2024. április 26., péntek - Ervin

Promóció

Bőrápolás télen: 9 tipp a szakembertől

2019-12-15 921

A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője és a kinti-benti hőmérséklet közti különbség megviseli a bőrünket. Ilyenkor a speciális bőrápolás segíthet a problémáinkon. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa 9 hasznos tippel szolgál a bőr védelmében.

Mire figyelmeztet a bőrgyógyász?

A központi fűtés, a hideg, a szél, és a kinti-benti hőmérséklet közti jelentős különbség csökkentik a bőr nedvességtartalmát és erősebben igénybe veszik azt. A bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, ellenálló képessége csökken, fokozódhatnak az ekcémás, rozáceás panaszok. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.

  1. Mindennap hidratáljunk! Télen a zsírosabb, sűrűbb állagú krémek sokkal jobbak, mint a könnyű testápolók, az úgynevezett lotion-ok. Az érzékeny bőrűeknek ajánlott kerülniük az illatosított, lanolint tartalmazó készítményeket. A testápolót közvetlenül fürdés után kell felvinni az enyhén nedves bőrre, hogy még a felületi nedvességet is magába zárja.

  2. Bánjunk csínján a forró vízzel és a szappannal, ugyanis mindkettő szárítja a bőrt! Különösen a „téli viszketéssel” küzdőknek ajánlott a langyos vizes, gyors zuhanyozás nem irritáló készítménnyel, javasolt szappannal vagy speciális tusfürdővel fürdeni. Utána feltétlenül testápolót ajánlott használni.

  3. Ne fürödjünk naponta többször! Napi egyszeri fürdés tökéletesen elég, sőt, a karokat, a lábat és a törzset nem is kell feltétlenül szappanozni, vagy tusfürdővel sikálni, az öblítés is megteszi, így nem „radírozzuk le” a bőr természetes védelmét.

  4. Párásítsunk! A száraz levegő nedvességet von el a bőrtől, ezért a szobai párásítók jó szolgálatot tehetnek télen. Fontos, hogy ezeket rendszeresen tisztítsuk és cseréljük bennük a vizet, hogy kivédjük a penészgombák megjelenését.

  5. Védekezzünk a szél ellen! Tekerjünk sálat az arcunkra (de ne a szánk elé), hordjunk kesztyűt és sapkát és az ajkakat is védjük hidratáló készítményekkel. A gyakori kézmosás és a hideg miatt különösen fontos a gazdag, tápláló kézkrémek gyakori használata is. Az arcot is érdemes védeni, kifejezetten e célból kifejlesztett „cold krémekkel”, vagy egyéb arcápolókkal.

  6. Télen is fontos felkészülni a napsütésre! A 15 faktoros naptejek a mindennapi kint tartózkodáshoz elegendőek, de ha például szabadtéren sportolunk, ennél erősebb védelemre is szükség lehet. Síelésnél – főként tél végén – érdemes emelni a faktorszámot és ajkak fényvédelméről is gondoskodni. A túl sok és túl erős sugárzásnak kitett bőr a korai öregedés jeleit mutathatja és megnő a bőrdaganatok kialakulásának esélye is. Ugyanez érvényes a szoláriumozásra is. Az önbarnítókról pedig érdemes tudni, hogy szárítják a bőrt.

  7. Pótoljuk a D-vitamint! Mivel ezt a hormonként viselkedő vitamint nyáron a bőrünk állítja elő a napfény segítségével, télen nyilván alacsonyabb mennyiséghez jutunk belőle. Mielőtt azonban bármilyen mennyiségű és minőségű készítményhez fordulnánk, érdemes egy egyszerű vérvétellel ellenőriztetni a D-vitamin szintünket.

  8. Vegyük észre és kezeljük a hideg okozta problémákat! A hideg bőrelváltozásokat okozhat, érzékenyebbeknél, kisgyermekeknél akár fagyási sérüléseket is. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha megváltozik a kezünk vagy a lábunk színe, ha fájdalmat vagy érzéskiesést tapasztalunk.

  9. Kérjünk segítséget szakembertől! Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a szárazság nem szűnik, esetleg fokozódik, a bőr viszket, kivörösödik, kiütések, növedékek jelennek meg rajta, romlik az ekcéma, a rozácea állapot – feltétlenül forduljunk orvoshoz!

(Forrás: napidoktor.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details