2024. június 28., péntek - Levente, Irén

Archívum

GÓLPASSZ: a Néprajzi Múzeum több pályán is játszik a Múzeumok Éjszakáján

2024-06-20 338

A Néprajzi Múzeum 2024. június 22-én is változatos tematikával várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján, de egyúttal kapcsolódik is az idei év közös témájához, a GÓLPASSZ-hoz. Lesz gombfoci gála, feltérképezhetjük a vidéki foci helyzetét, miközben az ősi Mexikó életet és halált jelentő labdajátékáról is tanulhatunk.

A Néprajzi Múzeum kiállításaival ugyanakkor nemcsak Budapesten találkozhatunk! A Székátiratok c. kamarakiállítás a Múzeumok Éjszakája alkalmából egészen Bonyhádig utazik, ahol június 21-től augusztus 30-ig lesz megtekinthető. A tárlat egy speciális térbe, a Tűzoltó Múzeum régi tűzoltósági épületébe költözik és a helyi kiállítás állandó tárgyai közé épül be, mint egy kortárs kiegészítése a hagyományos tűzoltó tárgykultúrának.  Az installáció mozgékonyságát és térbeli adaptálhatóságát a palota adottságaihoz formálták a kurátorok, a fogadó intézményt pedig felkérték, hogy saját gyűjteményük egy székével egészítsék ki a kiállítást, helyivé és közössé téve a tárlatot.

Hazai pályán, a Városligetben a Néprajzi Múzeum nagyszínpadán három koncert (Rostás Móni és a Gypsi Mood’s, Los Andinos, Cimbaliband) és egy izgalmas hétköznapi tárgy, a kanna megszólaltatásából összeálló zenei produkció remélhetőleg megfogja az idesereglő „szurkolótábort”.  Főleg miután a zene más szempontból is gólhelyzetbe kerül a múzeumban: az Üsztürü zenekarral zenés tárlatvezetésen vehetünk részt vagy Balogh Gusztáv és Horváth Márk gitárművészek előadását hallgathatjuk az Istennel talállak, testvérem. Cigány történetek című kiállításban. Mindemellett egy készülő kiállítás kulisszatitkaiba is betekinthetünk Citeravilág címmel, sőt a Néprajzi Múzeum kórusával együtt zengheti a közönség: Éljenek a víg nők!

A muzsikaszó a gyerekprogramok közül sem hiányozhat, a Szent Iván éjszaka hagyományaira épülő játékos, mesés foglalkozásokat tánc és zene fűszerezi majd. Mindez része a 16 és 20 óra között zajló Családok éjszakájának, amelyen Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona interaktív mesejátéka, a Laniakea Színház totyogóknak szóló előadása mellett kalotaszegi tájkollázsokat, amazóniai emlékképeket készíthetünk, kipróbálhatunk különleges fekhelyeket, furfangos logikai feladványokon töprenghetünk és körülnézhetünk a népek piacán.

A felnőttek természetesen éjszakába nyúlóan időzhetnek a Néprajzi Múzeumban. Ferencz Marcel építésszel bejárhatják az épületet, Étel-rejtők címmel fedezhetik fel a Kerámiateret, régi ponyvákra csodálkozhatnak rá a Könyvtárban, flashmob részesei lehetnek, a hallássérültek jelnyelvi tolmácsolással, a külföldiek angol nyelvű tárlatvezetésen vehetnek részt, megnézhetik, miként értelmezték újra a népi mintázatokat a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói. A KV Társulat színházi előadásán keresztül megtudhatjuk, miként vált "kétlelkűvé" Erdős Kamill cigánykutató. Nagyabonyi Emese színművésznővel az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 című kiállítást járhatjuk be, de a Néprajzi Múzeum kiállításainak kurátoraira is számíthatnak a közönség tagjai, hogy a Múzeumok Éjszakáján ne partvonalról, csupán nézőként szemlélhessék a tárlatokat, hanem a pálya közepén játszva, jól célzott, személyre szóló néprajzi élményt passzoljanak hozzájuk.

Ne maradj le róla! Vásárold meg a karszalagod a Néprajzi Múzeumban vagy online!

Részletes információ a weboldalon: Rúgj labdába a Néprajzi Múzeumban! Tied a pálya a Múzeumok Éjszakáján. Nehogy passzold! | Néprajzi Múzeum (neprajz.hu)

| Fotó: InczeLászló

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Velencei-Tavi fesztivál, 2024. június 28-29.

Velencei-Tavi fesztivál, 2024. június 28-29.

More details
Szegedi Szabadtéri Játékok, 2024. június 28. - augusztus 20.

Szegedi Szabadtéri Játékok, 2024. június 28. - augusztus 20.

More details
ARTJÁRÓ Összművészeti Fesztivál, 2024. június 28-29.

ARTJÁRÓ Összművészeti Fesztivál, 2024. június 28-29.

More details
KNIPEX- Robust 26, ütésálló repülős koffer!

KNIPEX- Robust 26, ütésálló repülős koffer!

More details
A hegyesnél is hegyesebb kombinált fogó!

A hegyesnél is hegyesebb kombinált fogó!

More details
FOGÓcskázzunk!

FOGÓcskázzunk!

More details
Győzteseket kovácsolunk!

Győzteseket kovácsolunk!

More details
Orvosruha.hu: légy színes! | Bíbor zöld női tunika

Orvosruha.hu: légy színes! | Bíbor zöld női tunika

More details