2023. december 1., péntek - Elza

Hírek, elemzések

Hidroplán eBike vagy vízi kondigép: izgalmas vízisport találmányok

515

Hazánk élen jár a különböző vízi sportokban, ráadásul ezekhez és sok más vízparti tevékenységhez számtalan új találmány is kapcsolódik világszerte.  A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte az elmúlt évek legérdekesebb, vízi sportokhoz köthető találmányait itthonról és a nagyvilágból a hidroplán eBike kerékpártól a mentális és fizikális képességet fejlesztő vízi játékon át az okos vitorlásruháig.

A konditermek és gépek használata minden korosztályban népszerű, ám egy különleges magyar szabadalom segítségével egészen új szintre emelhetjük az edzést, méghozzá a vízben. Az Aquawallgym™ a világon egyedülálló mobil vízi kondigép, amelyet Pribélyi Péter aquafitnesz edző és vízi rehabilitációs szakember álmodott meg. A teljesen hazai gyártású eszköz bármely bel- és kültéri medencében használható: a tíznél is több kiegészítő termék, valamint a rögzítési pontok variációjával végtelen számú gyakorlat végezhető vele. Kifejezetten alkalmas izomerősítésre, a koordináció, az állóképesség és gyorsaság fejlesztésére. 

Az egyéni edzésen túl, a csoportos vízi sportok területén is találhatunk izgalmas újdonságokat. A Water Skyball (WSB) egy védjegy oltalommal védett, magyar fejlesztésű, speciális szabályokkal rendelkező páros vízi sportág, amelyet a Fontanus Központ szakmai csapata hozott létre 2013-ban. A védjegy oltalom lehetővé teszi, hogy a water skyball szóösszetételt kizárólagosan alkalmazzák és így másoktól is megkülönböztessék magukat. A játék a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően néhány év alatt sportággá nőtte ki magát. A Water Skyballt derékig érő vízben játsszák a 2 fős csapatok egymás ellen egy egyedileg kifejlesztett és gyártott labdával. Cél a labda bedobása az ellenfél kapujába, azonban a kapu különböző részeibe dobott gólok más-más pontértékkel rendelkeznek. Az izgalmas sportág iránt már a görög úszóklub is érdeklődik, így a következő években a nemzetközi vizeket is meghódíthatja a WSB. A nemzetközi sikernek pedig alapfeltétele a megfelelő oltalmi portfolió, hogy a konkurencia ne tudja büntetlenül másolni az innovációjukat.

Nemzetközi vizekre „evezve” szintén találkozhatunk jó néhány innovatív, vízi sportokhoz köthető találmánnyal. Mit kapunk, ha ötvözünk egy elektromos kerékpárt, egy vízi járművet és a hidroplán hatékonyságát? A Hydrofoiler™ XE-1-et, a világ első hidroplán eBike kerékpárját  amely a vízen való kerékpározás élményét nyújtja  az új-zélandi Manta5 startup hozta létre.  Az egyedülálló járműre 2022-ben a vállalat formatervezésiminta-oltalmat jegyeztetett be, ezáltal ők lehetnek az egyetlenek, akik gyárthatják ezt az eBike-ot és védve vannak a bitorlás, a másolatok és hamisítványok ellen is. A Hydrofoiler XE-1 alumínium vázra épül, szénszálas hidroprofilokkal és propellerrel van ellátva, amelyek a sebesség növelésével kiemelik a járművet a vízből. Saját fejlesztésű sebességváltót is használ, amely hibrid lánc- és tengelyhajtási rendszerhez csatlakozik: célja, hogy a jármű csendes és áramvonalas maradjon.

Egy másik innovatív vízi jármű a svájci  WoKart™. A világ első szabadalmaztatott, középre szerelt külső motorral ellátott vízi járműve, amit úgy képzelhetünk el, mintha a vízen gokartoznánk. Ez az egyedi eszköz a motorozás (gokart), a csónakázás és egyedülálló innovációk révén – mint a középre szerelt motor, amely kategóriájában vezető, nagy sebességű, 90 fokos fordulókat tesz lehetővé – gyors, érzékeny, mozgékony és szórakoztató is egyben. A szabadalmaztatott WoKart Dr. Albert Nazarov által létrehozott, egyedülálló aszimmetrikus katamarán elrendezéssel rendelkezik a fokozott teljesítmény érdekében. A WoKart a vizet utakká alakítja át, és a vízen való vezetés érzését adja, még olyan területeken is, ahol a sugárhajtású vízi járművek már nem engedélyezettek.

Az egyik legnépszerűbb vízi közlekedési és sportolási forma, a vitorlázás szerelmeseinek segít egy szintén magyar innováció, a világ első okos vitorlásruhája. A 878Co márka egy fashion-tech és innovációs brand, amit a cég a tudatos márkaépítés érdekében szóvédjegyetként jegyezett be.  A márka hazai tervezésű, innovatív fejlesztésű és gyártású terméke a professzionális vitorlázás problémáira kínál megoldást. A vitorlásruhákban a fenntarthatóság, a digitális megoldások, a sokéves termékfejlesztés és gyártástechnológia találkozik az anyaginnovációval. A termékek a szintén szabadalmaztatott grafén nevű anyagból készülnek, amely egy ultrakönnyű, rugalmas, teljesen vízálló és szuper erős anyag (előállításáért a Manchesteri Egyetem fizikusai 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak és 2015 óta „eljárás grafén előállítására, grafit elektródák elektrokémiai eróziójával” megnevezéssel rendelkezik hatályosított európai szabadalommal is). Az anyaginnováció mellett a digitális megoldásokból sincs hiány, hiszen a ruhák 3D-s testszkennelés segítségével teljesen egyénre szabhatók, amely jelentősen képes növelni a sportolói teljesítményt.

| Kép forrása: Water Skyball

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA termékbemutató

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« December 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Karácsonyház Gödöllőn

Karácsonyház Gödöllőn

More details
„A mi Normafánk” címmel közösségi fotógyűjtést szerveznek

„A mi Normafánk” címmel közösségi fotógyűjtést szerveznek

More details
A Magyar Menyasszony már a kerítésnél van

A Magyar Menyasszony már a kerítésnél van

More details
Új vezetőség a Pannonia Golf & Country Club élén

Új vezetőség a Pannonia Golf & Country Club élén

More details
Síszezon Magyarországon

Síszezon Magyarországon

More details
Ezzel az étrenddel lendülhetünk formába karácsonyra

Ezzel az étrenddel lendülhetünk formába karácsonyra

More details
Adventi termelői napok Hévízen, 2023. december 2-31.

Adventi termelői napok Hévízen, 2023. december 2-31.

More details
Forró élmények – fáklyás séta forró itallal Hévízen

Forró élmények – fáklyás séta forró itallal Hévízen

More details