2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

Ígéretes képességekkel indul a Vodafone TV

2019-11-22 1643

A Vodafone régóta dédelgeti azt az álmát, hogy konvergens szolgáltatóként vezetékes- és mobilszolgáltatásokat egyaránt kínáljon ügyfeleinek.

A UPC felvásárlása ennek az álomnak egyfajta beteljesülése, de a szolgáltatónak más módja is van arra, hogy ütőképes csomagokat kínáljon több százezer potenciális előfizetőnek. Ennek a csomagnak az egyik legérdekesebb része a Vodafone TV.

Néhány évvel ezelőtt valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy a Vodafone Magyarországon valaha tényezővé válhat a vezetékes távközlési szegmensben, aztán tavaly hirtelen minden megváltozott, amikor a cég anyavállalata bejelentette, több piacot, így a magyart is érintően felvásárolja a Liberty Global helyi leányvállalatait - azaz itthon a UPC Magyarországot. Ám a Vodafone-nak már akkor is voltak tervei a vezetékes szerepvállalást illetően, mielőtt ez a frigy létrejött volna.

BETELJESÜLT ÁLOM

Ennek a tervnek, vagy inkább üzleti modellnek az alapja a hírközlésszabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság úgynevezett L3 nagykereskedelmi szolgáltatások elérhetőségét szabályozó piachatározata, mely kötelezően előírja a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak, hogy vezetékes hálózataikon szabályozott feltételek mellett bitfolyam-hozzáférést nyújtsanak partnereiknek. A Vodafone és a Telekom között megkötött nagykereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a brit tulajdonban lévő operátor a Telekom, mint inkumbens szolgáltató szabályozott szolgáltatási területein használhatja a Telekom DOCSIS és FTTH alapú infrastruktúráját, amiért cserébe természetesen fizet a cégnek.

Ebből adódóan a Vodafone képessé válhat minden, a fent említett két új generációs technológiát használó Telekomos infrastruktúrával lefedett és a szabályozás alá bevont területen vezetékes szélessávú szolgáltatás nyújtására. Erre épülve jönnek hamarosan azok az új Vodafone internetcsomagok, melyek a UPC jelenlegi portfóliójához igazodva 150-500 Mbps letöltési sávszélességet kínálnak végpontonként - ott is, ahol a UPC infrastruktúrája egyáltalán nem érhető el.

 vodatvMediabox, a Vodafone TV lelke

A vezetékes internethozzáférésnél lényegesen meghatározóbb hírközlési szolgáltatás a műsorterjesztés - itt a Vodafone ahelyett, hogy a Telekom mára már meglehetősen korossá vált IPTV platformjának kvázi viszonteladójává vált volna, saját, csoportszinten fejlesztett megoldását hozta el Magyarországra. Ez a Vodafone TV, melyre a szolgáltató általános szerződési feltételei alapján mától minden Vodafone Csoporthoz tartozó dolgozó előfizethet.

Amint azt Lennert Márton, a Vodafone lakossági termék marketing és tartalomért felelős igazgatója lapunknak elmondta, a szolgáltatásra átmeneti ideig – legkésőbb 2020. január 31-ig – a Vodafone Csoport dolgozóitól fogadnak be igénybejelentést, az átfogó, országos kereskedelmi rajtra ezt követően kerül sor, mivel a nagykereskedelmi megállapodás értelmében a folyamatok részletes kidolgozása még zajlik a Telekom és a Vodafone között. Ráadásul a Vodafone az új IT rendszerén kínálja majd a lakossági vezetékes szolgáltatását, amit szintén tesztelni kíván a szolgáltató.

A kiterjedt tesztelésre már csak azért is szükség van, mivel egyelőre a Vodafone TV a hozzáférés jellegéből adódóan egy best effort jellegű hálózaton, tehát nem menedzselt környezetben működő tévészolgáltatás. Ennek az egyik legkézenfekvőbb hátránya, hogy a szolgáltatás minősége jelentős mértékben kitett a helyi hálózat aktuális terheltségének.

LINEÁRIS- NONLINEÁRIS MIX

Ugyanakkor a Vodafone TV az egyik legösszetettebb, legszélesebb funkcióválasztékot kínáló tévéplatform lesz hazánkban, amely alapvetően közvetlenül a video tartalmakkal igyekszik megnyerni a nézőt, összekeverve a lineáris és nem-lineáris tartalomfogyasztást – mondta el a HWSW-nek Lennert. A rendszer alapja egy tenyérnyi, dizájnos set-top box (Vodafone Mediabox), ami a többi szolgáltatónál jellemzően megtalálható ormótlan, sokat fogyasztó beltéri egységekhez képest már ránézésre is valóságos felüdülés, de legalábbis nem kell keresni azt a helyet a tévéállványon, ahol minél kevéssé feltűnően elrejthető. A manapság divatos trendekkel ellentétben a beltéri egységen nem Android fut, ebből kifolyólag az Android TV platform applikációi sem telepíthetők rá. A Vodafone helyette egy saját felhasználó felülettel ellátott, alapvetően HTML-alapú kezelőfelületet fejlesztett, melyhez azért viszonylag könnyedén lefejleszthetők applikációk, egy részük pedig már rendelkezésre is áll.

A Vodafone TV platform tartalmai egy központi hazai szerverről érhetőek el, így bármilyen eszközön megtekinthetőek jogosultság alapon az ügyfelek személyes tartalmai, például a felvételek is (NPVR). A Mediabox más piaci megoldásokkal ellentétben az interfészt teljes egészében lokálisan jeleníti meg, a kis beltéri egység a HWSW által látott demó alapján elegendő számítási kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy az egyébként dizájnos felület kezelése teljesen folyamatos, döccenésektől mentes legyen.

