2024. április 19., péntek - Emma

Promóció

Ha már unod a vizet: egészséges frissítők a forró napokra

399

Ahogy egyre feljebb kúszik a hőmérők mutatója, úgy iszunk mi is egyre több vizet naponta – legalábbis ideális esetben. Ha ezzel nehézségek akadnának (mert mondjuk innánk már valamit, aminek íze is van), akkor bevethetjük a csodafegyvert: a gyógynövényes teákat.

Nyáron még inkább oda kell figyelni az elegendő – min. 2-2,5 liter – folyadékbevitelre. A legegészségesebb, ha tiszta vizet és édesítés nélküli gyógyteát iszunk. Az emberek már évszázadok óta fogyasztanak gyógyteákat kellemes ízük és gyógyhatásaik miatt. A gyógyteák különféle gyógynövényekből és fűszernövényekből készülhetnek, melyek nem csupán tökéletes nyári italok lehetnek, hanem használhatjuk azokat nyugtatóként vagy a nagy melegben az alvásproblémák esetén is.

Nem árt tudatosítani magunkban azt sem, hogy egy pohár zamatos gyógytea kalóriatartalma nulla, míg egy doboz mesterséges aromákat tartalmazó, szénsavas üdítőé 145-150 kcal (kb. 37 g cukrot is tartalmaz).

Ha odafigyelünk az egészségünkre, akkor különösen érdemes a gyógynövényekből készült teákra voksolnunk. Fontos szabály viszont, hogy a gyógyteák mellett feltétlenül fogyasszunk azért elegendő vizet is!

A jéghideg víz viszont kerülendő a nyári hőségben is, mert könnyen torokgyulladás lehet a vége. Ahelyett tehát, hogy az ásványvizes palackot azonnal a fagyasztóba dobnánk, inkább fogyasszuk a vizet szobahőmérsékleten, ha pedig tehetjük, akkor készítsünk egy meleg teát a nyári napokon is.

Okos teák a nyári szezonra

  • A borsmenta tea természetes hatóanyagai segítségével frissíti a szervezetet. Mindemellett a mentának fertőtlenítő és vírusölő hatása is van, hűsít és serkent is. 1 liter vizet forraljunk fel, tegyünk bele 1 kávéskanál mentát, s hagyjuk 10 percig állni majd langyosan fogyasszuk. Ízesítés nélkül is kiváló frissítőt kapunk.
  • Nyár elején tele van a levegő bódító hársillattal. Az egészséges virágból a tea mellett érdemes szörpöt is főzni. Behűtve kiváló nyári hűsítő. Esti órákban teáként kortyolgassuk, nyugtató hatással bír.
  • A zsályát húsokhoz, köretekhez használjuk fűszernövényként. 1-2 levél elegendő, hogy kifejtse áldásos hatását. Daganatok megelőzésére alkalmazható, kellemes, nyugtató hatású, segíti az ellazulást, elősegíti a nyugodt alvást. Kiváló tea is készíthető viszont belőle: 1 liter vízhez 5 levél zsályát adjunk, forralás után hagyjuk állni 10 percig, utána fogyasztható.
  • A jeges fahéjas tea igen gazdag antioxidánsokban, ezért az egészségünknek mindenképpen jót teszünk vele. A fahéj jó hatással van az emésztésre, csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a szív- és érrendszer egészségét is. A fahéj javítja a vérkeringést, növeli a vitalitást és csökkenti a fáradtságot.


A jeges fahéjas tea hozzávalói:

  • bármilyen gyümölcstea-filter
  • 3-4 szál rozmaring
  • 3-4 szál zsálya
  • 1 fahéjrúd

Elkészítése: Tegyél egy edénybe két csésze vizet. Forrald fel, majd tedd bele a teafiltert, a zsályát, a rozmaringot és a fahéjrudat. Főzd 5-10 percig, majd szűrd és hűtsd le. Lehűtve, jégkockákkal fogyasztva isteni ital a meleg nyári napokon.

A citromfű enyhe nyugtató hatásáról ismert gyógynövény, melyet önmagában vagy akár fürtös mentával keverve is érdemes nyáron innunk.

Meglátod, a házilag készült hűsítő sokkal jobban esik majd, arról nem is beszélve, hogy szinte semmibe sem kerül, és nem tartalmaz egészségtelen hozzávalókat sem.

Használhatsz gyümölcsöket is tetszőleges mennyiségben, az eper, görögdinnye, vagy akár a barack is jó ötlet lehet, ám a zöldséges verzióval is érdemes megbarátkoznod. Az uborkás víz frissítő és méregtelenítő is egyben, ráadásul nagyszerűen hidratál.

Sőt, ha a jégkockatartóba gyümölcslevet teszel, csak bele kell dobnod egy-két darabot egy pohár vízbe, és máris kész a tökéletes szomjoltó!

Ezek után pedig nem lehet többé kifogás, hogy unod a sima vizet, hiszen csupán egy pár hozzávalóra és a fantáziádra van szükséged ahhoz, hogy igazán különleges ízű frissítőket kreálj a forró nyári napokra!

(Forrás: egy.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details