2023. január 30., hétfő - Martina

Hírek, elemzések

Intelligens robotokkal érkezik a jövő Budapestre

197

Budapest áruházaiba, bevásárló központjaiba, egészségügyi és ipari intézményeibe jövőre megérkezhet az intelligens robotok legújabb generációja. Megkezdhetik szolgálatukat, ami mögött világméretű innováció áll. Ezekkel a legmodernebb biztonságtechnikai védelmi megoldásokkal Magyarországon kizárólag a Bastion Group rendelkezik. Vezetőik sikeres megállapodásokat kötöttek októberben Dubajban, a Gitex Global szakkiállításon a világ legnagyobb robotgyártóival. Ennek köszönhetően hamarosan egy új, fáradhatatlan szereplőgárda lép a hazai munkaerőpiacra. Elkezdődik az az időszak, amikor emberek mellett robotok is vállalnak munkát a biztonsági piacon.

Az első találkozás bizonyára meglepő lesz az emberarcú robottal, „aki” mosolyogva ránk köszön egy pláza recepcióján, és hogylétünk felől érdeklődik. Hajós István biztonságtechnikai szakértő, a Bastion Group ügyvezetője azt tanácsolja, fogadjuk nyitottan a robotok közeledését. Nem félni kell tőlük, hanem megismerni őket, megtanulni velük élni, hiszen már közöttünk vannak. A fővárosiak „leckéje” nem lesz teljesíthetetlenül nehéz, mert már eddig is találkozhattak a biztonságtechnikai robotok alaptípusaival, amelyek néhány alapfunkcióra voltak képesek: közlekedni és szállítani. A megrendelők igénye azonban az egész világon finomodott és differenciálódott, az innováció is ebbe az irányba fordult.

A Gitex Globalon, a világ legnagyobb és legjelentősebb IT és robotika expóján évről évre specializálódott a jövő munkavállalóinak alternatívája.Két éve tesztelték az új, intelligens generációt, amelynek képviselőit a dubaji világkiállításon nemcsak megtekinteni lehetett, mint egy prospektusban, hanem kommunikálni is lehetett a mozgó, kérdező és válaszoló robotokkal. Ezek már annyira megbízható szoftver-hardver rendszerek, hogy bátran kiengedik a közösségi terekbe, plázákba, egészségügyi intézményekbe, hogy ott közlekedjenek közöttünk.

Fertőtlenítsenek az ember számára veszélyes vegyszerekkel, vagy felszolgáljanak egy étteremben.Megérkeztek a világkiállításra, és hozzánk is kerülhetnek az első emberszabású, humanoid robotok, amelyek nemcsak alakjukban, hanem a megszólalásig hasonlítanak például egy recepciósra. Ezeket nemcsak felöltöztetik, hanem emberi formát is kapnak, létező emberek arcának szilikonos maszkját, és egy komplett gesztuskészletet, amivel érzelmeket is képesek kifejezni.

Ez a recepciós hétfőn reggel is mosolyog a belépőre, és ezzel máris jó hatást kelt. Kiállítja a belépőkártyát, elmagyarázza, merre haladjunk a célunk felé, felvilágosítást ad a nyitvatartásról, és minden fontos információt tud, amit beletápláltak. Testhőmérsékletet mér, megszámolja a ki-, és a belépőket, a nap végén azt is tudja, hányan tartózkodnak még az épületben.Hajós István hozzátette: más funkciót szolgálnak a 200 kilós, embermagasságú, robusztus járőr robotok, „akik” önállóan bejárnak egy előre megadott útvonalat – például azt, ahová az éjjeli őrök nem jutnak el minden órában.

A fejkamerájukkal rögzített felvételeket folyamatosan nyomon követheti a biztonsági őr, aki tudja, hogy milyen jelzéssel érzékeli a robot az illetéktelen mozgást, az arcfelismerő funkcióval azt is, hogy saját dolgozójuk jár-e a területen. Körjárata végén a robot visszamegy a töltőállomásra, két-három óra alatt feltölti magát, és újrakezdi a járőrözést, akár nehezebb, 5-10 százalékos lejtőn, göröngyös úton is.A Dubajban debütált, új generációs robottársadalom sokkal kifinomultabb technikai paraméterekkel rendelkezik, mint elődeik. Nemcsak a kinézetük emberszabásúbb, hanem képesek egész nap, akár 8 órán át működni egyetlen töltéssel, míg elődeiknek csak két-három óra volt a töltöttségi ideje.

Pontosabb a navigációs rendszerük is, minimális a lefagyás kockázata. Sok, korábban extrának számító funkció (az arcfelismerés, a testhőmérséklet mérés, az éjjel-nappal látó kamera, a mozgásérzékelés és a riasztás) már alapként benne van ebben az új generációban. A ma létező legmodernebb biztonságtechnikai védelem nemcsak olcsóbb az emberi munkánál (a járőr robot bérleti díja 10-30%-kal alacsonyabb a biztonsági őr óradíjánál), hanem kitölti a hiányszakmákban keletkezett űrt is.

Dubajban több nagy járőr- és recepciós robotgyártóval tárgyalt a Bastion Group vezetése az elmúlt hetekben, most a végső egyeztetések folynak, hogy az olyan funkciókkal rendelkező modelleket válasszák ki, amelyekre van megrendelői igény. Hamarosan ezek állnak majd szolgálatba Budapesten. A humanoid robotokról már megszületett a megállapodás két neves gyártóval. Emellett sok inspiráció került még a szakemberek dubaji útjának mérlegébe, és az élmény, hogy a jövő már kézzelfogható. Az innovációnak ezen az útján építik tovább robotflottájukat.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA 2023. évi katalógus!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Január 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Tartalom galéria

5 szuper túra Budapest környékén kezdőknek és haladóknak

5 szuper túra Budapest környékén kezdőknek és haladóknak

More details
Pécsibaba Expó, 2023. február 12.

Pécsibaba Expó, 2023. február 12.

More details
Szépséghibás és akciós könyvek vására, 2023. február 4.

Szépséghibás és akciós könyvek vására, 2023. február 4.

More details
Kiosztották „Az Év Honlapja” díjakat

Kiosztották „Az Év Honlapja” díjakat

More details
Mit tehetünk, ha kikerül rólunk egy nem kívánt kép a netre?

Mit tehetünk, ha kikerül rólunk egy nem kívánt kép a netre?

More details
Webinárium: energetikáról kisvállalatoknak - 2023. január 30

Webinárium: energetikáról kisvállalatoknak - 2023. január 30

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Könyvet írt a párok védőszentje: így menthető meg a szakadék szélén álló házasság

Könyvet írt a párok védőszentje: így menthető meg a szakadék szélén álló házasság

More details
Péntektől regisztrálhatnak energiatámogatásra a szálláshelyek és az éttermek

Péntektől regisztrálhatnak energiatámogatásra a szálláshelyek és az éttermek

More details