2024. április 27., szombat - Zita

Hírek, elemzések

Restart & HR: TikTok, YouTube, influenszer – az álláshirdetésekben minden megengedett

337

Ahogy az egyes generációk az életútjukban is más-más állomásoknál tartanak, úgy a munkával kapcsolatos elvárásaik is különbözőek. HR-cikksorozatunk harmadik részéből kiderül, mitől lehet a generációra szabott álláshirdetés attraktív és releváns, és hogyan lehet kiválasztani az optimális csatornát.

„A korosztályokhoz illeszkedő álláshirdetések nem csupán hívószavaikban, a közölt információk típusában és vizualitásukban különböznek egymástól. A közönség életkora a „fegyvernemet”, vagyis azt is meghatározza, milyen csatornákon érdemes megcélozni őket” – vázolta a legfontosabb tudnivalókat Pálmai Fanni, a több mint 1650 partnerrel dolgozó, évente 18 ezer főnek munkát adó euJobs-HR Group kommunikációs és marketing managere.

A legfiatalabbaknál hódít a TikTok és a YouTube, de a call center is hatékony

A legfiatalabbak, a diákok és a szakmai gyakornoki programba jelentkezők esetén bizonyos munkaköröket jól be lehet tölteni web alapú, vagy a közösségi médiában megjelenő hirdetésekkel vagy call center segítségével. Mindezek mellett berobbant, és nagyon erős elérési számokat produkál a TikTok, nem véletlen, hogy az euDiákok Iskolaszövetkezet is kipróbálta már.

E korosztály hatékony megszólításához a cég saját, dedikált influenszerrel dolgozik. Ő azonban nem „hirdetőtábla”, nem direktmarketing eszköz, a közös munkának inkább edukációs célja van, hiszen sok esetben az euDiákok Iskolaszövetkezet adja a fiatalok első munkaszerződését. Miközben az általa gyártott, leginkább a YouTube-on és TikTokon közzétett tartalmakon keresztül végigkísérjük bizonyos élethelyzeteken (érettségi, felvételi, nyári diákmunka, kollégium- és albérletkeresés), a munkakeresés folyamata és maga a munka világa is közelebb kerül a célközönséghez.

A cég másoknak is ajánlja saját influenszer „alkalmazását” a közösségi médiában aktív, 16-30 éves korosztály megszólításához.

A cég arculatához és a márka jegyeihez egyaránt jól illeszkedő személyek jó mintaként szolgálhatnak, és sokat tudnak segíteni a közönség igényeinek felmérésében.

A diákok egyébként alkalmazkodók és gyorsan reagálnak, hajlanak a közvetlen kapcsolatfelvételre, és kedvező körülmények esetén gyorsan döntenek. A turizmusban érdekelt vállalkozások közül leginkább a szabadidős érdekeltségűek, fürdők, kalandparkok, (külföldi) fesztiválok keresik őket munkaerőként.

Érdemes ugyanakkor tudni róluk, hogy hiába közel azonos életkorúak, esetükben néhány év korkülönbség is sokat számít.

A középkorúak a hagyományos utakat kedvelik

A következő, nagyjából 30-tól 60 évesig terjedő korcsoportnál – legyen szó akár kék- vagy fehérgalléros hirdetésről – a Facebook alapú hirdetési rendszer nagyon hatékony. Az alacsonyan reagáló diákokkal szemben ez a korosztály szívesen kommunikál a közösségi média felületein: nagy az igényük a visszajelzésre, nem ódzkodnak a nyilvános kommunikációtól, szívesen szólnak hozzá, gyakran kérdeznek.

Jól működnek náluk a nagy rendszerbe épített álláskeresési platformok is, viszont jó néven veszik, ha a HR-cég „fogja a kezüket”, és végigkíséri őket az álláskeresés útján az önéletrajz feltöltésétől kezdve a preferenciák egyeztetésén át egészen az utolsó interjúig.

Up to date nyugdíjasok

A nyugdíjas üzletág kiszolgálásánál érdemes tudni, hogy a Facebookon és a világhálón ez a korosztály is meglepően aktív, az online térben kifejezetten jól mozog,

ugyanakkor az offline működésre is megvan az igényük: gyakran érdeklődnek a munkalehetőségről telefonon vagy személyesen, az ügyfélszolgálatra besétálva.

Az idősebb korosztály számára a turizmuson belül elsősorban a vendéglátás területén tudnak munkát ajánlani, ám jelenleg partnereik – akik a nyitásra indított B2B kampánynak köszönhetően egyre aktívabbak – a fiatalabb munkavállalókat részesítik előnyben.

Releváns információk és hívószavak?

„A meghirdetett munkakörről, vagy a munkaadóról keveset eláruló, sokszor a munkavégzés helyszínéről vagy a fizetésről sem informáló hirdetéseket nehéz releváns közönséghez eljuttatni.

A magasabb konverzióhoz legalább a munkakör és a munkavégzés helyszínének pontos meghatározása szükséges, még jobb, ha a cég logója, esetleg neve is megjelenik a hirdetésben.

A következő lépés a munkabér és az egyéb juttatások megnevezése. "Mi igyekeznénk minél több részletet elárulni, de partnere válogatja, ki milyen információk megjelenítéséhez járul hozzá” – beszélt a hirdetések tartalmával kapcsolatos tapasztalatairól Pálmai Fanni.

Ami a megfogalmazást illeti, a „kiemelkedő bérezés”, a „jutalékrendszer”, „cafeteriarendszer”, „bónuszrendszer” hívószavaknak a 24-30 éves korosztályban van nagy ereje. A „szakmai fejlődés lehetősége” leginkább a gyakornoki programban résztvevő diákokat érdekli, a középkorúakat inkább az adott cég ismertsége, piacon betöltött pozíciója. A brand utóbbiak számára tehát relevánsabb, mint az előrelépési lehetőség.

Miközben a bérezés jelentősége mindhárom generációban nagy, a fiatalabbaknál és az idősebbeknél a közelség, a megvalósíthatóság (például az utaztatás a munkavégzés helyszínére), a munkaórák száma, és a „miért éri meg nekem” faktor is sokat nyom a latban.

Érdemes észben tartani, hogy a piacon rengeteg hasonló munka van, ezek közül a diákok egészen biztosan kedvükre válogathatnak.

A fiatalok elérésében – az őket érő rengeteg inger miatt – a kreatív, vizuálisan erős megjelenés kiemelkedő fontosságú.

Nagy hozzáértést igénylő, bonyolult mátrix

„Az álláshirdetések attraktivitása kapcsán egy soktényezős, folyamatosan változó modellben kell gondolkodnunk. A platformok és a technikák tekintetében folyamatos a fejlődés, a trendek évente, vagy akár félévente változnak. Az egyes szektorokat illetően is folyamatos a mozgás, egyes ágazatok előtérbe, mások háttérbe kerülnek. Mindezt kiegészíti az aktuális helyzet, most éppen a pandémia, amely több mint egy éve rányomja a bélyegét a folyamatokra” – beszélt a mátrixszerűen változó környezet elemeiről Pálmai Fanni.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details