2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek, elemzések

Építkezők, felújítók, figyelem!

231

2020 szeptemberében jelentős szigorításon estek át a villamosbiztonsági szabályozások, ugyanakkor a koronavírus-járvány hevében erről csak nagyon kevesen szereztek tudomást. Ágoston József villanyszerelő mester elmondása szerint megszűnt az a gyakorlat, aminek köszönhetően fél évet is lehetett nyerni egy-egy hibajavítással: aki most nem tartja magát a dátumokhoz, drasztikus büntetésekre is számíthat.

Arról is beszélt, hogy a januárban életbe lépett, újabb otthonteremtési kedvezmények miatt a legtöbb szakember már most túlterhelt, és bár a koronavírus-járvány miatt egyre többen jönnek haza külföldről dolgozni, a tapasztalatok szerint nem feltétlenül a legjobbak térnek vissza Magyarországra.

Történt egy jogszabályváltozás a közelmúltban, amely jelentősen érinti az ingatlanpiacot és a villamos szakmát is, mégis kevesen tudnak róla. Ennek értelmében az üzemeltetőnek villamosbiztonsági felülvizsgálat elvégzéséről kell gondoskodnia legalább 6 évenként a lakóépületek villamos berendezésén. Lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén a villamosbiztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha fázisonként 32 A-nál nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek  a felhasználói berendezések. Fontos, hogy a két feltételnek együtt kell teljesülnie.

Röviden összefoglalva tehát: ha bérbeadás vagy eladás történik, el kell készíteni az úgynevezett villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot.

Ágoston József villanyszerelő mester szerint a szeptemberi módosítások a kelleténél kisebb visszhangot kaptak, pedig az ellenőrzések száma megszaporodott annak érdekében, hogy a visszaélések számát drasztikusan csökkenteni lehessen.

„Régebben bevett szokás volt, hogy ha lejárt valamely villamossági engedély, akkor azt csak az utolsó utáni pillanatban oldották meg a tulajdonosok. Ennek vége van, a dátumokat már nem lehet kitolni, meghosszabbítani. Ha a felülvizsgálat rendben van, akkor nincs baj, de ha hibát észlelnek a hatóságok, abban az esetben nem lehet elkerülni a bírságot” – értékelt a szakember.

Napelemek: a rendszer gyenge pontjai

A Dodó Vill tulajdonosa hangsúlyozta: a korábbiakkal ellentétben ma már egyszerre járnak le a tűzveszélyt, az érintésvédelmet és a villámvédelmet érintő határidők, ennek értelmében egyszerre végzik a felülvizsgálatokat is. 

Mint fogalmazott, Magyarországon a lakástüzek jelentős része villamos tűz. Ez azért van, mert a felújítások során a legtöbben csak a külcsínnel foglalkoznak, de ami a falban van, arra nem fordítanak különösebb figyelmet. Úgy véli, a 2000-es éveket megelőzően épült házak 70 százalékánál biztosan gond van a villamossággal, az ezt követő időszakban viszont már stabilizálódott a helyzet, hiszen a szabványok jók, és a rendelkezésre álló technológia is sokat fejlődött.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő napelemekkel kapcsolatban azt mondta, hogy itt is törvényi változások várhatóak, a mérőhelyek a jövőben nem lehetnek majd szabványtalanok.

„Gyenge pontja ez a rendszernek, mert a napelemes cégek kihagyják az ajánlataikból a villamossági előírásokat. Az iparágban sajnos nem csak villamos szakemberek dolgoznak, az alkalmazottak gyorstalpalón sajátítják el a tudnivalókat, amik egy általános gépészeti tudást igényelnek. De 800-1000 voltos egyenáramú hálózatok is létre tudnak jönni, aminek a kiépítéséhez tényleges szaktudásra lenne szükség” – magyarázta az elektrotechniku.

Elindultak haza a szakemberek

Ágoston József kitért továbbá arra is, hogy a lakásfelújításokhoz felelős műszaki vezetőt kell fogadni, de sokan erre a költségvetésben és a kivitelezésnél sem gondolnak. Jellemzően az ismerős villanyszerelő köti be az áramot, de arról tanúsítványok kellenek, építési naplót kell írni, dokumentálni kell a folyamatot. Erre nem minden villanyszerelő képes, mert nem feltétlenül vannak meg hozzá a végzettséget igazoló okmányai.

A Dodó Vill tulajdonosa arról is beszélt, hogy az új otthonteremtési kedvezmények miatt még inkább le vannak terhelve a villanyszerelők. Új trend, hogy a koronavírus-járvány következtében egyre többen költöznek haza, és vállalnak munkát itthon, de azt javasolja, hogy mindig legyünk körültekintőek a szakemberek kiválasztásakor.

„Ausztria elszívta a jó szakembereket, de ők most elkezdtek visszaszivárogni. Az idősebbek elgondolkoznak, hogy inkább itthon kellene dolgozniuk, így több időt tölthetnek a családtagjaikkal, és nem sokkal kevesebb a bérezésük sem. Ráadásul nem egyszer előfordul, hogy a külföldi cégek átverik a jóhiszemű magyar szakembereket. Az érem másik oldala, hogy tapasztalataink szerint nem a legjobb munkaerő tér vissza Magyarországra, ezért mindig megfontoltan döntsünk valaki mellett vagy ellen” – tette hozzá a villanyszerelő mester.

A villamossági szektorban tehát várhatóan a mostaninál is nagyobb lesz majd a kereslet, de a hazavándorlási tendenciával a kínálat is valamelyest emelkedni fog. 

 

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details