2023. február 8., szerda - Aranka

Promóció

Élmény és fejlődés a hosszú téli szünetre a gyerekeknek

293

Idén a legtöbb iskolában hosszú téli szünetet tartanak, az utolsó tanítási nap december 21-én, az első pedig 2023. január 9-én lesz, ami azt jelenti, hogy két és fél hét gyermekfelügyeletet a családoknak kell megoldaniuk. Ráadásul vészesen közeleg a félévi számonkérések időszaka.

Hogy szép legyen a félévi bizonyítvány, a gyerekeknek érdemes a szünidőben a pihenés mellett gyakorolniuk is. Balázs Virág, a Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ vezetője tudnivalókkal és hasznos tanácsokkal látja el a szülőket, és díjmentes programlehetőségeket is ajánl.

A szokatlanul hosszú téli szünet a jóleső pihenés mellett kihívások elé is állítja a kisgyerekes szülőket. Ki vigyáz a gyerekekre? Ki segít elkészíteni a házit? Vajon mit és hogyan kéne gyakorolni a félévi számonkérések előtt? Gyakori gond az is, hogy az ünnepi időszakot idilli, békés együttlétnek képzeljük, a valóságban viszont a kütyükön lógó gyerekekből, a tanulás miatti veszekedésből, vagy az „Anya, unatkozom!” lemez végtelenítéséből áll. Ezért is érdemes előre, reális elvárásokat támasztva átgondolni, hogyan teljenek a közösen töltött téli napok.

okosta2

Kell-e egyáltalán tanulni a téli szünetben, vagy hagyjuk pihenni a gyereket?

Ebben kérdésben megoszlanak a vélemények. Az biztos, hogy pihenésre szükség van, és senki sem várja el, hogy szenteste a kötelező olvasmányt bújja a gyermek az adventi gyertyák fénye mellett.

„A 3–4 éves korosztálynak bőven elég napi 10 perc játékos fejlesztés, a kisiskolásoknak is 30-35 perc gyakorlás már nagy lépés egy-egy készség csiszolásáért, a többi idő pedig telhet szabad játékkal is” – fejti ki véleményét Balázs Virág oktatás-módszertani szakértő.

okosta4

Bevethető trükkök a konfliktusmentes fejlesztésért

A képességfejlesztő szoftverekkel foglalkozó szakértő szerint ha a tanulás élvezetes formát kap, akkor sokkal könnyebb rávenni a gyerekeket, nem kell könyörgéssel, vitával tölteni a karácsonyi napokat.

Ki akarna a szünetben egy kockás füzet felett ülni, a szorzótáblát magolva? „Egy színes játék viszont, ahol a számok ismeretét eszközként használjuk, már sokkal vonzóbb. Tovább erősíthetjük a hatást, ha számítógépen, mobilon vagy tableten játszhat a gyerek, ebben az esetben már jutalomként is kínálhatjuk a fejlesztő feladatokat. Játék közben pedig észrevétlenül beépül a szorzótábla is, ráadásul többféle helyzetben találkozik vele a gyermek, mint ha papíron látná” – ismerteti Balázs Virág.

Milyen képességekre van szükség az eredményes tanuláshoz?

Régi időkből megmaradt elvárás a kisiskolások felé, hogy karácsonyra tanuljon meg olvasni a gyerek. Az íráshoz-olvasáshoz és a matematikai alapműveletekhez is először rengeteg olyan készségre van szükségük a gyerekeknek, melyek elsajátítására felnőttként már nem is emlékszünk.

„A betűírás megtanulásához elengedhetetlen a biztos téri orientáció, azaz, hogy tudja a gyerek, hogy merre van a fent-lent, jobbra-balra. Különben hogy értené meg, hogy »Jobbra, felfelé kerekítsd a cica farkát!«?” – emeli ki a Farkas Bertalan Módszertani Központ vezetője.

Hozzáteszi, hogy „a betűk ismeretéhez szükséges a formák felismerése, a megfigyelőképesség és a koncentráció. A diszlexiások például a hasonló betűket vagy hangokat összecserélik. Nekik ezért rengeteg gyakorlásra van szükségük. Végtelenül unalmas lenne délutánonként írni a füzetbe egy oldal b és egy oldal d betűt, sokkal motiválóbb számukra kedves állatfigurákkal többféle játékot játszva gyakorolni a formafelismerést, és csillagokat gyűjteni a jó eredményekért.

Motiváció a tanuláshoz

A kétezres évektől fokozatosan egyre több inger, egyre több információ éri a gyerekeket, ezért is nehéz számukra a koncentráció. A kisiskolások, illetve az iskolára készülők még hamar elfáradnak, és nehéz hagyományos módszerekkel fenntartani a motivációjukat.

