2024. április 25., csütörtök - Márk

Szabadidő

Ha a falak mesélni tudnának - Kastélyok és várak Magyarországon

1648

Magyarországon számtalan vár és kastély várja a hazai és nemzetközi látogatókat. Némelyiket belülről is megtekinthetjük, azonban vannak olyanok, melyeknek csupán a parkja nyitott az érdeklődők előtt. Minden épületegyüttes valamilyen érdekes, misztikus történettel rendelkezik, némelyiket régészeti leletek bizonyítanak, néhány legenda szájhagyomány útján maradt fenn.

A vár kifejezés az iráni eredetű vára (fedezék) és var (erődítmény) szavakból épült be a magyar szókincsbe.

bori

Székesfehérváron, a Mária-völgyben található a Bory-vár, melyet Bory Jenő építészmérnök és szobrász nagyrészt egyedül épített 40 éven keresztül. A várat a Guinness Rekordok Könyve is jegyzi, mint a világ legnagyobb olyan épületét, melyet egyetlen ember épített. A szobrász nem épületnek, hanem műalkotásnak tekintette a várat, mely évről évre, tervek nélkül fejlődött, bővült. Bory foglalkozásából adódóan a falat szinte mindenhol kisebb-nagyobb szobrok díszítik, melyek a várhoz hasonlóan betonból készültek. Az épületben 31 helyiség található, melyek közül csupán a műterem látogatható, ahol szobor- és képkiállítás várja a látogatókat. A vár egyes részei a mai napig magánlakásként funkcionálnak, itt nagyrészt Bory leszármazottai laknak. A mérnök és felesége a várban vészelte át a világháborút, mely után Bory Jenő nyugdíjas éveit a háborús károk helyreállítására fordította.

A budapesti Városligetben áll az 1896-os millenniumi ünnepségsorozatra épült Vajdahunyad vára. A vár három dimenzióban mutatja be a magyar építészettörténet különböző stílusait, így a romántól a reneszánszon át a barokkig találunk benne elemeket. Az épületegyüttes Alpár Ignác alkotása, mely 4 hídon át közelíthető meg. A vár legjellegzetesebb része az Erdélyi Vajdahunyad várára emlékeztet, nevét az épületcsoport innen kapta. Főbejáratát az Oroszlános kőhídon át közelíthetjük meg, amely végében álló Hidaskapu egy klasszikus középkori várkaput idéz fel. A főkapuval szemben Anonymus szobrába botlunk. Az épületcsoport 21 részből áll, ami egy trapéz alakú udvart ölel körül. A vár elemei az ország különböző pontján megtalálható, a különböző építészeti stílusokra legjellemzőbb épületek kicsinyített reprodukciói. A Vajdahunyad vára három, jól elkülöníthető stílusirányzatra, egységre tagolódik. A román kori épületcsoport az Árpád-házi királyok stílusát mutatja be, ennek fényében épült a Hidaskapu, az Oroszlános kőhíd, a Kerengő, vagy a Jáki kápolna, melyet eredetileg könyvtárként akartak használni, azonban a környékbeli hívek kérésére egyházi funkciót kapott. Gótikus stílusban épült a Hunyadi udvar, a Dómhomlokzat, illetve a Lovagterem, amely a vegyes uralkodóházi királyok korát idézi meg. A reneszánsz-barokk épületcsoport a Habsburgok korát eleveníti meg, ebben a stílusban épült a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Európa legnagyobb agrármúzeuma. Gyűjteményében többek között megtalálható az 1852-ben Magyarországra került első gőzlokomobil, hazai és külföldi mezőgazdasági eszközök, valamint a világhírű trófeakollekció.

bori2

A Balaton-felvidék leglátványosabb vára a 239 méter magas hegy tetején álló Szigligeti vár. Az erődítményt a pannonhalmi apátság építette 1260-1262 között IV. Béla megbízására, akinek annyira megtetszett a vár, hogy egy csere következtében megszerezte magának. Az erődöt a törökök soha nem tudták elfoglalni. A 16. századra elavult, mivel nem esett a fontosabb hadjáratok útvonalába, így korszerűsítése elmaradt. A 17. század végén villám csapott az egyik tornyába, melyben puskaport őriztek, aminek következtében a vár épületei leégtek. A még álló részeinek lebontását I. Lipót rendelte el 1702-ben, a vár köveit a környékbeliek építkezésére használták.

