2024. március 29., péntek - Auguszta

Promóció

Így készül a legfinomabb ünnepi forralt bor

325

Ahogy az idő egyre hűvösebb lesz és a karácsony is egyre közelebb van már, megjelennek az utcai árusok kínálatában a különböző forró italok.

Az ízes teák mellett legtöbben forralt bort kortyolgatnak és róják az utcákat beszélgetve, viszont most, a vírushelyzet miatt, legtöbben csak akkor mozdulnak ki otthonaikból, ha nagyon muszáj. Idén, a koronavírus-járvány miatt nem számíthatunk hatalmas karácsonyi forgatagokra, nem sétálhatunk az utcákon sem éjszaka. Az ünnep finomságait, illatait viszont akár már most is az otthonunkba csempészhetjük, hiszen bármikor összedobhatunk egy ízletes, fűszeres forralt bort. Hogyan készíthetjük el ezt az italt? Mit rontanak el a legtöbben, mikor próbálkoznak? Ennek jártunk most utána!

A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott, bor alapú, fűszeres meleg ital. Fehér és vörös borból egyaránt készítik. Cukorral, mézzel és sok más egzotikus fűszerrel is édesíthetik.

Ezek legtöbbször:

  • szegfűszeg,
  • fahéj,
  • koriander
  • és az ínyencek gyömbérrel, kardamommal tovább fokozzák az élményeket.

Egy kis történelem:

Kialakulása ahhoz köthető, hogy a régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással, és fűszerek, illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették. A történelem során persze sokan, sokféle módon írtak a forralt bor készítésérő.

A legelső recepteket a második században jegyezték fel Rómában. Mivel rómaiak bejárták Európát - nagy részét meghódították, egy részével kereskedtek - a légiók borokat, borászokat, szőlőműveseket vittek magukkal a Rajna és a Duna folyók menténről. Ezek az emberek magukkal vitték a forralt bor készítésének recepjét is, így tőlük tanulták meg, majd jegyezték le az elkészítés módját. Már ekkor is fűszerezve és melegítve készítették ezt a különleges italt.

1390-ből származik egy másik feljegyzés, amely a Forme a Cury nevű középkori angol szakácskönyvben olvasható. A recept szerint össze kell őrölni fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, borsot, szerecsendiót, majoránnát, kardamomt, és egy kis rozmaringot. Ha kész az őrlemény, vörösborral és cukorral kell összekeverni.

A forralt bor viszont nem csak, hogy az európai emberek kedvenc ünnepi itala lett, de számos ismert regényben, műben is szerepet kaptak. Az évek során a forralt bor receptje a kor ízlésének és divatjának megfelelően alakult. Ennek egyik példája Charles Dickens, aki művében, a Karácsonyi énekben is megemlíti a forralt bort.

1869-ben a forralt bor egy korabeli életvezetési tanácsokat tartalmazó könybe is bekerült. A Mrs Beeton háztartáskezelési könyve (Mrs Beeton's Book of Household Management) néven is ismert mű nem csak szakácskönyveként adtak ki, átfogó útmutató volt a viktoriánus Nagy-Britannia háztartásának vezetéséhez. Természetesen a receptek nagyon strukturáltak voltak, ellentétben a korabeli szakácskönyvekkel, sok fekete-fehér és színes ábrával illusztrálták. Ebben volt olvasható a forralt bor korabeli, hagyományos elkészítésének módja is:

Útmutató: Minden korsó borhoz adjon 1 nagy csésze vízet, cukor és fűszert. Elkészítés: A fentiekhez hasonló italok esetén nagyon nehéz megadni az összetevők pontos arányát, például a cukrot és a fűszereket, mivel az a mennyiség, amely egy embernek megfelelhet, egy másik számára már gusztustalan lehet. Forraljuk fel a fűszereket a vízben, egészen addig, míg a víz át nem veszi a fűszerek ízét. Csak ezután adjuk hozzá a bort és a cukrot, majd az egészet forraljuk fel. Ezután ropogós száraz kekszekkel tálaljuk. A forralt borhoz általában szegfűszeget, reszelt szerecsendiót, fahéjat használunk. Bármilyen bor forraljunk is fel, az biztosan sok cukrot igényel majd. Az edényt, amelyben a bort főzzük, finoman meg kell tisztítani, és kizárólag erre a célra kell tarolni. Ez azért fontos, mert a nem jól mosott edény, rossz ízt kölcsönöz a bornak. Ezeket az edényeket nem szabad más célra használni.

Hogy készül a tökéletes forralt bor napjainkban?

Ahány ház, annyi szokás, nincs ez másként a forralt borral sem. A receptek egyetlen biztos pontja a bor, de, hogy ez vörös vagy fehér, azt már mindenki saját kedvére választja ki. Mi most egy egyszerű receptet mutatunk, amit mindenki könnyen elkészíthet otthon. Sőt, azt is eláruljuk, mi az a hiba, amit a legtöbben elkövetnek forralt bor készítés közben!

Hozzávalók:

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • egy citrom
  • két rúd fahéj
  • 3 szegfűszeg
  • 3 evőkanál cukor
  • az igazán ínyencek italába egy kis gyömbér vagy kardamom is mehet

Elkészítés:

Sokan kíváncsiak arra, hogy készül a legfinomabb forral bor. A legtöbben titkos összetevőkre gyanakodnak, vagy épp az gondolják a borok fajtája, típusa lehet a megoldás. Pedig a titok, sokkal egyszerűbb, mint azt valaha is sejtettük volna. A tökéletes végeredményt úgy érhetjük el, hogy nem a bort nem forraljuk fel. Ezt a legtöbben elrontják, az ital nevének köszönhetően. Szóval a lényeg az, hogy a vörösbort felmelegítjük, de semmiképp nem forraljuk!

Ha már melegszik a bor, a citromot vágjuk gerezdekre, majd dobjuk ezt is a lábasba. Ezután jöhet a fahéj, a szegfűszeg és a cukor. Aki kedveli a markánsabb ízeket azok most tegyék hozzá a kardamom vagy gyömbér darabokat, ízlés szerint.

Ezután 5-6 percig melegítsük tovább a bort, még mindig forralás nélkül, majd keverjük át és hagyjuk állni az egészet legalább egy órán át. Fogyasztás előtt újra melegítsük meg, és keverjük fel a főzetet. Ezután pedig érdemes szépen lassan kortyolgatva elfogyasztani.

(Forrás: hellovidek.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details