2024. április 25., csütörtök - Márk

Promóció

Igazságot a tojóknak! Kampány indult a nőstény énekesmadarak dalainak gyűjtésére

300

Emancipációs kiáltványnak is beillő felhívást közölt az amerikai ornitológusok patinás folyóirata (The Auk: Ornithology Advences) március közepén.

„A madarak énekének kutatása számtalan terület eredményeihez hozzájárult a neurobiológiától a viselkedésökológiáig. A madárdalokat azonban szinte kizárólag a hímek jellegzetességeként szokás tanulmányozni, pedig rengeteg faj tojója gyakorolja e képességet. Hangjuk mégis alulreprezentált a gyűjteményekben. A legtöbb énekesmadárfaj dokumentációjából egyszerűen hiányoznak az ilyen felvételek, pedig szükségesek lennének az idegrendszeri mechanizmusok, a tanulás, a kommunikáció és a madarak törzsfejlődésének teljesebb megértéséhez” – szólította meg a nemzetközi madarásztársadalmat Karan Odom, a Leideni Egyetem és Lauryn Benedict, az Észak-coloradói Egyetem ornitológusa. A tanulmány terjedelmű felhívást a diplomás kollégák mellett a világszerte tízezrével dolgozó, nem szaktudásuk, csak státuszuk szerint amatőr önkénteseknek címezték. Továbbá azoknak az intézményi vezetőknek, akadémiai szaktekintélyeknek, akiknek eddig nem tűnt fel e nemi diszkrimináció.

A veréb-, másnéven énekesmadár-alakúak (Passeriformes) rendjébe tartozó több mint ötezer fajból 3500 használja hangadó képességét komplex, az emlősök szintjét elérő kommunikációra. Az ornitológusok két részre osztják a madarak vokalizációját: az egyszerű, általában füttyszerű, hívó és vészjelző funkciójú hangok mellett a dal, illetve ének alatt az egyedi és/vagy kollektív motívumokból összeálló dallamstruktúrákat értik. A madárdal nem csak a terület (szakszóval revír) védelmére vagy a nőstények elcsábítására szolgál, hanem dialektusokkal bíró protonyelv, fajonként eltérő méretű szókinccsel, amely a pár tucattól az ezren felüliig terjed. (Egy 2011-ben publikált, 49 fajra kiterjedő kutatás szerint a feketerigó 108, a mezei pacsirta 341 hangot képez, ám mindezek a teljesítmények eltörpülnek a fülemüle, miszerint csalogány 1160 hangos skálája mellett.)

Így cifrázza a fülemüle:

„Jelenleg 660 fajról tudható, hogy nőstényei és hímjei is énekelnek, de hangfelvétel csak 200 faj tojóiról készült” – mutatnak rá a hiányokra a felhívást jegyző ornitológusok. A szerzőpáros szerint az alaposan megkutatott mérsékelt égövi énekesmadarak mellett mindmáig feltáratlan a trópusi, szubtrópusi terület, vagyis az énekesmadarak túlnyomó többsége.

Odom és Benedict azért is tartja fontosnak, hogy mindkét nem hangját elemezzék, mert a sonogramok (az ornitológusok által taxonómiai azonosításra is használt vizualizált hangminták) segíthetnek felderíteni, hogy a dalnyelv szerepet játszik-e az utódnevelésben, vagy más komplex viselkedésformákban. Az Atlanti-óceán északi partvidékén és Skandináviában honos alka (Alca torda) nősténye és hímje egyforma, mint két tojás. Az úgynevezett szexuális dimorfizmus híján kutatók feltételezik, hogy a másodlagos nemi jelleg a hangokban nyilvánul meg, vagyis az alkák dalban közlik, hogy melyik nemhez is tartoznak. Tudományosabban: az ének az identifikáció legfőbb eszköze.

Odom és Benedict felhívása több, mint holmi feminista tudománykritika. Többedmagukkal egy éve indították el az Európai Bizottság által támogatott Female Bird Song Projectet, amely biztosítja a gyűjtéshez a szükséges ornitológiai és technikai hátteret, garantálja a dokumentáció és az archiválás szakszerűségét, és nem mellesleg kiépíti a gyűjteményi infrastruktúrát is.

A tojók emancipációjáért kampányoló ornitológusok szerint ivar alapján elkülönített dalinformációk jelenleg csupán az énekes fajok töredékénél állnak rendelkezésre, s bár a mérsékelt égövi énekesmadarak egy részénél a tojók kétségtelenül kevesebbet és egyszerűben dalolnak, mint a hímek, ez alapján nem lehet arra jutni, hogy más fajoknál is ez a helyzet. Mint írják, az ének szempontjából eddig elhanyagolt baglyok egyes fajainál a kutatási részeredmények azt mutatják, hogy elsősorban a nőstények dalolnak, míg a hímek csak huhognak.

(Forrás: qubit.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details