2024. április 26., péntek - Ervin

Promóció

Segítenek a zsírmáj megelőzésében, csökkentik a gyulladást a szervezetben: 8 erős, májvédő gyógynövény

402

A máj egészségének megőrzésében bizonyos gyógynövények is segíthetnek.

A jobb bordaív alatt elhelyezkedő máj létfontosságú szerv, a méregtelenítésben, az anyagcsere működésében nélkülözhetetlen.

A májbetegségek hátterében többféle tényező is állhat, a genetikán, az autoimmun megbetegedéseken túl például vírusfertőzések, illetve az életmód is szerepet játszhat a kialakulásukban. Világszerte kifejezetten sok embert érint például a nem alkoholos zsírmáj, ami kezelés hiányában májelégtelenséghez is vezethet. A máj épségének megóvásához fontos a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás, és a vizsgálatok szerint egyes gyógynövények is a segítségedre lehetnek.

Májműködést támogató gyógynövények

Nem alkoholos zsírmáj esetén a szervben túl sok zsír halmozódik fel. Az állapot összefüggést mutat az inzulinrezisztenciával, a magas vércukorszinttel, az elhízással, továbbá a vérzsírok, különösképpen a trigliceridek emelkedett szintjével. A probléma gyakrabban fordul elő cukorbetegséggel, nagyobb haskörfogattal élők, valamint idősebbek körében. Az aktív életmód és a teljes értékű táplálékokban, zöldségekben, rostokban gazdag étrend kulcsfontosságú a megelőzésben.

Bizonyos gyógynövények támogathatják a máj működését, azonban lényeges, hogy a testmozgást és a megfelelő étkezést nem helyettesítik! Mielőtt teaként, étrend-kiegészítőként beépítenéd őket a táplálkozásodba, mindenképp konzultálj szakemberrel róluk, különösen akkor, ha gyógyszereket szedsz. A gyógynövénytartalmú étrend-kiegészítők túlzásba vitele a kívánttal ellentétes hatást válthat ki, terhelheti a májat.

majvedo2

A kurkuma gyulladáscsökkentő, sejtvédő, antioxidáns hatású vegyületekben gazdag. A növényben található kurkumin segíthet a nem alkoholos zsírmáj kezelésében, különösen hasznosnak mutatkozott a fekete borsban megtalálható piperin nevű vegyülettel együtt alkalmazva.

Az édesgyökér gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságairól is ismert. Támogathatja az emésztést, enyhítheti a reflux tüneteit. Egyes vizsgálatok szerint nem alkoholos zsírmáj esetén is segíthet, sőt akad olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy a benne található glicirrizin az alkohol károsító hatása ellen is felléphet. Ugyanakkor az édesgyökér hosszú távú alkalmazása mellékhatásokhoz vezethet.

A máriatövist a népgyógyászatban már régóta használják a máj- és epebetegségek kezelésére. Erős antioxidáns hatóanyagai révén segítheti a májsejtek regenerációját, javíthatja a krónikus májbetegségekkel élők életminőségét. Ugyanakkor a hatásosságáról megoszlanak a vélemények.

majvedo3

A konyha kedvelt alapanyaga, a fokhagyma a népgyógyászatban is népszerű. Egy 2020-as kutatás szerint nem alkoholos zsírmáj esetén a fokhagymapor javíthatja a májfunkciót, csökkentheti az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét. Egy másik vizsgálat szerint azon férfiak körében, akik gyakran fogyasztanak nyers fokhagymát, kisebb a betegség kialakulásának valószínűsége.

Bár a zöld teát nem sorolják a gyógynövények közé, számos úton-módon támogathatja a szervezetet. A májjal kapcsolatos vizsgálódásokban a májenzimek, valamint a gyulladásos markerek szintjében bekövetkező javulást találták a zöldtea-kivonatot szedő, nem alkoholos zsírmájjal élő betegek körében.

majvedo4

A ginzeng gyökere különösen a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek. A benne található antioxidáns hatású vegyületek a sejtek védelmében segíthetnek, a vizsgálatok alapján a növény kivonata javíthatja a májfunkciót a krónikus májbetegséggel élők körében. Egyes gyógyszerek mellett csak fokozott elővigyázatossággal szedhető ginzengkészítmény, mindenképp orvosi konzultáció szükséges hozzá.

A gyömbér gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatóanyagai révén támogathatja a máj egészségének megőrzését. Fogyasztása csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, valamint segíthet a vércukorértékek kordában tartásában is.

A ginkgo biloba kivonatot tartalmazó természetes készítményeket leginkább agyserkentő, memóriajavító tulajdonságuk miatt fogyasztják. Az utóbbi években a növény májra gyakorolt hatásával kapcsolatban is folynak kutatások, a szárított levélből nyert kivonatot például egy 2015-ös vizsgálat májvédőnek találta.

| Forrás: femina.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details