben a megrendeléssel. Nos, egy későbbi időpontra – egészen októberig tart ugyanis szezon – át lehet foglalni, vagy visszatérítik a pénzt – kaptuk a választ.

Gyerekjáték a hajóvezetés

Saját tapasztalat alapján tehát nem tudok beszámolni arról, hogy valóban gyerekjáték-e vezetni ezeket a hajókat, ahogy azt állítják. Oly mértékben annak számít, hogy még vezetői engedély sem szükséges hozzá. Tény, hogy a navigációs berendezés mindösszesen egy kormány, egy gázkar és néhány kijelző a műszerfalon.

Persze, mielőtt teljesen elengedik a vendégek kezét, részt kell venniük egy gyorstalpaló hajóvezetői oktatáson, hogy megtanuljanak biztonságosan elindulni, kikötni és manőverezni a járművel. Kifejezetten lassú járású hajók ezek, 8-12 km/órás sebességgel haladnak, két oldalt 15 cm vastag gumi ütköző és pufferek sora védi, így egy esetlegesen ügyetlenebb kikötés esetén sem keletkezik kár bennük – mondta Nánai Norbert, a Mahart ügyfélkapcsolati menedzsere a fedélzeti bejáráson.

hajooo2Minden kérdésre választ kaphattak az utazási irodások a tokaji kikötőben

Az elméleti és gyakorlati oktatás után szállhatnak a vendégek vízre, ahol a hajó beépített navigációs rendszere segíti a tájékozódásukat, a biztonságérzetükről pedig GPS is gondoskodik, amely révén a kikötőkben folyamatosan nyomon követhető, épp merre haladnak.

Összkomfort a fedélzeten, csillagtúrák a vízen

A kormányállást (ez valójában ülés), konyhát és étkezőt magába foglaló közös térben bőven elfér egy négy főzőlapos gáztűzhely, nagy méretű hűtőszekrény és étkezőasztal is, a két hálószoba elég magas ahhoz, hogy az ember ne legyen klausztrofóbiás, a fürdőszoba viszont egyértelműen egyszemélyes. A tetőn lehet hódolni a napozás örömeinek, s még néhány összecsukható kerékpárnak is jut hely a fedélzeten, ha a hajózást bringázással kombinálnánk. Nem kell otthon hagyni a házi kedvencet sem, ő is az utazás részese lehet a fedélzeten.

hajooo3Navigáció, konyha és étkező egy légtérben

A hajózás alatti program összeállításához érdemes letölteni a NaviBoat applikációt, mely az útba eső települések és a környék látnivalóiról – múzeum, kalandpark, túraútvonal, strand stb. – is tájékoztat. Tokajból csillagtúrákkal fedezhető fel a Felső-Tisza vidéke, felfelé Dobrádig, lefelé idén csak Tiszalökig lehet hajózni, így összesen 167 km folyamkilométer vár a nyaralóhajók utasaira, ami egy hét alatt kényelmesen teljesíthető. Jövőre pedig, ha elkészült a Kiskörei Víztározó felújítása, akkor a hajók Tokajból egészen a Tisza-tóig úszhatnak le, és viszont.

Az árakból rögtön kiderül, hogy idehaza nem válik tömegtermékké a nyaralóhajózás, ugyanakkor a foglaltsági adatok azt mutatják, erre a hiánypótló üdülési formára a magyar vendégek körében is van fizetőképes kereslet. A főszezon foglaltsága jelenleg meghaladja a 40 százalékot, és ebből 80 százalék hazai vendég. Az első tapasztalatok szerint leginkább a középkorúak és a senior korosztály érdeklődik a hajók bérlése iránt, külföldről többek között Franciaországból, Németországból, Ausztriából és Angliából érkezett erre az évre foglalás – tájékoztatott Böjte Csenge, a Mahart kommunikációs koordinátora.

Természetesen, nagy reményeket fűznek a helyi vállalkozások a nyaralóhajózás által a térségben megjelenő új vendégkörhöz, és most a Maharttal együttműködve építik fel a turisztikai kínálatot, terveznek programcsomagokat. A szolgáltatók a nap során az utazási irodások csapatának is bemutatkoztak, kóstoltatták saját termékeiket, és talán nem kibeszélés, hogy sok tapasztalt utazási szakember is rácsodálkozott, milyen rejtett értékekkel rendelkezik ez a vidék.

