2024. április 26., péntek - Ervin

Turizmus

Ez a 10 legjobb cukrászda most a vidéki Magyarországon: itt a toplista

934

Az egész országon végigsöprő gasztroforradalom nem csak az éttermek konyháit, de természetesen a cukrászműhelyeket is elérte. A klasszikus magyar sütemények mellett az újdonságok is keresettek. Mutatjuk a listát!

Az egész országon végigsöprő gasztroforradalom nem csak az éttermek konyháit, de természetesen a cukrászműhelyeket is elérte. A kor diktálta követelményekkel, a cukrászatot is érintő meg-megújuló divattal kapcsolatban korábban a szegedi A Cappella Cukrászda és Kávéház aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László elmondta a HelloVidéknek: a klasszikus magyar sütemények ugyanúgy keresettek, viszont mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály szívesen kóstol bele az újdonságokba, amivel minden cukrászatnak számolnia kell.

Nem lehet elvitatni, hogy a francia irányzat, amit sokkal helyesebb nemzetközinek nevezni, átjárja az egész magyar cukrászvilágot, már azokat a tradicionális cukrászatokat is, ahol a harmadik, negyedik generáció folytatja a munkát. A változás kényszere mindenhol ott van

– magyarázta a szakember a Magyarországot is érintő trendekről.

Az újhullámos irány művelői jóval bátrabban nyúlnak az újdonságokhoz, miközben nem elfelejteni, hanem megújítani próbálják a tradicionális süteményeket. Az elmúlt években a konzervatívabb magyar cukrászatban is egyre többen követik ezt a vonalat, amit az ízek előtérbe tolása, a jó alapanyagok beszerzése, az állománynövelők és különféle ízkoncentrátumok, aromák, ízfokozók, margarin elhagyása fémjelez.

A minden évben megjelenő Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, ami Magyarország legjobb éttermeit pontozza és gyűjti listába, a fővárosiak mellett rengeteg vidéki vendéglátóhelyet sorakoztat fel. Korábbi cikkünkben a legmagasabb pontszámot kapott vidéki éttermekről írtunk, most pedig azt mutatjuk meg, kik kaptak helyet a fővároson kkívüli cukrászdák top 10-es listájában. (A listán szereplő első cukrászda kivételével a gyűjtés nem rangsor, betűrendben állították össze.)

Az abszolút első: Mihályi Patisserie (Vác)

Idén márciusban ünneplik 12. születésnapjukat, már 3 éve az év cukrászdájaként tartja a számon az étteremkalauz.

A francia cukrászati stílus magyarországi úttörői. A szakértők bátran jelentik ki a Mihályiról, hogy az ország legjobb cukrászdája, hosszú ideje töretlen a sikere. A választékban megtalálhatók a tökéletesen elkészített magyar klasszikusok, a mára ikonikussá vált Dobos desszert vagy a Rákóczi túrós, de ugyanúgy részét képezik a formabontó megoldások, francia és olasz inspirációk.

Apátsági Rege Cukrászda (Tihany)

A kibővült, felújított cukrászdát 3 éve üzemelteti a Pannonhalmi Apátság. A kínálat is teljesen megújult: a Rege egy klasszikus cukrászda mai felfogásban, részben egyedi választékkal. Különlegessége, hogy a szortimentben helyet kapnak a Tihanyi Bencés Apátság saját termékei, a helyi édességek, Gellért atya gyógyteái, likőrök és apátsági sörök.

Nyáron a Portfolio Csoporthoz tartozó Pénzcentrum egyik szerkesztője is járt a tihanyi Apátsági Rege Cukrászdában, ő viszont egészen más véleményen volt, mint az étteremkalauz tesztelői. Mint azt Instagram-bejegyzésében írta, a kilátás valóban lenyűgöző a panorámateraszról, de a minőség már korántsem annyira kimagasló (vagy azon a főszezoni napon nem volt az), nem úgy, mint az árak. Íme a poszt:

Bergmann cukrászdák (Balatonfüred)

Családi vállalkozásként működik, ikonikusnak, sőt, legendásnak nevezhető, a klasszikus polgári cukrászdák hangulatát idézi. A hagyományosnak mondott magyar desszertek mellett ugyanakkor a ház saját kreációi közül is válogathatunk, ha betérünk.

A vendégek szerint az ország egyik, ha nem a legjobb krémesét náluk lehet kapni,

az étteremkalauz ugyanakkor a náluk kapható kenyerekre is felhívja a figyelmet.

Damniczki cukrász manufaktúra (Székesfehérvár)

Több mint 25 éve működik, az indulás óta igazán komoly utat tett meg. Fagylaltjaik többszörösen díjazottak, mára az újhullámos francia desszertek irányába is elmozdultak. A kínálat kialakításában hangsúlyos a régi, hagyományos receptekből való kiindulás, modern, korszerű megközelítésben.

Desszertem (Miskolc)

A szakértők szerint bátor lépés volt létrehozni egy francia, modern magyar stílusú desszertműhelyt a kelet-magyarországi régióban, amire nem annyira jellemző, hogy a cukrászdák kínálata lépést tartana a haladó gondolkodású éttermek folyamatosan emelkedő színvonalával. A magad minőségű alapanyagok használata és a technológiai tudás tisztelete a koncepciójuk része.

Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda (Sopron)

Ugyancsak családi vállalkozás, méghozzá nagy múltra tekint vissza: az osztrák Harrer cukrászdinasztia már négy generáció óta működik. Első magyarországi üzletük a soproni, 1995-ben nyitották, a csokoládéműhely nagyon népszerű, 2009 óta üzemel. Hűen és hitelesen képviselik a tudáson, tapasztalaton, magas színvonalon alapuló értékeket.

Kiss-Virág Cukrászda (Vámospércs)

Több mint húszéves múltra tekint vissza, fennállását újító szellemű gondolkodásmód és a magas minőségű, friss alapanyaghasználat jellemzi. Kínálatukban főleg a hagyományos desszertek újragondolt verziói szerepelnek.

Mónisüti (Gyenesdiás)

Két éve még csak más cukrászdáknak beszállító cukrászüzemként szerepelt az étteremkalauz toplistáján, hiszen addig megrendelésre és a térség vendéglátóhelyeire dolgoztak. Ezután nyitott meg a saját helyük. Mostanra a süteményeikkel már sok városban lehet találkozni, többek között Keszthelyen, Sopronban, Szombathelyen, Hévízen, Balatonfüreden, Zalaegerszegen, Sárváron és Balatonföldváron is.

Sakura cukrászda és reggeliző (Nagymaros)

A nevében a japán cseresznyevirágzást felidéző hely a festői Dunakanyarban várja a vendégeit. A francia desszertekkel vegyített kínálat a műfajhoz képest széles: aprósüteményben is erősek, de nem riadnak vissza a roppanós krémlapok közé töltött krémesektől és a Mille feuille tartoktól sem. A szépen épített desszertek mellett kiemelkedő a tortaválaszték is. Reggelizőhelyként és kávézóként is üzemelnek, a tavaszi-nyári szezonban otthonos teraszukon kellemes az ejtőzés.

Százéves Cukrászda (Gyula)

1840-ben alapította Salis András cukrászmester, úgyhogy már jóval több, mint száz esztendős: idén ünneplik a 180. évfordulót. Elkötelezettek a magyar színvonalas cukrászat és a magas minőségű alapanyagok használatában. A Kézműves Cukrászat által készített minőségi sütemények, főzött fagylaltok és Cadeau kézműves bonbonok is kaphatók náluk.

Forrás: hellovidek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details