„A nehézségek ellenére azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek igenis akarnak tanulni, csak izgalmassá kell varázsolni számukra a tudás megszerzését. Ezért is lett játékaink mottója a Lenne kedved ügyesedni? kérdés, mert minden gyerek csillogó szemekkel bólogat, ha magolás helyett a játékos készségfejlesztés módszerével találkozik. Nagyon fontos az is, hogy itt nem frusztráló számonkéréssel szembesül, hanem sikerélményeket szerez, hiszen mindig a szintjének megfelelő feladatokat kap” – avat be minket Balázs Virág.

A matematikai készségek elsajátításához a leghasznosabb a memóriafejlesztés, a számolás, emellett a sorrendiség gyakorlása. Az Ügyesedni játékok közül ezeket a Picipiac és a Karácsonyi gyöngyár nevű online játékokkal lehet begyakorolni. Mindegyik játék első pályája ingyenesen kipróbálható, és az ugyesedni.hu oldalról rengeteg játékos, nyomtatható feladatlapot is letölthetnek a szülők, nagyszülők.

„Szintén díjmentes nálunk egy elakadásmegtaláló konzultáció, amit Barbi és Nóri, két barátságos, profi tanárnőnk tart. Itt a szülő, akár a gyerekkel együtt, gyorsan képbe kerülhet arról, mit érdemes gyakorolnia a kisdiáknak a biztos tanulmányi alapok megszerzéséhez, melyik játékokat javasoljuk neki” – tájékoztat a Módszertani Központ vezetője a lehetőségekről.

okosta3

Farkas Bertalan a nevét és az űrből hozott tárgyait adta a Módszertani Központnak

A többszörös Magyar Termék nagydíjas Balázs Diák csapata 2021-ben abban a megtiszteltetésben részesült, hogy munkájukhoz megkapták Farkas Bertalan űrhajós legenda elismerését és támogatását is, aki amellett, hogy a nevét adta a módszertanhoz, rendszeresen tart náluk előadásokat, megmutatja a gyerekeknek az űrből hozott tárgyait, emellett izgalmas élményeiről is mesél. Sőt, Berci bácsival, ahogy a róla elnevezett Oktatási és Módszertani Központban szólítják, már űrhajós játék is készült.

Legközelebb január 4-én lehet vele élőben találkozni, a Módszertani Központ budapesti Okostantermében ugyanis nyílt és tematikus napokat, téli tábort szerveznek a hosszú téli szünet második felére, január 2 és 6. között.

„Gyere velem űrhajózni, felfedezzük a világűrt, és közben sokat tanulhatsz a programozásról is” – hívja Farkas Bertalan játszani a 3–14 éves gyerekeket.

2023 januártól áprilisig péntek délutánonként Farkas Bertalan kis csoportokban előadásokat, űrhajózással kapcsolatos játékos foglalkozásokat tart gyerekeknek. Ezekre az alkalmakra az Ügyesedni oldalon lehet regisztrálni.

Farkas Bertalan és Balázs Virág csapatának közös hitvallása, hogy a 4. ipari forradalomban is meg kell határozni a fontos pontokat az oktatásban, az érzelmi intelligencia, a szövegértés nem maradhat ki a tanulmányokból. A technikát használni kell, ugyanakkor kulcskérdés, hogy ne ugorják át a kicsik az alapkészségek elsajátítását. Azaz, ne tudjon a gyerek előbb tiktokozni, mint egy általa olvasott szöveget értelmezni, hiszen csak így lesz számára biztonságos terep az okoskészülékek világa.

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA 2023. évi katalógus!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Február 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Tartalom galéria

Farsang a Várkert Bazárban, 2023. február 12.

Farsang a Várkert Bazárban, 2023. február 12.

More details
Vakkancsok, tappancsok és sok nedves orr – 9 budapesti kávézó és bár, ahol az állatok az urak

Vakkancsok, tappancsok és sok nedves orr – 9 budapesti kávézó és bár, ahol az állatok az urak

More details
Lejárt a rozoga síliftek ideje

Lejárt a rozoga síliftek ideje

More details
Házasság hete, 2023. február 12 - 19.

Házasság hete, 2023. február 12 - 19.

More details
24 karátos arannyal szórják a cappuccinót egy magyar étteremben

24 karátos arannyal szórják a cappuccinót egy magyar étteremben

More details
Ezt látni kell: megnyílt Budapest első mászó akadémiája

Ezt látni kell: megnyílt Budapest első mászó akadémiája

More details
Magyar divatmárka nyitotta meg a koppenhágai divathetet

Magyar divatmárka nyitotta meg a koppenhágai divathetet

More details
Öt növény, ami tökéletes a balkonzöldségesbe

Öt növény, ami tökéletes a balkonzöldségesbe

More details
5 szobanövény, amivel megakadályozhatod, hogy penészesek legyenek a falak

5 szobanövény, amivel megakadályozhatod, hogy penészesek legyenek a falak

More details