2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek, elemzések

Elkészült a MICE ágazat első hazai gazdasági hatáselemzése

420

A szövetségi konferenciák esetén az egy főre vetített gazdasági hatás 44%-kal magasabb, mint a teljes konferenciaszektor vonatkozásában – derül ki abból a kutatássorozatból, amely a Magyar Kongresszusi Iroda kezdeményezésére indult el.

A kutatók hiánypótló módon szeretnének rámutatni arra, hogy a fent említett rendezvények egy adott desztináció eredményeire hogyan hatnak ki.

A Magyar Kongresszusi Iroda (MKI) hosszú távú kutatás stratégiájában célul tűzte ki egy olyan nemzetközi módszertanra épülő kutatás létrehozását, amely biztosítja a nemzetközi MICE piacon Budapest és Magyarország versenytársakkal való összehasonlíthatóságát. A cél megvalósításához az AIPC (International Association of Convention Centres) és IPSOS által létrehozott Meetings Industry Report (Economic Impact Calculator) felméréshez csatlakozott a Kongresszusi Iroda, amely tanulmány módszertanának egy az egyben történő adaptálása biztosítja Magyarország eredményeinek összehasonlíthatóságát a nemzetközi piacon. Jelenleg számos különböző módszertant alapul vevő kutatás elérhető országos és nemzetközi szinten is, amely elemzések önmagukban hasznos információt szolgáltatnak, nem tartalmaznak azonban konzisztens, más globális szervezetekkel összehasonlítható adatokat.

A kutatás elkészítésében kiemelt fontosságú volt egy bázisév meghatározása és vizsgálata, annak érdekében, hogy teljesképet kapjunk a normál ütemben működő piacról. Ennek meghatározására az MKI hosszútávú együttműködést kezdeményezett a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel és elkészítették a 2019-es adatok alapján az első gazdasági hatáselemzést. A jelen tanulmány elsősorban az ICCA kritériumrendszerének megfelelő, Magyarországon megszervezett nemzetközi szövetségi rendezvények makrogazdasági hatását vizsgálja, és összehasonlítja a KSH által biztosított, teljes MICE iparágról elérhető adatokkal. 2022-ben a kutatás második ütemeként, a felméréshez előre kiválasztott konferenciák lebonyolítása során az MKI megbízásából folyamatos adatfelvétel készül. Így a soron következő GKI tanulmányban egyrészt az aktuális évről, másrészt a 2019-es bázisévhez viszonyítva kapunk elemzési eredményt.

Békefi Anna, a Magyar Kongresszusi Iroda ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „A nemzetközi konferenciák és üzleti rendezvények az eddigi statisztikákból is ismerten kiemelkedő volumenű vendégéjszakaszámot és desztinációbeli költést eredményeznek. A GKI-val és európai módszertan integrálásával megkezdett hosszútávú kutatási munkánkkal egyrészt ezen kiemelkedő turisztikai hozadékot szeretnénk kimutatni, sőt megvilágítani a szektor speciális, szolgáltatók hosszú sorát és más területeket bekapcsoló tovagyűrűző hatását, a magyar kulcságazatokra gyakorolt nemzetgazdasági jelentőségét. Szakmailag legizgalmasabb feladatunk pedig kísérletet tenni a legacy, vagyis a nemzetközi konferenciák és üzleti rendezvények évtizedeken átívelő társadalmi hatásának megjelenítésére. Ez ugyanis ösztönzi a befektetéseket, a munkahelyteremtést, a tudományos kutatást, a képzést, támogatva az értékalapú és emberközpontú gazdaságot.”

Az első ütem fő megállapításai:

Az azonnali és multiplikatív hatások vizsgálata egy DSGE típusú dinamikus modell használatával, több makrogazdasági mutatón (GDP, fogyasztás, beruházás, kormányzati bevételek) keresztül került meghatározásra. A modellt bankszektor szereplői, jegybankok és költségvetési intézmények alkalmazzák világszerte, a többi között az Európai Bizottság, és az IMF is DSGE modell alapon készíti előrejelzéseit, hatáselemzéseit.

A modellezés alapvetően két hatást számít bele a kalkulációba:

  • Költést alapul vevő gazdasági hatások: konferenciák szervezésével felmerülő tételek; konferencián résztvevők egyén, nem a rendezvényhez tartozó költései
  • Az események hosszú távú hatása: termelékenységre gyakorolt hatások; tudás elszívó/felszívó hatás

2019-ben a magyar konferenciaturizmus rendezvényein összesen 488 ezer fő vett részt (KSH), ezen belül 43,4 ezer fő, azaz mintegy 9% az ICCA – vizsgált körbe bevont konferenciákon. A kutatásból kiderült, hogy a megvizsgált szövetségi konferenciák 157 milliárddal emelik a bruttó hazai terméket 2019 és 2023 között. A teljes szektorhoz mért hatékonyságot az egy főre vetített hatás/ hozzáadott érték mutatja meg, ahol az látható, hogy összességében 3,6 millió forint GDP-hatás jelentkezik a vizsgált konferenciákon, mely 44%-kal magasabb, mint a teljes konferencia-szektorban mért 2,5 millió forint. Ez az eredmény alátámasztja, hogy a szövetségi konferenciáknak kiemelt szerepe van a meetings industry szektorban, így a Magyar Kongresszusi Iroda a jövőben is nagy hangsúlyt fektet ezen események támogatására.

A 2020 és 2021-es évek a járványhelyzet okán nem biztosítottak volna kellő mennyiségű adatot a kutatás elkészítéséhez, így az első, teljes gazdasági évre vonatkozó felmérés 2022 Q1-ben fog elindulni. A kutatás sikerességéhez a MKI kéri a szakmai szövetségek és iparági szereplők támogatását és együttműködéséta 2022-re vonatkozó (300 fő feletti), nemzetközi kongresszusok listájának elkészítésében.

A tanulmány vezetői összefoglalója elérhető a MKI honlapján

| Forrás: turizmusonline.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details