2020. július 9., csütörtök - Lukrécia

Turizmus

Ötcsillagos szállodát építene Tatán az Avalon

236

A három versenyben maradt helyszín, Balatonföldvár, Zamárdi és Tata közül az Avalon Center Kft. a következő prémium szállodáját Tata városában, az Öreg-tó partján szándékozik felépíteni.

A tervezett fejlesztést bemutató tatai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a várhatóan ötcsillagos besorolású Avalon Lake Tata szálloda 120 szobás, stílusában Tata építészeti örökségéhez illeszkedő, a természetes és épített környezeti adottságokat maximálisan figyelembe vevő fejlesztés lesz. A sajtótájékoztatón bemutatott látványtervek perspektívában, méretben, stílusában olyan épületet mutatnak be, amely méltán csatlakozik Tata város több évszázados építészeti örökségéhez - derül ki a társaság Facebook-oldalán megosztott közleményből.

avatata2A hotel látványterve

A műemlékvédelmi és környezeti adottságok, illetve a városvezetés által megszabott kritériumok nem kis feladat elé állították a tervezőt.

„Bár mondják, hogy a kötöttségek az építészek barátai, mivel határozott irányokat tudnak mutatni, azért a tatai tó partján létrehozandó épülettől minden építész térde megremegne. Én is így voltam ezzel, hiszen a különleges helyszín különleges feltételrendszert szab, így a tervezés megkezdésekor rögtön elkezdtem kutatni a szabályzók után és itt bizony sok "barátra" leltem, mint építész. Ezalatt értem a műemléki védettséget, a Natura 2000 besorolást, illetve a Ramsari övezetet (madártanilag védett övezet).

A történelmileg kialakult városszövetbe való illeszkedés is igen fontos szempont. Többször bejártam a környéket, úgy a lóistálló környékén lévő és a gimnázium alatt található ligetes, erdős területet, mint a vele szemben elhelyezkedő partot, többször megfigyelve azt a karakteres sziluettet, amit a táj és az épületek alkotnak" – nyilatkozta Csikós Mihály, az Avalon Park és az Andrássy Kúria tervezője.

Az előzetes híresztelésekkel szemben az Öreg-tó továbbra is körbejárható marad, a szálloda magassága maximálisan nem éri el a 19 métert, a parkolás mélygarázsban valósul majd meg, illetve az épület semmilyen perspektívából sem takarja ki az Eötvös Gimnázium történelmi épületét - hangssúlyozza a közlemény.

A mintegy 25 milliárd forint összértékű beruházás legalább 120 munkahelyet teremt és évi 100 milliós összadóbevételt jelent Tata városának.

avatataA fejlesztők ígérik, illeszkedik a tájba az épület, a tó továbbra is szabadon körbejárható lesz

Az Avalon Center missziója, hogy a szállodafejlesztés mellett más kapcsolt, a tataiak számára értékes és használható fejlesztést is megvalósítson. Hitvallása szerint, ahol értékteremtő beruházást hoz létre, azt otthonának tekinti, ahogyan ez Szikszón és Miskolcon is tette. Ezért a hotel melletti játszóteret a tatai gyerekeknek teljesen újjávarázsolja, az egykori erdei tornapályát átalakítja és modernizálja a tó körül, és a szabadstrand területét kommunális helyiségekkel szereli fel lehetővé téve, hogy a tataiak kulturált körülmények között fürdőzhessenek ingyen.

A projekt részeként felújított lóistálló műemlék épületét, mely étteremként funkcionál majd – a wellness részleghez hasonlóan – minden tatai számára látogathatóvá teszi.

A sajtótájékoztatón megszólalt Michl József ,Tata polgármestere is.

„Polgármesterként kötelességem minden olyan beruházás támogatása, amely hozzájárul a város épített környezetének fejlesztéséhez, tatai munkahelyek teremtéséhez, Tata turisztikai fejlesztéséhez, adóbevételeinek növekedéséhez. A három lehetséges helyszín közül Tata városa támasztotta a legszigorúbb műemlékvédelmi és környezetvédelmi feltételeket, amelyet az Avalon Center Kft. elfogadott, és ígéretet tett a beruházáshoz kapcsolódó többletfejlesztések kivitelezésére. Ezért azt gondolom, látva az Avalon eddigi turisztikai fejlesztéseinek példáját, hosszútávú, perspektivikus jövőbeni együttműködés rajzolódik ki."

A tó körüljárható marad

A közlemény hangsúlyozza, hogy a tájba illeszkedő, organikus építészeti stílust megjelenítő, az élő és épített környezetet figyelembe vevő módon épül meg a szálloda. Ennek alátámasztásaként a tervezés során kikérték a Műemlékvédelmi Hivatal, a környezetvédelmi szervek, a tó speciális élővilága miatt ornitológus szakemberek véleményét és szakmai támogatását is. A komplexumot a zöld környezetbe illesztve, fákat, facsoportokat kikerülve, azok közé rajzolta meg tervező, hogy a lehető legkisebb környezeti változással járjon az építkezés. A zöld környezet mellett a háromszintes épület tervezésekor a stílusválasztásra is hangsúlyt fektettek. Klasszicista stílusban épül meg a hotel, követve a műemlék istálló és a gimnázium stílustát. A gimnázium alatt helyezkedik el a létesítmény, nem takarja ki a látképet. Tájba illeszkedő épület lesz, melynek átlagmagassága 7 méter, a legmagasabb pontja 19 méter, de ez sem éri el a gimnázium talpazatának szintjét, hogy a jelenlegi látványt ne bontsa meg. A tó a hotel megépülte után is körüljárható lesz, a tavat körülölelő sétány nem magánterület.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KS Tools, a lemásolhatatlan!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Július 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

More details
Vidd vasárnap a megunt könyveid a Blitz Kertbe és keress magadnak új olvasnivalót!

Vidd vasárnap a megunt könyveid a Blitz Kertbe és keress magadnak új olvasnivalót!

More details
Szabadtéri programokkal indul újra a Várkert Bazár

Szabadtéri programokkal indul újra a Várkert Bazár

More details
Az önkormányzatok dönthetnek az Airbnbről

Az önkormányzatok dönthetnek az Airbnbről

More details
Aktív kikapcsolódás és egészségturizmus Bács-Kiskun megyében

Aktív kikapcsolódás és egészségturizmus Bács-Kiskun megyében

More details
2023-ra napelemessé válhat a magyar háztartások nagyrésze

2023-ra napelemessé válhat a magyar háztartások nagyrésze

More details
Jövő héten nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Jövő héten nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

More details
Végre elkészült - Így néz ki a Millenáris új parkja felülről

Végre elkészült - Így néz ki a Millenáris új parkja felülről

More details
Rendhagyó plakátkiállítást nyit a Budapesti Történeti Múzeum

Rendhagyó plakátkiállítást nyit a Budapesti Történeti Múzeum

More details