2024. április 19., péntek - Emma

Promóció

4 zöldség, ami főzve még egészségesebb, mint nyersen: jobban hasznosulnak bennük a tápanyagok

479

A zöldségek a legegészségesebb táplálékok közé tartoznak. Vannak közöttük olyanok is, amelyeknek kifejezetten jót tesz a főzés.

A nyers zöldségnél kevés egészségesebb dolog kerülhet az ember tányérjára. A színes és ízletes finomságok tele vannak értékes tápanyagokkal és az emésztést támogató, valamint a vércukorszint stabilitását elősegítő rostokkal. A legtöbben azt is megtanulták, hogy minél inkább feldolgozásra kerülnek a zöldségek, annál többet veszítenek előnyös tulajdonságaikból és áldásos hatóanyagaikból.

Ugyanakkor sok kutatás vizsgálja ennek épp az ellenkezőjét, azaz hogy vannak olyan zöldségek is, amelyek értékes növényi vegyületei a hőkezelés hatására elérhetőbbé válnak az emberi szervezet számára, nő a felszívódásuk hatékonysága.

Zöldségek, amiknek jót tesz a főzés

Nyílt titok, hogy a zöldségek tápértéke, szervezetre gyakorolt hatása nagyban függ az elkészítésük módjától. Közismert, hogy bizonyos ételek vitamin- és fitonutrienstartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, és az is, hogy minél feldolgozottabb az adott növény, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki.

Viszont vannak olyan zöldségek, amelyek hőkezelés után még egészségesebbek lehetnek, méghozzá azért, mert így az értékes tápanyagaik hozzáférhetőbbé válnak a szervezet számára. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bő, forró olajban kéne kisütni őket, a párolás, a főzés és a sütőben elkészítés jó megoldás.

Paradicsom

A likopin egy vörös színű pigment, a paradicsom színanyaga. Antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok. Emeli a hasznos HDL-koleszterin szintjét, míg az LDL-koleszterin mennyiségét csökkenti, ezáltal óvja az ereket, segít az optimális vérnyomás megőrzésében. A kutatások szerint a hőkezelésen átesett paradicsom több likopint tartalmaz, mint a nyers változat. Ellenben a C-vitamin-tartalma kisebb lesz így.

Spenót

A spenótot a legtöbben főzelékként fogyasztják, de nyersen salátába is szokták tenni. Főzve összeesik, ami egyben azt is jelenti, hogy többet tud belőle - és így a benne található egészséges tápanyagokból, például a folsavból - fogyasztani az ember, azonban ez még nem minden.

speno

A főzés csökkenti a spenót oxálsavtartalmát, ami amellett, hogy nagy mennyiségben megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét, rontja a vas és a kalcium felszívódását a szervezetben.

Répa

A répa nyersen rágcsálva, zöldséges, sajtos mártogatósokba tunkolva egészséges vendégváró finomság. A sárgarépa a béta-karotinnak köszönheti szép, élénk színét, ez az anyag a szervezetben A-vitaminná alakul, fontos a látás, illetve a bőr egészségének szempontjából, továbbá az immunrendszert is támogatja. A főtt vagy párolt zöldség fogyasztásával javul a béta-karotin felszívódása. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy C-vitamin-tartalma hőkezelés hatására csökken.

Kelkáposzta

A keresztesvirágúakról, így a káposztáról is köztudott, hogy nagyon egészségesek. Kalóriaszegény, jellegzetes ízű, vitaminokban és fitonutriensekben gazdag zöldségek, amelyek fogyasztása hozzátartozik az egészséges életmódhoz, ráadásul a rákmegelőzésben is fontos szerephez juthatnak. A kelkáposzta kedvelt saláta-alapanyag, azonban goitrineket tartalmaz, ezek különösen nyersen fogyasztva befolyásolhatják a pajzsmirigy működését, például úgy, hogy az ahhoz szükséges jód felszívódását rontják. Hőkezeléssel csökkenthető a probléma, ami nemcsak a kelkáposztával kapcsolatban áll fenn, hanem a keresztesvirágúakkal általában. Erre leginkább a pajzsmirigyzavarral élőknek érdemes figyelniük, de nekik is főleg akkor, ha egyébként nagy mennyiségeket esznek ezekből a zöldségekből.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a zöldségeket, ha lehet, kevés vízzel és egészben főzzük meg, így még előnyösebb lesz a tápanyagprofiljuk. Egy kevés egészséges zsiradék, például lenmagolaj vagy olívaolaj hozzáadása pedig elősegítheti az értékes összetevők hasznosulását. Mindemellett továbbra is érdemes minél több nyers zöldséget pakolni az étkezések során a tányérra, színesítik, és tartalmasabbá is teszik a fogásokat.

| Forrás: femina.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details