2024. április 24., szerda - György

Hírek, elemzések

Az Év Szállodája 2022 kategórianyertese: Hotel Moments Budapest – interjú

692

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége három év kihagyás után hirdette meg 2022 végén az Év Szállodája pályázatot. A díjat a budapesti négy csillag „limited service” kategóriában, megosztva a Hotel Moments Budapest nyerte el. Interjúnk Kanel Gyulával, a ház igazgatójával.

Miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek az Év Szállodája 2022 versenyen, és mit jelent önöknek a kategóriagyőzelem?

A nyitástól kezdve MSZÉSZ-tagok vagyunk, fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk az érdekszövetségben, és fokozott figyelemmel kísérjük annak kezdeményezéseit. Maga az Év Szállodája díj azért jelentős elismerés, mert – más, jellemzően magazinok által kiosztott díjakkal ellentétben – itt szakmai zsűri dönt, tapasztalt szakemberek ítélik meg a pályázatok minőségét és az ezeken belül bemutatott szállodák szolgáltatásait. A kitüntető címet második alkalommal nyertük el, és – bármilyen nehéz is lesz – jövőre szeretnénk utolérni a háromszoros győztes Kolping Hotelt!

Fontosnak tartjuk a példamutatást is. Ahogy azt már több fórumon is hangoztattam, megfelelő minőségű szállodákra van szükség ahhoz, hogy Budapest emelni tudjon az árain. A Moments üzemeltetése a nyitás óta „sikersztori”, jó példa arra, hogyan lehet gazdaságosan, nyereségesen, magas színvonalon szolgáltatást nyújtani a vendégek megelégedettségére.

Mit gondol, mivel emelkedik ki a Moments Hotel Budapest a budapesti négycsillagos szállodák mezőnyéből?

Lássuk be, a városi szállodák kínálata kategórián belül nagyjából egyforma, muszáj tehát a minőségben, vendégélményben egyedinek, kiemelkedőnek lenni! Cégcsoportunk (Continental Group – a szerk.) filozófiája szerint a Moments és a hozzá hasonló házak csak akkor működhetnek eredményesen, ha a személyzet megfelelő szolgáltatást nyújt, és ezáltal a vendégek elégedetté válnak.

Humánpolitikánknak ezért fontos eleme a bérezés, erre nagyon odafigyelünk, és ha szükséges, gyorsan döntünk, 2022-ben például kétszer emeltünk a fizetéseken. A jó munkabér azonban önmagában kevés, ezért egy „unortodox” módszerrel egészítjük ki: a munkaköri leírások nálunk csak útmutatóként szolgálnak, alap attitűdként mindenki segíti a másik munkáját. Ha látom, hogy sor alakul ki a recepción, igazgatóként is beugrok a vendégeket bejelenteni, ha kell, a front office manager ajánl éttermet a vendégnek, a műszakos kolléga a rendezvénytermek berendezésében segít, a reservation manager pedig a recepción kezdi a napját, hogy végigbeszéljék az előző nap tapasztalatait. Nincsen szigorú hierarchia, nincsenek szigorú munkakörök és pozíciók, mindenki a ház gazdájának érzi magát. A kollégák tudják, hogy oda-vissza számíthatnak egymásra, és mivel változatosak a napjaik, nincs monotonitás, beszürkülés. Többek között ezért is erőltetjük belsős szobalányok foglalkoztatását, a saját munkaerőnek egészen más a motivációs szintje és a lojalitása.

A csapat kohéziójának megteremtése szintén prioritás. Nálunk fontos társasági esemény a reggeli: a reggeliztetés után az összes dolgozónk együtt eszik, ugyanabból a kínálatból, mint a vendégek, és ugyanolyan oldott, családi hangulatban. A cégcsoport szállodái, dolgozói ismerik egymást, rendezvényeinken együtt ünnepeljük a vállalat sikereit.

Hét éve épült, műemlék épületben működő városi hotelként az energetikai korszerűsítés tekintetében a lehetőségeink korlátozottak. Minden világítótestünk energiatakarékos, a mosó- és szárítógépeket a kezdetektől energiaosztály alapján vásároljuk. A zöld szálloda pályázat további segítséget nyújtott az energiaköltségek leszorításában: a Covid alatt optimalizáltuk a szellőzőrendszerek programozását, a bojlerek üzemelését, ügyelünk rá, hogy a személyzeti étkezésnél se legyen maradék, emellett a munkatársak figyelmét is igyekszünk a fenntarthatóság irányába vinni. Gyakran tapasztaljuk, hogy az egyébként környezettudatos vendégek a szállodába lépve elfelejtik elveiket. Udvarias oktatással igyekszünk felhívni a figyelmüket arra, hogy a spórolás nem a jövedelmezőség, hanem mindannyiunk érdekében fontos, ösztönzésükre motivációs eszköz kidolgozásán dolgozunk.

Hogyan alakult a szálloda 2022. május-december közötti teljesítménye 2019 hasonló időszakához hasonlítva?

Ha a bevételt nézzük, nagyon pozitív a mérlegünk, sikerült túlszárnyalnunk a 2019-es számokat. A 2022-es, a munkabért és az energiaárakat is érintő költségrobbanás után azonban nem lehet csak bevétel alapján sikeresnek ítélni egy gazdálkodást. Meglátásunk szerint muszáj megfelelő áron értékesíteni a szobákat ahhoz, hogy minden költséget a helyén tudjunk kezelni. Mi ebbe az irányba indultunk el. A foglaltságunk ugyan 10 százalékkal alacsonyabb lett 2019 azonos időszakához képest, az átlagárat azonban 30 euróval növeltük, aminek a felét ADR-ben (átlag napi ár – a szerk.) és RevPAR-ban (egy kiadható szobára jutó árbevétel – a szerk.) is sikerült megőrizni.

I Forrás turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details