A felület szerencsére kellően letisztult ahhoz, hogy ne kizárólag a digitális natívok igazodjanak el rajta, a rendszer főképernyőjén alapvetően négy blokkba gyűjtve jelennek meg a tartalmak: az elsőben egy perszonalizált, azaz a korábbi "fogyasztás" alapján működő ajánló látható és itt találhatók az elmentett tartalmak is. A második a lineáris tévécsatornákat listázza (itt is azokat mutatja, melyeket a legtöbbször szoktunk nézni), a harmadikban pedig a videotár tartalmai jelennek meg. A negyedik blokkban találhatók az applikációk, melyek számát folyamatosan fogja növelni a szolgáltató, ezzel is teljesebb tartalomfogyasztási élményt kínálva az ügyfeleknek. A Vodafone TV minden eddigi piaci megoldásnál jobban épít a perszonalizációra, a cég szerint egészen szofisztikált ajánlórendszer áll a háttérben, mely erősen támaszkodik a csatornák és műsortulajdonosok által biztosított metaadatokra.

A Vodafone TV-hez természetesen jár mobilalkalmazás is, mely a beltéri egységgel összehangolva a magyar piacon egyedüliként képes arra, hogy egy élő adás (vagy bármilyen egyéb tartalom) képét átadja mobilról TV-re és vissza. Szintén teljesen egyedi megoldás a honi mezőnyben a gyereksarok, vagy kid's corner, melyet aktiválva a Mediabox menüje, illetve a tartalomkínálat a gyermekek igényeinek megfelelően teljesen átalakul. Ebből az üzemmódból csak PIN ismeretével lehet kilépni, emellett a képernyőidőt is lehet szabályozni a szoftverből, ezzel elkerülve, hogy a csemete az engedélyezett négynél több Peppa malac epizódot tekintsen meg.

TECHNOLÓGIAFÜGGETLEN MEGKÖZELÍTÉS

A szolgáltatás a Vodafone szerint eleinte a UPC két, szélső értéket képviselő TV-s díjcsomagja közé ékelődik majd, ami a lineáris tartalomválasztékot illeti, emellett egyes csatornáknál elérhető lesz timeshift és rögzíthető adás lehetőség is. A Vodafone Mediabox érdekessége, hogy az IP jel mellett a beépített DVB-C tunerének segítségével digitális kábeltévét is képes fogni, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás a jelenlegi több százezer UPC-s háztartásnál is használható lesz majd, kiváltva a Liberty tulajdonában maradt Horizon platformot.

Ebből már nem különösebben nehéz kikövetkeztetni, hogy a Vodafone célja, hogy technológiától (streaming, DVB-C) függetlenül ugyanazt a tartalmat tudja kínálni tévéelőfizetőinek ugyanazzal az eszközzel. A rendszer bevezetése a meglévő Horizon boxok cseréje miatt (ez már csak azért is elkerülhetetlen, mivel a Horizon platformra idővel lejár a Vodafone licence) óriási kiadással jár, nem véletlen, hogy a Vodafone lépcsőzetesen tervezi az új tévészolgáltatás bevezetését. Az ütemterv szerint a dolgozói tesztet követően várhatóan valamikor januárban először a telekomos területeken élők juthatnak hozzá a Vodafone TV-hez, később pedig fokozatosan, a jelenlegi UPC-s háztartásokban cserélhetik ki az eszközöket – fejtette ki Lennert.

A Vodafone TV új termék lévén azért láthatóan küzd néhány gyermekbetegséggel is. Ebből az egyik legfájóbb, hogy a platform ajánlórendszere az induláskor nem támogatja a több profil kezelését, azaz a család összes tagja beadja a saját tartalomfogyasztási szokásait a "közösbe". Egyelőre az is borítékolható, hogy a magyar Vodafone TV az induláskor nem fog bővelkedni az applikációkban, pedig a platform egyik legerősebb támpillére az alkalmazásháttér. Bár ma már egyre kevesebbeket érint, szintén hiányosságként említhető, hogy a beltéri egységen kizárólag HDMI-kimenet található, vagyis a régebbi, SCART bemenettel rendelkező tévékészülékek tulajdonosainak új tévére, de legalább egy átalakítóra lesz szükségük.

A rendszer létesítése sem feltétlenül olyan sima ügy, ahogy azt általában megszokhatták azok, akik egy cégnél fizetnek elő minden vezetékes szolgáltatásra. A Telekommal kötött nagykereskedelmi szerződés értelmében így telepítéskor először egy Telekomos szerelő száll ki a címre, aki kihúzza a végpontig a kábelt (technológiától függően koax vagy optikai), majd ezt követően érkezik egy Vodafone-os szakember, aki a szolgáltató home gateway-ét ráköti erre a kábelre. Ez már csak azért is felesleges körnek tűnhet, mivel az induláskor ez a home gateway gyakorlatilag ugyanaz a Sagemcom gyártmányú eszköz, amit a Telekom is használ, csak éppen Vodafone-os szoftver fut rajta.

A Vodafone ígérete szerint a legtöbb gyermekbetegségre hamar születik majd megoldás, az újabb, várhatóan féléves gyakorisággal érkező szoftververziókkal jönnek majd az új funkciók. A Vodafone TV azonban műszaki szempontból már így is, kezdetleges állapotában is a magyar tévépiac egyik, ha nem a legfejlettebb platformja, amit legfeljebb a Telekom saját, várhatóan jövőre debütáló MediaFirst-alapú megújult IPTV rendszere szorongathat majd meg.

Forrás: hwsw.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details