2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Promóció

Hogyan válasszunk megfelelő cipőt a különböző szabadidős aktivitásunkhoz?

674

A karácsonyi ünnepek elmúlásával, különösen ha nem figyeltünk oda a mértékletes táplálkozásra, ismét a figyelmünk középpontjába kerülhet a testmozgás. Legyen az edzés, kirándulás, vagy nagy séták a friss levegőn, fontos, hogy a megfelelő lábbelit válasszuk ki, és gyakran ez nem is olyan kis kihívás!

  • Miért fontos a megfelelő cipő kiválasztása?
  • Mi jellemző a lábakra manapság?
  • Kényelem mindenek felett?


A cipők a divat létfontosságú részét képezik, így a tökéletes lábbelik kiválasztása kulcskérdés az öltözködésben. Azonban az alkalomhoz illő viselet mellett az ergonómia és az egészség megőrzése is fontos szempont kell, hogy maradjon.

A viselni kívánt cipő kiválasztása némelyeket akár ijesztő feladat elé is állíthat, mivel hatalmas a választék. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie tehát egy jó cipőnek? Az biztos, jó ha ügyelünk arra is, hogy nem csak a szemnek, hanem a talpnak is tetsszen a vásárolni kívánt lábbeli.

Miért fontos a megfelelő választás? Mi jellemző a lábakra manapság?

Testsúlyunk egészét a lábunkon viseljük, de tudatosan ki is gondolja így végig egy vásárlásánál, hogy súlyunk 40%-a az előlábra (lábujjakra és az alatta lévő párnácskákra), 60%-a pedig a sarkunkra nehezedik. Ez a százalékos eloszlás felborulhat a nem megfelelő testtartás okán, de közrejátszhat ebben a nem megfelelő cipő kiválasztása is. Ez deformitást, fájdalmat, akár maradandó károsodást is okozhat. Ez lehet például

  • átmenetei elváltozás: bőrkeményedés, a sebesedés és a tyúkszem
  • maradandó károsodás: az ízületek deformációja, kalapácsujjak kialakulása, a bütyök, a boltozatok deformációja és ezek miatt a lábméret változása is.

Jó szem előtt tartani, hogy ezek a panaszok nem csak az új cipőknél alakulhatnak ki, hanem már az elhasznált, régi cipők is okozhatnak panaszokat.

Kényelem mindenek felett?

Azt mindenképpen alá kell húznunk, hogy az egyik legfontosabb szempont a cipő kényelmessége. Ezt a szempontot mindig tartsuk szem előtt (illetve láb előtt), akár hétköznapi vagy sportcipőt keressünk is. A kényelmetlen cipő viselése felboríthatja járásunk mechanikáját, így károsítva ízületeinket, sőt instabillá, sérülékennyé is válhat a mozgásunk.

A következő fontos szempont a cipő talpának kiválasztása. Ezt befolyásolja az is, hogy milyen alkalomra, milyen típusú mozgásra, milyen terepre fogjuk használni a cipőnket. Mindezekre a szempontokra kínál nagyszerű megoldásokat a Josef Seibel termékkínálata.

Ha egy rekreációs sportmozgáshoz választunk például cipőt, az a jó, ha a talpa kellően rugalmas, nem túl kemény. Ügyeljünk azonban arra is, hogy ne is legyen túl puha.

Persze egészen más a helyzet, ha városi környezetben, aszfalton gyalogolunk, sportolunk, mert ilyen esetben a kemény talaj nem vezeti el a mechanikai ingereket, így az ütést vagy rezgést, amelyeket a sarokra érkezéskor érzünk. Ezért egy sima külső talpú cipőt érdemes választani.

Amennyiben viszont füves pályán vagy erdőben akarunk mozogni, úgy a megfelelő bordázattal rendelkező cipők között kell szétnéznünk, amelyeknek talpa a lehetséges csúszásokat tompítani tudja.

Fazonválasztás

A lábformánkra is oda kell figyelnünk, hiszen ha szélesebb lábformával rendelkezünk azt semmiképpen ne szabad egy keskeny fazonú cipőbe beleszorítani, vagy ha keskenyebb lábformánk van, akkor pedig ne egy széles cipőt válasszunk, mert ha lötyögne benne a lábunk, instabillá válhat tőle a járásunk.

A cipőválasztásunkat befolyásolja a testsúlyunk is

Ne feledjük, befolyásolja a cipőválasztásunkat a testsúlyunk is. Futás, ugrás közben például megduplázódik a talpat érő ütések ereje, ezért nem mindegy mekkora testsúllyal végezzük ezeket.

Végül, de nem utolsó sorban a cipő anyaga is fontos, mivel egy jól szellőző, könnyű cipőben sokkal kényelmesebben lehet mozogni. Érdemes kerülni ezért a nehéz, műanyag és nem szellőző cipőket – hívja fel a figyelmet az ecipo.hu, ahol a Saucony sportcipők között mindenképpen érdemes válogatni.

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details