2023. május 28., vasárnap - Emil, Csanád

Hírek, elemzések

Lakhatási krízis, elemzés, javaslat

214

A 2022-es lakásépítési adatokra reagált az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), egyben kitért az Európa-szerte tapasztalható „lakhatási krízis” magyar okaira. A szövetség a helyzet elemzése mellett javaslatokat tett a lehetséges megoldásokra is mind a kormányzat, mind az építőipari szereplők számára.

A használatba vett új lakások számának növekedése a vidékre jellemző, a falusi CSOK kedvező hatása és a 2020-2021-ben, az építések indulásakor meglévő kedvezőbb hitel-kamat környezet itt érvényesült jobban – így kommentálta a szakszövetség a tavalyi lakásépítésekről és kiadott építési engedélyekről 2023-ban megjelent legfrissebb adatokat. A korábbi évekhez mérve a kiadott építési engedélyek száma és a megvalósuló lakásszám közötti különbség jelentős növekedése arra utal, hogy a megrendelők előkészítenek, de egyre többen kivárnak.  Az oka Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint a Magyarországon is jelentkező, Európában tapasztalható „lakhatási krízis”. Ennek „magyaros változata” a lakásvagyon műszaki állagának gyors romlása, öregedése, ahol a tulajdonos nem költ megfelelően a lakásfelújításra, a lakhatás minőségére – tette hozzá, megjegyezve, hogy a drasztikus áremelkedések következtében ez még inkább így alakul.


 

HA SZIGETELÉS AKKOR NÉZZEN BE HOZZÁNK, vagy várjuk érdeklődését telefonon! Turai fatelep
 
☎️06 70 77 87 972 vagy 06 70 777 99 82

 


A lakosság lakáscélú megtakarítása ugyanis nem elegendő a feladatok finanszírozásához, mindenképp hitelekre van szüksége. Kétszámjegyű kamatok mellett a lakosság azonban nem vesz fel lakáscélú hitelt, kivárás tapasztalható – állapította meg az elnök. Ez is közrejátszott abban, hogy a múlt év második felétől az új építésekkel szemben a felújításokra került a hangsúly, különös tekintettel az energiatakarékosságot szolgáló munkákra. Megállapításuk szerint a kormány fontos intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy 2023-2024-ben a lakásépítés és a lakásfelújítás egyenrangú legyen, és lendületük ne törjön meg: ide sorolható az új építésű ingatlanok 5 százalékos áfatartalma, a falusi CSOK meghosszabbítása és a Babaváró hitel fenntartása.

Ugyanakkor az ÉVOSZ szerint további intézkedések indokoltak, amelyekhez a szövetség is javaslatokat fogalmazott meg. Mivel Magyarországon 2023-2024-ben elsődlegesen a forráshiány szab korlátot a lakásgazdálkodásnak és  nem kapacitáshiány, ezért az ÉVOSZ javaslatai a forrásbővítésére irányulnak a közösségi (állami) és a magán (lakossági) oldalon egyidejűleg. 


HA SZÁMÍT A JÓ ÁR - ameddig a készlet tart! 2. osztályú deszka ideiglenesen készleten a  Turai fatelep ráktárkészletén, ?bruttó: 99 000 Ft / m3 ? ☎️06 70 77 87 972 vagy 06 70 777 99 82

 

 


Az ÉVOSZ javasolja, hogy a rendezett költségvetési kapcsolatokkal működő vállalkozásoknál a munkaadó adó- és járulékmentesen adhasson egy alkalommal maximum 10 millió forint munkáltatói hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást új építésű lakáshoz a munkavállalónak, felújításnál pedig maximum 5 millió forintot.

  • Javasolják az energiatakarékos városrész-rehabilitációs programok elindítását.
  • A lakásár-családi jövedelem olló erős nyílására tekintettel javasolják az úgynevezett „támogatott nonprofit lakásépítési módszer” bevezetését, amelynek alkalmazása során az állam, az önkormányzat a fejlesztéshez a terület biztosításával és közművesítéssel járulhat hozzá, illetve ráépítési jogot adhat. A fejlesztést nonprofit szervezet bonyolítaná le, ezzel biztosítva a lakások alacsonyabb árát.
  • Az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy a családi otthonteremtési támogatási programok és kedvezményes áfa előírások feltételrendszere legyen hosszabb távon stabilan kiszámítható, és határidők nélküli. 
  •  Végezetül az ÉVOSZ iparosított lakásépítési és felújítási technológiák kifejlesztésére és gyártására irányuló újabb innovációs pályázat kiírását is javasolja és szorgalmazza a kormányzat komplex, hosszú távú lakásgazdálkodási stratégiájának elkészítését.


 I Forrás: CSOK Otthonteremtési kedvezmények blogspot

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Az élet legszebb pillanataiban is BETA szerszám!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Május 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Bejött a Hannover Messe a vállalkozó szelleműeknek

Bejött a Hannover Messe a vállalkozó szelleműeknek

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Megnyitott a budapesti Madame Tussauds: ennyibe kerül a belépő!

Megnyitott a budapesti Madame Tussauds: ennyibe kerül a belépő!

More details
Üzleti reggelire találkoztak az ingatlanszakma képviselői

Üzleti reggelire találkoztak az ingatlanszakma képviselői

More details
Kihívás Napja, 2023. május 31.

Kihívás Napja, 2023. május 31.

More details
Pénz, de honnan? 2023 – Budapest, 2023. június 22.

Pénz, de honnan? 2023 – Budapest, 2023. június 22.

More details
IV. GreenTech Zöld Energia – Szakkiállítás és konferencia, 2023. május 25-26

IV. GreenTech Zöld Energia – Szakkiállítás és konferencia, 2023. május 25-26

More details
Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazuri, 2023. május 29.

Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazuri, 2023. május 29.

More details
Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnep

Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnep

More details