2024. június 23., vasárnap - Zoltán

Szabadidő

Szentendrei Múzeumok Éjszakája

411

Egy város, egy este, egy karszalag: Szentendre múzeumai idén is együtt csatlakoznak a nyár legnépszerűbb kulturális eseményéhez. A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) múzeumaiban a művészetekben, a szentendrei Skanzenben a tánc és az élő történelem világában kalandozhatnak az érdeklődők.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tánc és táncalkalmak köré szervezett programjai nem csupán a táncnak a hagyományos falusi közösségek életében betöltött szerepét mutatják be, hanem korszakok és műfajok között átívelő varázsát is. 18 órakor nyílik meg a múzeum A tánc mint élő örökség Európában című kiállítása, a színpadi programok pedig 18:30-kor az Erdély épületegyüttes főterén kezdődnek. A Kortárs&Balett Tánccsoport kortárs előadása után a néptáncok veszik át a „szót”. Az Erdélyre hangolt tánc etűdök kalotaszegi, mezőségi, széki és székelyföldi táncfantáziákat mesélnek, a Duna táncműhely Hajadonok című előadása érzelmeket és kapcsolatokat jelenít meg a tánc formanyelvén. Lesz ezen az estén moldvai, romani és Berka táncház, és megismerkedhetnek az érdeklődők a Lévai-féle élménypedagógiával és élménytánccal is.

A tánc mellett más művészeti területek is beköltöznek ezen az éjszakán a Skanzen Erdély épületegyüttesébe. A Korzó kávéházban Grecsó Krisztián íróval beszélgethetnek a látogatók, lesz fényfestés erdélyi motívumokkal és Korniss Péter táncképeivel, az Erdély faluban pedig a budapesti graffitiszubkultúra egyik első alkotója, a Nikon Laciként ismert Brunszkó László készít táncos graffitit. Tűzugrással és szerelmi jóslással is készül a múzeum, hiszen a nyári napfordulóhoz kapcsolódó Szent Iván-éj pogány hiedelmeket és rítusokat is magába olvasztott. Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások, amelynek során készíthetünk táncrendet, citerát, pártát és kalárist is az Erdély tájegység kisvárosi házaiban. Az óránként vezetett tematikus séták során pedig a századforduló szerelmi és táncéletével, szépség és divatvilágával ismerkedhetnek az érdeklődők. A nyár leghosszabb éjszakáján a Skanzen éjfélig nyitva tart.

A Múzeumok Éjszakájára hangolódva délután 16 órakor indul a Ferenczy Múzeumi Centrum programsora a Kmetty Múzeumban, ahol Mácsai János zenetörténész vezet végig Barcsay Jenő: A formák ritmusa című kiállításán. 17 órától a Ferenczy Múzeumban kreatív workshop várja a látogatókat: A Gyűjtemény - Finom életek diákkurátori kiállításhoz kapcsolódva szappanból készül emlékmű, ropiból konstruktivista szobor, káposztából absztrakt festmény. A PhotoLab-ban 18 órától Kibeszélő címmel kreatív fotóművészeti workshop várja elsősorban a tizenéves korosztályt Kudász Áron Ariel Tropical Depression című kiállításán. 19 órától a MűvészetMalomban Galambos Péter színművész tolmácsolásában képekhez társított, ritkán hallható önéletrajzi írások, korabeli méltatások segítségével ismerhetjük meg az Európai Iskola művészeit. Szintén 19 órától mesés múzeumséta indul Nagy Luca meseterapeuta vezetésével 5 helyszínnel, a séta végén pezsgős koccintással. A Ferenczy Múzeumban, a Takarékos módi című kiállításban 19-22 óra között újragondolt egykori játékokat – gombfoci, papírgyöngy-készítés, fonaljáték – próbálhatunk ki, és ugyanitt, 20 órától Fából vaskarika? címmel Sz. Tóth Judit kurátor tart tárlatvezetést. 21 órától a Vajda Múzeumban Vincze Ottó képzőművész helytörténeti tárlatvezetése Vajda Szentendréjét mutatja be, 22 órától pedig a templomdombi Czóbel Múzeumban a Paletták – Czóbel Béla párizsi & magyarországi kapcsolatai című kiállításon az Édeni Csokibolt alkoholos bon-bon fantáziáit kóstolhatjuk meg, amelyeket Czóbel, Picasso, Rippl-Rónai, Kernstok, Chagall, Renoir munkái inspiráltak. A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyei ezen a napon 16:00 órakor nyitnak és 24:00 óráig látogathatók.

A szentendrei múzeumok szeretettel várják a művészeti kalandokra vágyó érdeklődőket ezen a különleges éjszakán!

Jegyinformáció:
A karszalagok ára felnőtteknek 3.000 Ft, a gyermekeknek és nyugdíjasoknak pedig 1.500 Ft. A karszalagok nyitvatartási időben a múzeumok pénztáraiban, valamint a jegymester.hu oldalon vásárolhatóak meg. A szentendrei múzeumokban elfogadjuk a központi múzeumok éjszakája karszalagokat is, ugyanakkor a helyben megváltott karszalagok nem biztosítanak ingyenes belépést a pesti programokra. További fontos információ, hogy a napközben megváltott napijegyek, valamint a múzeumi kártyák nem érvényesek az esti programokra.

Közlekedés:
A program ideje alatt a HÉV állomástól Skanzen Robur-járat közlekedik, amelyet Szentendrei Múzeumok Éjszakája karszalaggal ingyenesen lehet igénybe venni. A kisbusz a Vasúti Villasor elejéről indul 17:00, 17:30, 18:00, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30 és 22:30 órakor. Indulás vissza az állomásra a Skanzenből: 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 és 24:00 órakor.

Részletes programok:
www.muzeumicentrum.hu
www.skanzen.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
GÓLPASSZ: a Néprajzi Múzeum több pályán is játszik a Múzeumok Éjszakáján

GÓLPASSZ: a Néprajzi Múzeum több pályán is játszik a Múzeumok Éjszakáján

More details
Múzeumok Éjszakája az Aeroparkban

Múzeumok Éjszakája az Aeroparkban

More details
Budaörsi Airshow, 2024. június 22.

Budaörsi Airshow, 2024. június 22.

More details
Múzeumok éjszakája – 2024

Múzeumok éjszakája – 2024

More details
Utcai sportok olimpiai fesztiválja, 2024. június 20-23.

Utcai sportok olimpiai fesztiválja, 2024. június 20-23.

More details
Hangépítés - hangszerkészítők országos találkozója, 2024. június 22-23.

Hangépítés - hangszerkészítők országos találkozója, 2024. június 22-23.

More details
Barokk Fesztivál, 2024. június 21-23.

Barokk Fesztivál, 2024. június 21-23.

More details
Rátonyi Róbert Operettfesztivál, 2024. június 21-23.

Rátonyi Róbert Operettfesztivál, 2024. június 21-23.

More details