Lekvárok, csatnik és ecetek kóstolása

Vegyük szépen sorra, Tokajban hová lehet menni a partraszállás után. Például ebédelni a főtéri Labor Bistróba, amely szezonális, a környéken termett alapanyagokat felhasználó konyhát visz, és az ételekhez a régió legfinomabb borait kínálja. A tokaji bázistól öt perc sétára található az Ízes Örömest Lekvárium, ide egy karéj lekváros kenyérre is betérhet az ember, de akár többórás lekvárkóstolgatásra is benevezhet. Érdemes, mert egy-egy lekvárkülönlegességük hosszú kísérletek eredménye.

hajooo4Az ecetkóstolás is lehet egyedi, izgalmas program – ezért a bodrogkeresztúri Acetániába kell menni

Vagy bringára pattanva el lehet kerekezni Bodrogkeresztúrra, a Csicsörke családi vállalkozás bemutatótermébe és bevásárolni a nagy gondossággal, tartósítószer nélkül készült szörpökből, lekvárokból, csatnikból. A hamarosan elkészülő teraszukon házi süteményeket is kínálnak majd. Időjárástól független program a Borecet Manufaktúra különleges múzeuma: az Acetániában nemcsak az ecet kultúrájával, történetével ismerkedhet a látogató, de akár kóstolót is tartanak számára a sokféle különleges ízekből.

Bor, bor és még több bor

A gasztrotúrát Mádon, a Mad Wine birtokán folytattuk, amely több mint borászat, pontosabb talán úgy leírni: olyan borászati, gasztronómia és turisztikai komplexum, melyet a bor köré építettek fel, saját étteremmel, grillházzal, a Botrytis szállodával, háromszintes, modern rendezvényközponttal, interaktív kiállítással – tudtuk meg Horváth Tibortól, a cégcsoport vezérigazgatójától.

A buja, teraszos kertben, egy régi házban működik még a Gusteau kulináris élményműhely, melynek kedvéért Budapestről is képesek voltak felkerekedni a gasztroturisták. De ma már csak rendezvényeket, csoportokat fogadnak itt, míg az egyéni vendégeket minden nap az Első Mádi Borház és Bisztróba várják.

hajooo5Horváth Tibor a pár hete piacra dobott, Mad Bubbles elnevezésű dobozos fröccsel köszöntötte a vendégeket a mádi Aszúházban

Nekünk többek között mangalicahússal töltött kenyérlángost, sárgabarackcsatnit, lilahagymalekvárt tálaltak, melléjük pompás kísérőnek bizonyult új termékük, a Mad Bubbles, amely lényegében dobozos fröccs, és ekképpen tökéletesen alkalmas arra, hogy a vendégek akár a nyaralóhajóra is magukkal vihessék.

Mádon kulturális programként kínálkozik a 18. század végén épített zsinagóga, melyet a világ 100 legszebb zsidó temploma között tartanak számon. A volt rabbiház és rabbiképző épületegyüttesétől indul a Csodarabbik útja zarándokútvonal, felfűzve Tokaj-Hegyalja további zsidó emlékhelyeit is az érdeklődők számára.

hajooo6A dűlőtúra előtt elkészült a kötelező MUISZ-csoportkép is a Hétszőlő Borászat birtokán

Aki inkább a Tokaj-Hegyalján termő borokkal ismerkedne, az kisebb-nagyobb szőlőbirtokokon indulhat dűlőtúrára gyalogosan, terepjáróval vagy épp segwayjel, ereszkedhet a pincék mélyére és ismerkedhet a szebbnél szebb borokkal. Tokajban a Hétszőlő Borászat, a Hímesudvar és a Kései Pincze, Bodrogkeresztúron a Dereszla, Olaszliszkán a Kvaszinger pince várja a nyaralóhajókkal érkezőket, akár csak egy kortyintásra, akár dűlősétára, vagy éppen borvacsorára.

hajooo7A nap végén egy pohárka aszú a Rákóczi Pincében

Mi, akik mindebből egy csöpp ízelítőt kaphattunk, hol máshol fejezhettük volna be a tanulmányutat, mint a pincék leghíresebbikében, melyet királyok, fejedelmek, hercegek és tábornokok vallhattak magukénak az évszázadok során. A Rákóczi Pince múltjáról szóló történeteket legjobb egy pohárka édes aszú mellett meghallgatni a mindig hűvös falai között.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Milwaukee szerszámakció!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Augusztus 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a Bor, mámor, Bénye

Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a Bor, mámor, Bénye

More details
Már kaphatók a jegyek a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira

Már kaphatók a jegyek a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira

More details
Az erdő rejtett kincseit bemutató tanösvény nyílt a Mecsekben

Az erdő rejtett kincseit bemutató tanösvény nyílt a Mecsekben

More details
154 éves a fővárosi állatkert

154 éves a fővárosi állatkert

More details
Augusztus utolsó hétvégéjén érkezik az Artmozik éjszakája

Augusztus utolsó hétvégéjén érkezik az Artmozik éjszakája

More details
Az ember tragédiája folytatásával nyitja új évadát a Vörösmarty Színház

Az ember tragédiája folytatásával nyitja új évadát a Vörösmarty Színház

More details
Családi kedvezménnyel látogatható az Országház

Családi kedvezménnyel látogatható az Országház

More details
Stadionkoncertek lesznek Debrecenben

Stadionkoncertek lesznek Debrecenben

More details
Ötvenmilliárdból ragyoghat Veszprém–Balaton

Ötvenmilliárdból ragyoghat Veszprém–Balaton

More details