2024. május 4., szombat - Mónika

Turizmus

Ötcsillagos szállodát építene Tatán az Avalon

715

A három versenyben maradt helyszín, Balatonföldvár, Zamárdi és Tata közül az Avalon Center Kft. a következő prémium szállodáját Tata városában, az Öreg-tó partján szándékozik felépíteni.

A tervezett fejlesztést bemutató tatai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a várhatóan ötcsillagos besorolású Avalon Lake Tata szálloda 120 szobás, stílusában Tata építészeti örökségéhez illeszkedő, a természetes és épített környezeti adottságokat maximálisan figyelembe vevő fejlesztés lesz. A sajtótájékoztatón bemutatott látványtervek perspektívában, méretben, stílusában olyan épületet mutatnak be, amely méltán csatlakozik Tata város több évszázados építészeti örökségéhez - derül ki a társaság Facebook-oldalán megosztott közleményből.

avatata2A hotel látványterve

A műemlékvédelmi és környezeti adottságok, illetve a városvezetés által megszabott kritériumok nem kis feladat elé állították a tervezőt.

„Bár mondják, hogy a kötöttségek az építészek barátai, mivel határozott irányokat tudnak mutatni, azért a tatai tó partján létrehozandó épülettől minden építész térde megremegne. Én is így voltam ezzel, hiszen a különleges helyszín különleges feltételrendszert szab, így a tervezés megkezdésekor rögtön elkezdtem kutatni a szabályzók után és itt bizony sok "barátra" leltem, mint építész. Ezalatt értem a műemléki védettséget, a Natura 2000 besorolást, illetve a Ramsari övezetet (madártanilag védett övezet).

A történelmileg kialakult városszövetbe való illeszkedés is igen fontos szempont. Többször bejártam a környéket, úgy a lóistálló környékén lévő és a gimnázium alatt található ligetes, erdős területet, mint a vele szemben elhelyezkedő partot, többször megfigyelve azt a karakteres sziluettet, amit a táj és az épületek alkotnak" – nyilatkozta Csikós Mihály, az Avalon Park és az Andrássy Kúria tervezője.

Az előzetes híresztelésekkel szemben az Öreg-tó továbbra is körbejárható marad, a szálloda magassága maximálisan nem éri el a 19 métert, a parkolás mélygarázsban valósul majd meg, illetve az épület semmilyen perspektívából sem takarja ki az Eötvös Gimnázium történelmi épületét - hangssúlyozza a közlemény.

A mintegy 25 milliárd forint összértékű beruházás legalább 120 munkahelyet teremt és évi 100 milliós összadóbevételt jelent Tata városának.

avatataA fejlesztők ígérik, illeszkedik a tájba az épület, a tó továbbra is szabadon körbejárható lesz

Az Avalon Center missziója, hogy a szállodafejlesztés mellett más kapcsolt, a tataiak számára értékes és használható fejlesztést is megvalósítson. Hitvallása szerint, ahol értékteremtő beruházást hoz létre, azt otthonának tekinti, ahogyan ez Szikszón és Miskolcon is tette. Ezért a hotel melletti játszóteret a tatai gyerekeknek teljesen újjávarázsolja, az egykori erdei tornapályát átalakítja és modernizálja a tó körül, és a szabadstrand területét kommunális helyiségekkel szereli fel lehetővé téve, hogy a tataiak kulturált körülmények között fürdőzhessenek ingyen.

A projekt részeként felújított lóistálló műemlék épületét, mely étteremként funkcionál majd – a wellness részleghez hasonlóan – minden tatai számára látogathatóvá teszi.

A sajtótájékoztatón megszólalt Michl József ,Tata polgármestere is.

„Polgármesterként kötelességem minden olyan beruházás támogatása, amely hozzájárul a város épített környezetének fejlesztéséhez, tatai munkahelyek teremtéséhez, Tata turisztikai fejlesztéséhez, adóbevételeinek növekedéséhez. A három lehetséges helyszín közül Tata városa támasztotta a legszigorúbb műemlékvédelmi és környezetvédelmi feltételeket, amelyet az Avalon Center Kft. elfogadott, és ígéretet tett a beruházáshoz kapcsolódó többletfejlesztések kivitelezésére. Ezért azt gondolom, látva az Avalon eddigi turisztikai fejlesztéseinek példáját, hosszútávú, perspektivikus jövőbeni együttműködés rajzolódik ki."

A tó körüljárható marad

A közlemény hangsúlyozza, hogy a tájba illeszkedő, organikus építészeti stílust megjelenítő, az élő és épített környezetet figyelembe vevő módon épül meg a szálloda. Ennek alátámasztásaként a tervezés során kikérték a Műemlékvédelmi Hivatal, a környezetvédelmi szervek, a tó speciális élővilága miatt ornitológus szakemberek véleményét és szakmai támogatását is. A komplexumot a zöld környezetbe illesztve, fákat, facsoportokat kikerülve, azok közé rajzolta meg tervező, hogy a lehető legkisebb környezeti változással járjon az építkezés. A zöld környezet mellett a háromszintes épület tervezésekor a stílusválasztásra is hangsúlyt fektettek. Klasszicista stílusban épül meg a hotel, követve a műemlék istálló és a gimnázium stílustát. A gimnázium alatt helyezkedik el a létesítmény, nem takarja ki a látképet. Tájba illeszkedő épület lesz, melynek átlagmagassága 7 méter, a legmagasabb pontja 19 méter, de ez sem éri el a gimnázium talpazatának szintjét, hogy a jelenlegi látványt ne bontsa meg. A tó a hotel megépülte után is körüljárható lesz, a tavat körülölelő sétány nem magánterület.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Kisvasutak napja: felejthetetlen utazás kicsinek és nagyoknak

Kisvasutak napja: felejthetetlen utazás kicsinek és nagyoknak

More details
Új képzőművészeti kiállítás több mint 80, ritkán látható Munkácsy-festménnyel

Új képzőművészeti kiállítás több mint 80, ritkán látható Munkácsy-festménnyel

More details
Itt az első Debrecen Art Week, 2024. május 9. és 12.

Itt az első Debrecen Art Week, 2024. május 9. és 12.

More details
Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, 2024. május 24-25.

Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, 2024. május 24-25.

More details
Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details