2023. december 5., kedd - Vilma

Hírek, elemzések

Az Év Szállodája 2022 kategórianyertese: Hotel Moments Budapest – interjú

661

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége három év kihagyás után hirdette meg 2022 végén az Év Szállodája pályázatot. A díjat a budapesti négy csillag „limited service” kategóriában, megosztva a Hotel Moments Budapest nyerte el. Interjúnk Kanel Gyulával, a ház igazgatójával.

Miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek az Év Szállodája 2022 versenyen, és mit jelent önöknek a kategóriagyőzelem?

A nyitástól kezdve MSZÉSZ-tagok vagyunk, fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk az érdekszövetségben, és fokozott figyelemmel kísérjük annak kezdeményezéseit. Maga az Év Szállodája díj azért jelentős elismerés, mert – más, jellemzően magazinok által kiosztott díjakkal ellentétben – itt szakmai zsűri dönt, tapasztalt szakemberek ítélik meg a pályázatok minőségét és az ezeken belül bemutatott szállodák szolgáltatásait. A kitüntető címet második alkalommal nyertük el, és – bármilyen nehéz is lesz – jövőre szeretnénk utolérni a háromszoros győztes Kolping Hotelt!

Fontosnak tartjuk a példamutatást is. Ahogy azt már több fórumon is hangoztattam, megfelelő minőségű szállodákra van szükség ahhoz, hogy Budapest emelni tudjon az árain. A Moments üzemeltetése a nyitás óta „sikersztori”, jó példa arra, hogyan lehet gazdaságosan, nyereségesen, magas színvonalon szolgáltatást nyújtani a vendégek megelégedettségére.

Mit gondol, mivel emelkedik ki a Moments Hotel Budapest a budapesti négycsillagos szállodák mezőnyéből?

Lássuk be, a városi szállodák kínálata kategórián belül nagyjából egyforma, muszáj tehát a minőségben, vendégélményben egyedinek, kiemelkedőnek lenni! Cégcsoportunk (Continental Group – a szerk.) filozófiája szerint a Moments és a hozzá hasonló házak csak akkor működhetnek eredményesen, ha a személyzet megfelelő szolgáltatást nyújt, és ezáltal a vendégek elégedetté válnak.

Humánpolitikánknak ezért fontos eleme a bérezés, erre nagyon odafigyelünk, és ha szükséges, gyorsan döntünk, 2022-ben például kétszer emeltünk a fizetéseken. A jó munkabér azonban önmagában kevés, ezért egy „unortodox” módszerrel egészítjük ki: a munkaköri leírások nálunk csak útmutatóként szolgálnak, alap attitűdként mindenki segíti a másik munkáját. Ha látom, hogy sor alakul ki a recepción, igazgatóként is beugrok a vendégeket bejelenteni, ha kell, a front office manager ajánl éttermet a vendégnek, a műszakos kolléga a rendezvénytermek berendezésében segít, a reservation manager pedig a recepción kezdi a napját, hogy végigbeszéljék az előző nap tapasztalatait. Nincsen szigorú hierarchia, nincsenek szigorú munkakörök és pozíciók, mindenki a ház gazdájának érzi magát. A kollégák tudják, hogy oda-vissza számíthatnak egymásra, és mivel változatosak a napjaik, nincs monotonitás, beszürkülés. Többek között ezért is erőltetjük belsős szobalányok foglalkoztatását, a saját munkaerőnek egészen más a motivációs szintje és a lojalitása.

A csapat kohéziójának megteremtése szintén prioritás. Nálunk fontos társasági esemény a reggeli: a reggeliztetés után az összes dolgozónk együtt eszik, ugyanabból a kínálatból, mint a vendégek, és ugyanolyan oldott, családi hangulatban. A cégcsoport szállodái, dolgozói ismerik egymást, rendezvényeinken együtt ünnepeljük a vállalat sikereit.

Hét éve épült, műemlék épületben működő városi hotelként az energetikai korszerűsítés tekintetében a lehetőségeink korlátozottak. Minden világítótestünk energiatakarékos, a mosó- és szárítógépeket a kezdetektől energiaosztály alapján vásároljuk. A zöld szálloda pályázat további segítséget nyújtott az energiaköltségek leszorításában: a Covid alatt optimalizáltuk a szellőzőrendszerek programozását, a bojlerek üzemelését, ügyelünk rá, hogy a személyzeti étkezésnél se legyen maradék, emellett a munkatársak figyelmét is igyekszünk a fenntarthatóság irányába vinni. Gyakran tapasztaljuk, hogy az egyébként környezettudatos vendégek a szállodába lépve elfelejtik elveiket. Udvarias oktatással igyekszünk felhívni a figyelmüket arra, hogy a spórolás nem a jövedelmezőség, hanem mindannyiunk érdekében fontos, ösztönzésükre motivációs eszköz kidolgozásán dolgozunk.

Hogyan alakult a szálloda 2022. május-december közötti teljesítménye 2019 hasonló időszakához hasonlítva?

Ha a bevételt nézzük, nagyon pozitív a mérlegünk, sikerült túlszárnyalnunk a 2019-es számokat. A 2022-es, a munkabért és az energiaárakat is érintő költségrobbanás után azonban nem lehet csak bevétel alapján sikeresnek ítélni egy gazdálkodást. Meglátásunk szerint muszáj megfelelő áron értékesíteni a szobákat ahhoz, hogy minden költséget a helyén tudjunk kezelni. Mi ebbe az irányba indultunk el. A foglaltságunk ugyan 10 százalékkal alacsonyabb lett 2019 azonos időszakához képest, az átlagárat azonban 30 euróval növeltük, aminek a felét ADR-ben (átlag napi ár – a szerk.) és RevPAR-ban (egy kiadható szobára jutó árbevétel – a szerk.) is sikerült megőrizni.

I Forrás turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Karácsonyi programok a Termesz Szerszámházban

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« December 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

More details
Advent a Magyar Nemzeti Galériában

Advent a Magyar Nemzeti Galériában

More details
Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

More details
Adventi vásár Sopronban

Adventi vásár Sopronban

More details
Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok

Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok

More details
30. éves jubileumát ünnepli az AMPER – Brno, 2024. március 19-21.

30. éves jubileumát ünnepli az AMPER – Brno, 2024. március 19-21.

More details
Kopogtató és asztaldísz készítő workshop az Esküvőpalotában, 2023. december 8.

Kopogtató és asztaldísz készítő workshop az Esküvőpalotában, 2023. december 8.

More details
SlowXmas Budapesten 2023. december 24-ig

SlowXmas Budapesten 2023. december 24-ig

More details
Régiségvásár Debrecenben, 2023. december 10.

Régiségvásár Debrecenben, 2023. december 10.

More details