2024. április 25., csütörtök - Márk

Promóció

Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát

782

Csak a dunavecsei Zöldi Kertészet munkatársai tudják, mi teszi olyan finommá a mákjukat, az általuk alkalmazott technológia ugyanis szakmai titok.

A százéves múlttal büszkélkedő családi vállalatban jelenleg öt fiútestvér irányítja a munkát, céljuk pedig az, hogy a fogyasztók számára egészséges, szép és igazán ízletes zöldségeket termeljenek. A mák kuriózumnak számít a kínálatukban, nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert sokan azt sem tudják, hogy termelnek Magyarországon mákot.

A dunavecsei Zöldi Kertészet százéves múltra tekint vissza. A céget napjainkban irányító öt fiútestvér dédnagyszülei az 1920-as években kezdtek el gazdálkodni, akkor még sóskát, spenótot, majd rebarbarát termesztettek, amit a Dunán hajóval vittek fel a Budapesti Nagybani Piacra. Később gyermekeik és unokáik vették át a családi vállalkozást, amely ma már a dédunokák gondos kezében van.

Tóth Benjámin társtulajdonos, az öt fiútestvér egyike szerint az egyik legkeresettebb termékük a mák, de még mindig sokan felkapják a fejüket arra, hogy egyáltalán létezik magyar mák.

„Hazánkban jelenleg 2 500-5 000 hektáron termesztenek mákot, és a mezőgazdaságban egy rendkívül új, exkluzív dolognak számít. Hazánkba főleg Csehországból érkezik a legnagyobb mennyiségű mákimport, főleg azért, mert itthon nem a legegyszerűbb termeszteni, az időjárási körülmények miatt. Ha ősszel nincs csapadék, akkor nem kel ki, tavasszal pedig gyakorlatilag esélytelen elszórni a magokat, mert szárazság van” – magyarázta a szakember.

makk2

Egy igazi vitaminbomba

Tóth Benjámin arról beszélt, hogy a rossz mákot nehéz kiszűrni, főpróbája mindig az íze, csak kóstolás után lehet megbizonyosodni róla, hogy jó terméket vásároltunk-e. Mint mondta, azokban a boltokban, ahol van rá lehetőség, érdemes megszagolni a mákot, ugyanakkor ez sem jelent garanciát semmire.

A Zöldi Kertészet társtulajdonosa kiemelte, hogy a rossz mák nemkívánatos mellékízt adhat az ételnek, és elronthatja azt, ami készül belőle. Mindenkinek azt javasolja, hogy lehetőség szerint közvetlenül a termelőktől vásároljanak, magyar terméket.

A szakember közölte, hogy három évvel ezelőtt a mák ára gyakorlatilag a duplájára ugrott, de az azóta eltelt években, a jó termésnek köszönhetően, már árcsökkenés tapasztalható a piacon.

Érdemes is fogyasztani, ugyanis igazi elixír: a máknak a legmagasabb a kálciumtartalma az összes növény közül, de rendkívül gazdag rostokban és vasban is, tehát egy igazi vitaminbombának nevezhető.

makk3

A titkot nem árulják el

Elárulta, hogy az általuk forgalmazott, saját termesztésű mák iránt jelentős az érdeklődés, mert a visszajelzések alapján egyedülállóan finom.

„A máktermesztés első évében egyre többen kezdtek el arról beszélni, hogy a mákunk jobb minőségű, mint máshol. Ezután még évekig kerestük, mi állhat ennek a hátterében, melyik lehet az a folyamat, ami ilyen különlegessé teszi. Sikerült is megtalálnunk, de ez szigorúan őrzött szakmai titok” – fogalmazott.

Tóth Benjámin közölte, hogy a mákot korábban a Nagybani Piacon értékesítették, de idéntől már webshopon keresztül is lehet belőle rendelni. Reményeik szerint hamarosan más webáruházakban és franchise-üzletekben is megtalálható lesz a híres magyar mákjuk, ugyanis több céggel állnak tárgyalásban az esetleges beszállításról.

A Zöldi Kertészet mákja GMO-mentes, és jövőre már a gluténmentes minősítést is meg fogják kapni. Idei újdonság, hogy már darált formában is elkezdték árulni, a karácsonyi bejgliket készítő háziasszonyok legnagyobb örömére.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details