2024. április 18., csütörtök - Andrea

Hírek, elemzések

Itt a vidéki színházak válasza a Netflix, HBO Go térhódítására

366

A Covid- járvány miatt 2020 novemberében bezárásra kényszerültek a színházak, ezért annak érdekében, hogy túléljék ezt az időszakot, munkájukat át kellett tenniük a digitális térbe.

A HelloVidék felkereste a vidéki színházak közül a leglátogatottabb Miskolci Nemzeti Színházat, hogy osszák meg velünk milyen lépéseket tettek a lezárás időszaka alatt és után, valamint a Magyar Színházakért Alapítványt, amely több tucat színház és társulatelőadásának online nézhető felvételével hívták életre az eSzínházat.

A Miskolci Nemzeti Színháznál Béres Attila igazgatótól megtudtuk, hogy a pandémiás időszakot úgy élték túl, hogy folyamatosan dolgoztak. A lezárás ideje alatt online előadásokat tartottak, sőt kifejlesztettek egy saját weboldalt, ahol közvetítették a korábbi előadásokat. A korlátozások feloldása vagy enyhítése után várható volt, hogy a nézők el fognak maradni a színháztól. Ennek megelőzése érdekében nagyon sok előadást gyártottak, mert tudták, ha nem lesz néző, akkor minél több stílusú előadást kell bemutatniuk azért, hogy visszacsalogassák őket.

Eddig egy hónapban 10-12 színdarab címe volt a repertoárjukban, most viszont 20-25 előadást játszanak, amiből valamelyik művet csak havi 1-2 alkalommal adják elő. Jelenleg 70-75 százalékos a színház látogatottsága, de ez nagyon sok munkába telik. Vannak olyan előadások, amik teltházzal zajlanak, de vannak olyanok is, melyet nehezebben töltenek fel létszámmal.

Miskolc arról volt híres, hogy a vidéki színházak közül a leglátogatottabb volt, a pandémia előtt sokkal több jegyet adtak el egy-egy évad alatt, mint amennyi a város lakossága. A nézők megfontoltabban látogatják a színházakat. Mindenkinek más oka van, hogy jön-e vagy sem előadásra. A színházban mindenben követik a járványügyi előírásokat. Az igazgató úgy gondolja, a művészeti intézeteknek a koronavírus helyzetet kínkeservesen, de túl kell élniük. Azért kell dolgozni most, hogy a színházak megmaradjanak.

Sárközi Szabina, az eSzínház marketing és kommunikációs vezetője elmondta, hogy a www.e-szinhaz.hu oldal üzemeltetője és tulajdonosa az Alapítvány a Magyar Színházakért. A szervezetet évekkel ezelőtt a színházak hozták létre azzal a céllal, hogy profi kamerákkal, kiemelkedő minőségű, fullHD felvételeken rögzítsenek olyan színházi darabokat, amelyek színháztörténeti jelentőségűek. A Covid helyzetet követő korlátozások miatt bezárásra kényszerültek a kulturális intézmények is, ekkor jött az ötlet, hogy az alapítvány létrehozza az online közösségi teret, eSzínház néven. 2020 szeptemberében jött létre a weboldal, ahol egyszerre lehet élő közvetítéseket követni, és on-demand tartalmat fogyasztani. Geográfiai korlátok nélkül, a világ minden részéről lehetővé vált, hogy akár egyedi jegyvásárlással, akár havi előfizetéssel több, mint 60 különböző színházi előadás, koncertfelvétel és podcast közül választhassanak.

Ezek a bármikor elérhető előadások a Netflix vagy HBO előfizetéshez hasonlíthatók. Vannak olyan színházi felvételek, amelyeket csak pár napig lehet megtekinteni, ilyenkor kizárólag az érintett időintervallumra lehet jegyet váltani. Minden közvetítésről elmondható, hogy 6-8 kamerával, 20 fős technikai stábbal készülnek, általában közvetítő kocsi támogatása mellett. Az adásrendező és az operatőrök pedig hetek készülnek azért, hogy a nézőnek olyan élményben legyen része, mintha nem is az első sorban, hanem a színpadon lenne.

A Covid miatt megváltoztak a nézői szokások. Amikor minden zárva volt, akkor nagyobb érdeklődés követte a színházi közvetítéseket, de azóta is megmaradt ennek az érdeklődésnek a jelentős része. Azt szoktuk mondani, hogy az online színház nem a Covid által előidézett szükséges rossz, hanem egyébként is időszerű volt már. Nagyon sok vidéki előfizető van, a világ 120 országából vásároltak már jegyeket és nézték meg az előadásokat. Nagyon sok visszajelzés érkezett külföldön élőktől, hogy a weboldal az egyik legfőbb kapocs a magyar nyelvhez és kultúrához. Azok a nézők, akik a közvetítésekhez csatlakoznak, a legtöbb esetben nem ülnének ott a nézőtéren.

Az online vetítésnek számos előnye van, így például az előfizető a saját időbeosztása szerint nézheti meg a színdarabot, kényelmesebb otthonról nézni, nem kell gondolni a parkolásra, megoldani a gyerekfelügyeletet és még ezer más dolgot. Vidéken élőknek spórolást jelent az online „színház látogatás”.

Az online Színház nem helyettesíti a színházi élményt, jelen lenni az ottani atmoszférában felbecsülhetetlen, ez inkább egy plusz lehetőség a kultúrafogyasztásra. Mégis, bizony esetben ez az egyetlen lehetőség. Ilyen, amikor már repertoárról levett darabot láthatnak a nézők. De ilyen a jelnyelvi tolmácsolással vagy éppen az audionarrálással vetített előadás is.

Szeptemberben eSzínház Fesztivált tartottak, ahova az ország számos színházából és társulatától 25 darabbal neveztek be. Ezzel a seregszemlével az Alapítvány és az eSzínház meg tudta mutatni a széles közönségnek a pandémia által sújtott évadok legjobb darabjait, és a jegybevétel jelentős részével támogatta az alkotókat, a társulatokat.

| Forrás: hellovidek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details
BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

BANFF Hegyifilm Fesztivál, 2024. április 18-19.

More details
Debreceni kölyök fesztivál, 2024. április 20-21.

Debreceni kölyök fesztivál, 2024. április 20-21.

More details
Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

Tuning Találkozó Balatonfüreden, 2024. április 20.

More details