Sopronban, a Kolostor-erdő közelében áll a 4200 m2 alapterületű Taródi vár, melyet nagyrészt egyetlen ember, Taródi István saját kezűleg épített. Az épületet a köznyelv Bagolyvárként, vagy Bolondvárként is emlegeti, utóbbit, az építész rögeszmés, kitartó munkája miatt kapta. Taródi, aki egész életét a vár építésére szentelte, 1925-ben született és 2010-ben hunyt el, az épületet nem tudta teljesen befejezni. A vár a középkori lovagvárak mintájára épült, emiatt található benne lovagterem, borház, kút, csigalépcső, várfürdő, torony, illetve alagút. Az épületbe egy 3 méter mély vizesárok felett, felvonóhídon át lehet bejutni.

Hazánkban számos pazar látványt nyújtó kastélyra lelhetünk. A legtöbb mesebeli épület belülről is látogatható, de akadnak olyanok, melyekben a mai napig magánszemélyek laknak. A kastély kifejezést a német Kastell szóból vette át a magyar nyelv, melynek forrása a latin castellum (vár, erődítmény).

Tiszadob településen található a 3000 m2 területű Andrássy kastély. Az épület id. Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere megbízásából 1880-1885 között épült. A kastélyt egy 500 hektáros park veszi körül, kelet felől a Tisza határolja. A település Monoki Anna hozományaként a 17. század közepén került az Andrássy család tulajdonába, melyet 1945-ig birtokoltak. A kastély a budapesti Vajdahunyad vár tervezője, Alpár Ignác tervei alapján készült, romantikus külsejét valószínűleg a Loire-menti kastélyokról mintázta. Az I. világháború során az épület belső berendezése teljesen megsemmisült, a II. világháború után pedig állami kézbe került, majd 2007-ig gyermekotthonként funkcionált.

bori3

A Wenckheim kastély Békés megyében, Szabadkígyóson található, ez volt a család legnagyobb és legkorszerűbb birtoka. Az építkezés 1875 és 1879 között zajlott, a terveket Ybl Miklós készítette. A neoreneszánsz és eklektikus stílusú épületben a család 1944-ig lakott. Wenckheim Krisztina kérésére a kastélynak annyi bejárata van, ahány évszak, annyi szobája, ahány hét, annyi ablaka, ahány nap van egy évben. A földszinten található a könyvtár, az ebédlő, a nagyszalon és egy dohányzó, míg az emeleten helyezkednek el a lakosztályok és vendégszobák.

A Nádasdy kastély küllemében leginkább az angol Tudor-kori várakra emlékeztet. A család 1851-ben vásárolta meg a birtokot, melyet 20 évvel később Nádasdy Ferenc eklektikus stílusban átépíttetett. A kastély a maga idején rendkívül modernnek számított, volt benne vízvezeték, légfűtés, gázvilágítás, valamint telefonhálózat (beszélőcső-hálózat). A konyhát a kastélytól egy különálló épületbe helyezték, ahonnan egy földalatti alagúton át jutott el az étel a főépületbe. A kastély egyik legérdekesebb terme az Ősök csarnoka, egy hatalmas arckép terem, melyet az elődök képmásai díszítettek.

Együttműködés a magyar kastélyok népszerűsítése érdekében

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Nemzetvédelmi Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) megállapodást kötött, melynek célja a kölcsönös marketingtámogatás, a kastélyok, várak minőségrendszerének közös kidolgozása, illetve, hogy minél több hazai és nemzetközi turista ismerje meg és látogasson el hazánk legszebb épületeihez.

A turizmus visszaépítésében kiemelt szerepe lesz az együttműködésnek, hiszen a jövőben vélhetően felértékelődnek a szabadtéri programok és az olyan hazai attrakciók, mint a kastélyok, várak, kastélykertek és parkok, amelyek lehetőséget biztosítanak a kikapcsolódásra. Az MTÜ nagy hangsúlyt fektet a hazai örökségvédelmi helyszínek bemutatására, míg a NÖF vezető szerepet tölt be a létesítmények állapotának megőrzésében, fejlesztésében és üzemeltetésében. Koordinációjában valósulnak meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztései is, melyek keretében országszerte 30 műemlék (18 kastély és 12 vár) újul meg.

(Forrás: travelikum.blog.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details